Egyetlen olyan iparág sincs, ami annyira komolyan venné a luxust és a fenntarthatóságot, mint az elektromos autók piaca. Az elektromos járművek általában drágábbak, ellenben ezek mellé adókedvezmények, parkolási kedvezmények járnak és hatékonyabban karbantarthatóak. Egyre több elektromos luxusautó kerül forgalomba.

Íme a lista, mely modellekre érdemes odafigyelni 2020-ban:

  1. Tesla Model S
  2. Porsche Taycan 
  3. BMW i3 
  4. Tesla Model X
  5. Audi e-tron
  6. BMW i8 Roadster

Tesla Model S – A legjobb hatótávolságú

Nem hazugság azt állítani, hogy a Tesla viszi a prímet az elektromos autók piacán. A Tesla Model S évek óta a legnépszerűbb, eredetileg 2012-ben adták ki, ez volt a világ első nagy hatótávolságú elektromos járműve. A legújabb Model S-nél Cheetah üzemmódot fejlesztettek ki a gyártók, ami azt jelenti, hogy 2,6 másodperc alatt éri el a 100 km/ óra sebességet.  A töltési idő lehet akár 8-10 óra is egy hagyományos töltővel, de a Tesla V3 Supercharger készülékkel ez csupán 75 percig tart.

Porsche Taycan – Sebességben verhetetlen

Régóta vártuk már a Porsche belépését az elektromos autók piacára. Megérte a várakozást, hiszen a Taycan mindent kínál, ami egy Porsce-tól elvárható: hihetetlen gyorsulás, agresszív stílus, tökéletes megjelenés. A Taycan az első olyan elektromos jármű, amely kétsebességű sebességváltót és 800 voltos elektromos rendszert használ a sebesség érdekében, ugyanolyan gyors töltési időt ígérve, mint versenytársai. Három Taycan modell érhető el jelenleg a piacon: Taycan 4S, a Turbo és a Turbo S. 

Ha nagy sebességre vágysz, akkor a Turbo S-t neked találták ki. A 800 V-os elektromos felépítés azt jelenti, hogy 5%-ról 80%-ra 22 perc alatt fel lehet tölteni az autót, ám ilyen erősségű töltő nagyon kevés helyen érhető el. A hagyományos 240 voltos töltés akár 12 órát is igénybe vehet. 

BMW i3 – A legjobb városi elektromos autó

A BMW i3 lenyűgöző belső terekkel rendelkezik. Kialakítása és kompakt mérete tökéltesé teszi a járművet a városban élők számára. Az i3 teljes töltéssel 260 km-es hatótávolsággal rendelkezik, és extra olajmotorral is kiegészíthető azok számára, akik nyugodtan szeretnének nagyobb távolságokat bejárni. Ezt az autót leginkább ingázásra találták ki, könnyen vezethető és 7,3 másodperc alatt 100-ra gyorsul. Útközben az i3 csendes, és kényelmes utazást kínál a skandináv ihletésű belső terekkel, fa, bőr és szövet burkolatokkal. A szokásos töltő 20 óra alatt tölti fel a járművet, de egy 7 KW-os töltő segítségével ez 6 órára csökken. 

Tesla model X – Ha nagyméretű elektromos autóra vágysz, ez a legjobb választás

Ha elektromos SUV-ot keresel ez a modell a legszembetűnőbb választás, sirályszárnyas hátsó ajtajai miatt vált igazán népszerűvé. Ez a 7 üléses autó praktikus, és nem szégyeníti meg a márkáról alkotott véleményeket. 4,6 másodperc alatt gyorsul 100-ra és 460 km a hatótávolsága. A szokásos töltő 10 óra alatt tölti fel teljesen az autót, de a Tesla Superchager-rel ez sokkal gyorsabb mindössze 36 perc.  Ha igazán High Tech felszereltséggel szeretnéd megvásárolni, felárért cserébe, még le is parkolja magát. 

Audi e-Tron – A legjobb családi választás

Az Audi e-Tron kiváló választás azon családok számára, akik az elektromos autók piacán keresgélnek. Ez egy biztonságos és jól ismert márka, ami biztosan nem fog csalódást okozni. 5 ülőhellyel és egy nagy 605 literes csomagtartóval rendelkezik. Az autó tükör helyett oldalsó kamerákkal rendelkezik, ez az első ilyen jármű a világon. 5,7 másodperc alatt gyorsul 100-ra, 250 km-es a hatótávolsága. Akár 30 perc alatt fel lehet tölteni az új generációs töltőkkel. Tökéletes választás egy könnyű stresszmentes utazáshoz. 

BMW i8 Roadster – A legsportosabb külső

Alakot ölt a jövő, és aki azt állítja, hogy a BMW Electric i8 Roadster nem szép, az hazudik. Tökéletes választás azoknak, akik a fenntarthatóbb közlekedést szeretnék előnyben részesíteni anélkül, hogy hátat fordítanának a luxusnak. A BMW i8 Roadster csavart felfüggesztéssel, és még stílusosabb pillangóajtókkal rendelkezik, mint a korábbi modelljei. 

A kilométeróra mutatója heves iramban tör előre: az innovatív plug-in hibrid hajtáslánc, amely 374 lóerőt és 570 Nm-nyi nyomatékot állít elő, mindössze 4,6 másodperc alatt gyorsítja fel a BMW i8 Roadstert 0-ról 100 km/órás sebességre. Ha csak az elektromos töltést vesszük figyelembe 51 km a hatótávolsága, hibridként pedig 440 km. 

Rengeteg kiváló elektromos autót találunk a piacon, ezért nehéz a választás, hogy megtaláld a te életmódnak és elvárásaidnak a legmegfelelőbbet. Figyelembe kell venni a hatótávolságot, a töltési lehetőségeket, hiszen nem mindegy, hogy az autót ingázásra vagy hosszabb utakra fogod használni.