A globális világ, a közösségi média, különösen a képmegosztó oldalak tele vannak az agyonretusált bombanők képeivel. Nem, most nem a hírességekre gondolok, hanem azokra az önjelölt celeblánykákra, akik hajlandóak fájdalmas műtéteken átesni, sőt akár hetekig nem enni semmit, csak hogy több követővel és több like-kal legyenek gazdagabb. Ez az egyik véglet. A másik véglet az újabban 70-80 kilós, dundin is szexisen mutató úgy nevezett plus size modellek, akik azt hivatottak szemléltetni, hogy az egyre kövéredő társadalom kicsit husi hölgyeinek sem kell bő lepedők alá rejteni a testüket. Talán a kettő között helyezkednek el a hetente 7 napot az edzőteremben töltő fitnessz lady-k, akik porokkal, fehérje sütikkel tömik magukat és még a nyaralás alatt is folyton az edzőteremben izzadnak.

De kérdezem én, egészséges a fenti példák közül egyik is?

Az egyik véglet képviselő kezdenek hetekig tartó léböjt kúrába, ők azok, akik szomorúan szemeznek egy kocka csokival, vagy egy pohár borral, de végül mindig az elhízástól való félelem győzedelmeskedik. A legtöbben önértékelési zavarokkal küzdenek, többen anorexiások vagy bulémiások, sőt akár depressziósok. Annyira rettegnek a plusz kilóktól, hogy képtelenek felszabadultan élvezni az életet. Ilyen áron megéri jól mutatni az XS-es bikiniben?

A dundi lányok ellenben mindent megesznek, nem számolják a kalóriákat, benne vannak minden közös szórakozásban, sőt, az esti film alatti chips-csoki kombót is bátran bevállalják. És mellette boldogok. Tényleg azok? A legtöbben a felszín alatt ugyanúgy vékony virgácsokra és lapos hasra vágynak, csak egyszerűen képtelenek nemet mondani a finomságoknak. Vagy csak már feladták. Mert nekik „nehezebb a csontozatuk”.

plus size model

Az edzés szerelmesi feszes testre, kerek popsira és tónusos izomzatra vágynak, ezért büntetik magukat nap, mint nap az edzőteremben. Már reggel 5-kor fenn vannak, csak hogy futhassanak egyet munka előtt, kizárólag diétás, fehérjedús ételeket fogyasztanak és még az édességeket is „porokból” készítik. Persze azzal nem foglalkoznak, hogy milyen „műanyagokkal” terhelik a szervezetüket, hogy az izmaik kimerültek, túlterheltek a túlzásba vitt mozgás miatt és hogy lassan ők maguk is kimaradnak minden szórakozásból és élvezetből, mert csak csirkemellet és rizst fogyasztanak. By by baráti vacsorák, esti fröccsözés, mozis popcorn.

fitness model

Mi történt azokkal, akiknek a fő szempont az egészségük megőrzése?

A szélsőséges, média által sulykolt példák sosem foglalkoznak az egészség kérdésével. Pedig mégis mi más lenne a fő motivációja a bőséges zöldség-gyümölcs fogyasztásnak, a cukor mellőzésének vagy a rendszeres mozgásnak? Az egészséges test és lélek! Csak ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. A tavaszi diétázás célja nem csupán a szép külső, hanem az egészség megőrzése is kellene, hogy legyen!

Milyenek, akik az egészségük miatt diétáznak?

Kerülik a szélsőségeket. Esznek, de mértékkel. Csokit is esznek, sőt kólát is isznak, de nem napi kétszer. Hetente többször sportolnak, de nem minden nap. Mert ők egy új életmódot, nem pedig divathóbortokat követnek. Nekik a diétázás nem egy fellángolás, hanem maga az élet. Olyan életmódot pedig, ami kizárólag folyékony italokat vagy nyers ételeket tartalmaz nem lehet hosszú távon tartani. De ugyanez igaz a magukat csokival és fagyival jutalmazó dundi lányokra is! Tény, hogy nem cél a depresszió és az önsanyargatás, de a túlzásba vitt cukorbevitel és mozgásszegény életmód attól még súlyos betegségekhez vezet, hiába hirdetik a kerekded idomokat a manökenek.

Ne a társadalom miatt, hanem magad miatt kövesd az egészséges életmódot!

Ne az legyen a diéta célja tehát, hogy szépnek lássanak mások. Ne törődj bele abba, hogy neked úgysem lehet feszesebb combod és laposabb hasad! Törődj a testeddel és a saját egészségeddel, ne a divathóbortokkal! Mert az egészséges testalkat bizony a 40 kilós és 70 kilós között van valahol. Ha igyekszel kerülni az édességeket, a túl sok alkoholt és a péksüteményeket, hetente két három alkalommal aktívan sportolsz, akkor már nagyon sokat tettél azért, hogy minél később kelljen szembenézned számos betegséggel. Lehet, hogy nem Te leszel a legvékonyabb vagy a legizmosabb a strandon, vagy innentől kezdve nasi nélkül kell sorozatot nézned, de meglátod pár hét alatt fittebbnek, boldogabbnak, energikusabbnak és egészségesebbnek érzed majd magad. Ez már egy olyan cél, amiért érdemes diétázni!

diet

 

TRENDI BEAUTY CUCCOK EGYENESEN KOREÁBÓL>> 

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8.7/10