Fabergé , Napóleon tojás

A legendás ékszertojások története egészen 1885-ig nyúlik vissza, amikor is a cár azon elmélkedve, hogy milyen világraszóló drágasággal lephetné meg a feleségét felfigyelt, a francia hugenotta családból Szentpétervárra menekült Peter Carl Fabergé ékszerészre. A korábbi súlyos ékszerekkel szakítva Fabergé sokkal könnyedebb stílusra váltott, ennek jegyében született meg az első tojás, benne arany csirkével, gyémántkoronával és rubintojással, akkora csodálatot keltve, hogy az ékszerész az udvarban folytathatta pályafutását.

Az ezt követő 20 évben, mintegy 50 darab készült el a tojásokból, amelyek közül a mívesebbek elkészítése sokszor egy teljes évet is igénybe vett. A hagyománnyá lett cári ajándékok hamar világhírnévre tettek szert, ezt bizonyítja az 1900-as párizsi világkiállításon szerzett fődíj is. Ezután Londonban és Kijevben is butiküzletet nyitott, hogy eltudja látni az ékszerekre és kisebb dísztárgyakra érkezett számtalan megrendelést.

A sikersztorinak a Romanov- dinasztia bukása vetett véget, olyannyira, hogy Fabergé-nek menekülnie kellett, először Németországba majd Svájcba, végül 1924-ben Lausanne-ban halt meg magányosan.

 

A híres tojásokból mindössze 71 darab készült, de csak 62 maradt fenn a történelem viharában. Az utolsó tojás 1917-ben készült el és szokatlanul komor hangulatú, mivel Fabergé frontra látogatásának állít emléket. A megmaradt darabok sorsa ezután igen kalandosan alakult. Kilenc darab a médiamágnás Forbes családhoz került, amelyeket később 100-120 millió dollárra becsült összegért vásárolt meg orosz üzletember. Tíz darab a Kreml gyűjteményében található, a többi megmaradt példány pedig időre-időre gazdát cserél egy árverésen. Ez történt a Rotschildok híres tojásával is, amelyről egészen 2007-ig csak a tulajdonosok tudtak. Egy rózsaszín zománccal borított, gazdagon aranyozott tojásról van szó, amely a legendás francia óramester Vacheron Constantine óráját rejti magában. Óráról-órára felnyílik és előbukkan belőle a kis gyémántkakas, meglengeti a szárnyait, megforgatja a fejét és csenget egyet. A korábban ismeretlen darab egy londoni aukción közel 10 perc alatt elkelt, kilencmillió fontos rekordáron.
Hasonlóan nagy karriert futott be a hegyikristályból, platinából és gyémántokból készült Téli tojás, amely 5,6 millió dollárért pihen egy ismeretlen orosz műgyűjtő vitrinjében.

Rothschild tojás    Fabergé téli tojás
Ami viszont igazi szenzációszámba ment idén, az egy bolhapiacon előkerült eredeti Fabergé, melyet először beolvasztásra szántak a benne nyugvó drágakövek miatt. A tojás egyike a cári család számára készített húsvéti tojás kollekció egyikének, arany talapzaton nyugszik, gyémánttal és zafírral díszített, belül pedig órát rejt magában. A tojást mindössze 13 000 dollárért vásárló műkereskedő valószínűleg álmában sem gondolta volna, hogy a fabergé márkanév „kiguglizás” után 20 millióval lesz gazdagabb. A tojás egy műgyűjtő tulajdonába került és áprilisi kiállítása után feltehetőleg nem lesz többet látható.
A bolhapiacon talált Fabergé
A híres mester halála után a márka hírneve is megrendült, mikor neve alatt pacsuli parfümöket kezdtek árusítani, majd a Unilever tulajdonába került, akik a Fabergé-hez teljesen méltatlan termékeken kezdték megjeleníteni a márkanevet. A márka 2007-ben talált magára, amikor is elkezdtek ismét dísztárgyakat illetve kis tojásokat formázó ékszereket gyártani.
A legújabb kollekció nyakláncokat, karkötőket, gyűrűket, brossokat foglal magába, amelyek egytől egyig pazar drágakövekből, páratlan megmunkálással készülnek, de ez talán el is várható, ha minimálisan 8 millió Ft-t maximálisan pedig akár 9-10 számjegyű összeget is csengetnünk kell egy-egy szép kiegészítőért.

Fabergé: Katharina Aqua gyűrű
De mit tehetünk akkor, ha épp nincs felesleges 10 milliónk ajándékra? Reménykedhetünk benne, hogy az ócskapiacon mi is belebotlunk egy eddig felfedezetlen darabba vagy rosszabb esetben maradunk a Kinder-tojásnál.

Billionaire életérzés
10/10
Exkluzivitás
7/10
High-end faktor
10/10
Overall score: 9/10