Lammerklamm

Több tízezer évvel ezelőttre, a jégkorszak idejére tehető a Lammerklamm szurdoknak a kialakulása, melyet a sziklafalba betörő folyóvíz formál folyamatosan. A biztonságos, lépcsőkkel és pallókkal kialakított túraútvonal egyik szakaszán a sziklába betörő víz erejében gyönyörködhetünk, majd követhetjük nyomon, ahogyan az erőteljes folyó egy békés, kristálytiszta vizü tóvá alakul át. A Lammerklamm egy nem túlzottan felkapott, turisták által elárasztott nevezetesség, így a természet hangjaiban és a víz csobogásában gyönyörködni vágyóknak csak ajánlani tudjuk. A szemfülesek pedig megkereshetik az útvonalon megbújó manókat, melyek tovább erősítik a szurdok természetfeletti, kicsit a Narnia Krónikáinak vagy a Gyűrűk Ura Völgyzugolyának vidékére emlékeztető hangulatát. Az izgalmakat keresők viszont vadvizi kajakkal is felfedezhetik a sötét szurdoknak is nevezett Lammerklamm szorost.

           

Lichtensteinklamm

Ausztria egyik leghíresebb és legismertebb természeti látnivalója a Salzburgerland szívében megbújó Lichtensteinklamm. A fentebb bemutatott Lammerklamm-nál a Lichtenstein-i szoros jóval félelmetesebb, meredekebb és izgalmasabb, talán ezért is keresi fel jóval több turista a nevezetességet. A víz elképesztő ereje nyűgözi le a látogatókat a szurdokban, ahol barlangokon át és a szurdok oldalán kiépített fa útvonalakon közlekedhetünk. Érdekes módon babakocsival és kutyával is javasolják a szoros felkeresését, amit mi inkább csak már biztonsággal járni tudó gyermekekkel javaslunk. Érdemes egy esőkabátot is magunkkal vinni, mert a vízeséssel záródó szurdokban sok helyen apróbb vízfolyások és az erőteljes csobogás vízpárája frissíti fel a felfedezőket.

Tipp

Célszerű olyan szállást keresni, ahonnan könnyen és gyorsan megközelíthetőek a természeti látványosságok és a felfrissülést nyújtó alpesi tavak egyaránt. Filzmoos városkája igazi gyöngyszem a kirándulóknak, ahol számtalan hotel és panzió várja az aktív pihenésre vágyókat. Külön öröm, hogy több szálloda kifejezetten kutyabarát, így a kis kedvencedet sem kell otthon hagynod a nyaralás ideje alatt. A félpanziós ellátást nem érdemes megspórolni, mert így a helyi konyha különlegességeit is tesztelheted! Nekünk a tormás mártogatósok, a barna mártás, az isteni magvas kenyerek, a rebarbara lekvár és a pici bajor kolbászkák voltak a kedvenceink.

Eisriesenwelt

Az Eisreisenwelt a világ egyik legnagyobb jégbarlang rendszere; 42 kilométeren keresztül kanyarog Tennengebirge hegyeinek mélyében. Az 1700 méteres magasságban található barlangig első körben egy 3 perces utat megtevő felvonó közlekedik, majd kb. 2 km-es gyalogtúra vezet a barlang bejáratáig, melynek fárasztó meredekségét a pazar kilátás kárpótolja. A vállalkozó szelleműek a felvonót is megspórolhatják és akár gyalog is megtehetik a fekete jelzésű túraútvonalat ( bár ahhoz, hogy a célig felérjünk minimum Bear Gryllsnek kell születni). Mielőtt azt hinnénk, hogy a csúcsra felérve már csak egy könnyed séta vár ránk, szembesülünk vele, hogy a barlangban haladó útvonal is felfelé vezet, több, mint 1400 lépcsőn keresztül. Az osztrákok itt is javasolják a gyerekes, babakocsis megközelítést, bár ezt mi itt éreztük a legnagyobb túlzásnak. Ha csak nincs kedvünk a lépcsőkön vonszolni a gyermekeinket, akkor inkább csak iskolás korú lurkókkal vágjunk neki a túrának.

Külön figyelmet érdemel az öltözködés is, mert a 70 percig tartó útvonal a 0 fokos barlangban vezet keresztül, így ne kövessük el azt a hibát, hogy rövidnadrágban, esetleg strandpapucsban vágunk neki az útnak, még ha a túraútvonal tikkasztó melege erre is csábítana. A barlangban nincs világítás, kézi bányász lámpákkal, kis csoportokban, kizárólag helyi vezetővel vághatunk neki az útnak. A sötét barlangban különleges jégképződményeket és több tíz méter magas jégoszlopokat, tavakat járunk végig, melyekről fotót sajnos nem készíthetünk, az idő szűke, a sötétség és a vakuk által termelt hő miatt. Az Eisreisenwelt egy könnyűnek nem nevezhető, 3-4 órán át tartó kirándulás; azonban a semmivel sem összehasonlítható élmény miatt még sem érdemes kihagyni a programból.

Eisriesenwelt

 

AZ ALPESI TAVAK FÖLDJÉN>> 

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 9/10