Légy tudatos, védd te is környezeted. Hazai s nemzetközi sztárok állnak a különféle mozgalmak élére, hirdetve azokat. Te mit teszel a környezetedért?

Természetvédelmi

 

Manapság egyre divatosabb kifejezés, hogy “Légy tudatos” a munkában, a magánéletedben, s most egyre jobban a környezettudatosság is kezd elterjedni. Különféle mozgalmakkal, mint például a “no waste”, hulladékmentes életmód. A klíma változás, az Amazonas-i őserdő pusztulása, a jéghegyek olvadása manapság aktuális témák a hírekben, hazai és nemzetközi sztárok, televízió  csatornák állnak a mozgalmak élére, hogy minél többen kövessük a környezettudatos életmódot, védve természetünket.

 

 

 Leonardo DiCaprio eddig 1,5 milliárdot szánt az amazonasi esőerdő megmentésére.

 

DiCaprio ezen szervezetét egyébként júliusban alapította, de már most óriási hatása lehet a környezetre nézve, legutolsó Instagram-posztjában pedig a tűzoltók emberfeletti munkáját mltatta:

 

 

“A tüzek igazi hősei természetesen a tűzoltók. Az amazonasi esőerdőben gyakran munkába lendülnek, de csak machetékkel és levélfúvokkal, valamint kis tartálynyi tűzoltószerekkel. Egy csapattal én is dolgoztam Brazíliában, még 2017-ben. Elképesztően kemény volt a forróság, időnként pedig a munka is reménytelennek tűnt. Néhányuk a Guajajara-törzsből dolgozott, hogy utolsó erejükkel meg tudják védeni az ősi erdőt, amiből a legnagyobb rész szinte már eltűnt a tűz és a fakitermelés miatt. Néhányukat megölték, mert próbáltak valamit tenni ez ellen. Brutális és tragikus ez, így mindannyian meg kell hajoljunk azért, amit ők csinálnak – ráadásul annyira kevés pénzért, hogy még a cigarettájukat is sima papírból sodorják.”

Termeszetvedelem

Az űrből is kivehetőek az amazonasi dzsungelben pusztító erdőtüzek, a NASA néhány napja publikálta az első, műholdról készült felvételeket, amiken jól látszanak az esőerdőből felszálló hatalmas füstoszlopok.

Az El Pais szerint az elmúlt öt évből idén a legtöbb az erdőtűz, az Infoamazonia pedig arról ír, hogy a következő három hónapban az átlagosnál 40-50 százalékkal kevesebb csapadék várható pont abban a térségben, ahol a legsúlyosabbak most az erdőtüzek. Ez Euronews beszámolója szerint Amazonas tartományban már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek az egyre terjedő erdőtüzek miatt.

A tüzek és a mezőgazdasági célú erdőirtás között közvetlen és közvetett összefüggés is látszik.

Eleve az erdőtüzek egy részét direkt azért gyújtják, hogy az őserdőtől így nyert területet mezőgazdasági célra fordítsák. Augusztusban viszont túl nagy a tüzek elterjedésének kockázata, ezért ilyenkor tilos így irtani az esőerdőt. Az emberi tevékenység viszont ilyenkor is ronthat a helyzeten, például a korábban megrikított erdőségek miatt alacsonyabb a páratartalom, ami eddig nehezítette az erdőtüzek terjedését.. 

Termeszetvedelem

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek a hetek óta lángokban álló brazil esőerdőről, amiről magyar hírességek is megemlékeztek. Liptai Claudia nehezen viseli a tehetetlenséget, Ábel Anita is aggódik a jövőért.

 

“Földünk tüdeje lángokban. Borzalom. Annyira tennék valamit. Tétlenül nézni ezt… #prayforamazonia- “

 

Írta: Liptai Claudia

“Földünk tüdeje lángokban. Így néz ki a NASA felvételén. #amazonas #heartbroken #milesz#borzalom #prayforamazonia”

 

Posztolta: Ábel Anita

Természetvédelem

 A szakértők egyetértenek  abban, hogy az idén nyáron Brazíliában tomboló erdőtüzek egészen biztosan nem természetesek, vagyis a terület nem a száraz időjárás miatt lobbant lángra. A jelenség hátterében sokkal inkább az országban állandó növekedést mutató, termőföldszerzés céljából végzett erdőirtás áll, melynek egyik módszere a terület mezőgazdasági megtisztítása érdekében végzett felégetés. A farmerek által gyújtott tüzek a kontinens középső részén tapasztalható nagy hőség miatt pedig szinte pillanatok alatt tovaterjedhetnek. Minden bizonnyal tehát emberi mulasztás áll a tragédia mögött, ezért sürgős (nemzetközi!) összefogásra lenne szükség mind a tűz, mind pedig az irtás megfékezése érdekében – amíg még nem késő…