Leginkább a mediterrán diétához hasonlító őrületet ( amely  a gyümölcsökre, zöldségekre, olíva olajra, fehér kenyérre és a teljes kiőrlésű tésztákra építkezik) idén egyértelműen a fagyos, északi vidékeket megidéző Viking ( vagy Északi) diéta váltja fel! A hosszú éveken át tartó dán kísérletek során tökélyre fejlesztett táplálkozási módszer( amely sokkal fejlettebb a régi északi diéta néven is ismert 5:2 diétánál), nem a rohamos súlyvesztésre és az éhezésre épít, sokkal inkább egy hosszú távon is fenntartható, egészséges életmódot előtérbe helyező étkezési módozatot kínál. Na persze most nem, a kék-sárga lakberendezési áruházban forgalmazott, tartósítószerrel és adalékanyagokkal tömött húsgolyókra és szószokra gondolunk, sokkal inkább egy házilag elkészíthető, teljesen természetes étrendet kínálunk a vállalkozó szelleműeknek.

Viking diet

Mit ehetünk?

A diéta elsősorban a gabonakeverékekre helyezi a hangsúlyt, a zabra és az árpára ( az ezek felhasználásával készült péksüteményekre, kenyerekre) illetve a különböző bogyós gyümölcsöket, olajos magvakat és a hüvelyes zöldségeket ajánlja, fiatalító és tisztító hatásuk miatt, de a sok diétában tiltólistára kerülő krumplit is bátran fogyaszthatjuk. A húsok közül, nem meglepő módon a halak és tengeri herkentyűk játsszák a főszerepet, de baromfi és vadhús fogyasztását is lehetővé teszi. Sőt, még a napi 1 pohár bor elfogyasztását is engedélyezi, bár ha a történelmi, részeges viking hajósokra gondolunk, ez talán nem is olyan meglepő.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy kezdetét veheti a “habzsi-dőzsi”, érdemes az adagokat is figyelembe vennünk! Általánosságban egy héten 3 étkezés tartalmaz húst, 2 tengeri herkentyűket vagy halat, az összes többi pedig teljesen húsmentes, egytálételeket foglal magában. Így már szépen látszik, hogy az étrend fő célja, a húsos étkezések visszaszorítása és több növényi eredetű táplálék bevitele. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ideális esetben a napi menünek 55% szénhidrátot, 30% zsírt, 15% fehérjét és 5% alkoholt kell tartalmaznia( bulizók figyelem!)!

Viking diet2

A mediterrán diétában, jótékony hatásairól ismert olíva olajat itt hidegen sajtolt repceolaj váltja fel, amely nem csak hasonlóan finom és egészséges, hanem az éhségérzetet is hatékonyan csökkenti! Érdemes tehát ezentúl ezzel meglocsolni a salátánkat!

Mivel egy hosszú távon is fenntartható életvitelről beszélünk, így természetesen a kedvenceinkről sem kell végleg lemondanunk, de tartsuk meg a mértéket, és csupán heti egyszer, egy étkezést engedélyezzünk magunknak, amikor nyugodtan “bűnözhetünk”.

Mit NEM ehetünk?

Felejtsük el a fehér kenyeret, az olíva olajat, a számtalan húsos étkezést, a tésztákat, csokikat, pudingokat, krémeket és a gyorséttermeket! De érdemes minden előre csomagolt, fagyasztott vagy konzervált ételt is elkerülni, vagy legalább az összetevők listáját átbogarászni, hogy nem-e tartalmaznak rejtett cukrokat vagy adalékanyagokat!

Sportoljunk is?

A válasz természetes IGEN! Maga az étkezés kiváló alapot szolgáltat mind a súlyvesztésnek, mind az egészséges életmódnak, de egyik sem működik mozgás nélkül! Érdemes diétázás esetén heti 2 kardió és 2 fél erősítő-fél kardió edzést beiktatnunk( mondjuk futást és pilates-t).

Mennyit fogyhatunk?

A tanulmányok elég meggyőzőek. A dán kutatások során ugyanis fél év alatt 7 kilót sikerült a Viking-diétát követőknek leadni, míg a kontroll csoport, alig 5 kg-ot adott le. Így a köztes különbség egyértelműen a diétának tudható be! Az is jó hír, hogy a fogyás leginkább a has és derék környékéről történt( ahol a legveszélyesebb az elhízás), illetve a testzsírszázalékok is jelentősen csökkentek, ahogyan az alanyok vérképe is egészségesebbé vált! A magas vérnyomással küzdőknek pedig külön jó hír, hogy ezen a téren is nagyon jó eredményeket sikerült elérniük!

Viking diet3

Ezek után szívesen váltanánk életmódot? Segítségünkre lehet Trina Hahnemann: The Nordic Diet c. kötete, amely 75 könnyen elkészíthető Viking ételt kínál. Kalandra fel!

PRÓBÁLJ KI EGY ZSÍRÉGETŐ EDZÉST IS A VICTORIA’S SECRET ANGYALOKKAL>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 9/10