1, Google

Azért nem az internetet soroltuk az első helyre, mert az internet fénykorában csak a pontos URL címek ismeretében tudtunk bármit is megkeresni. A több, mint 50 karakteres betű és számkódok ismerete pedig lássuk be eléggé nehézkessé tette a világháló rutinszerű használatát. Az igazi áttörést a keresőmotorok megjelenése hozta, amely gyakorlatilag funkciótlanná tette a könyvtárakat, a lexikonokat és a levéltárakat, sőt, sok esetben a kérdéseket is. Ma már sokkal egyszerűbb megtalálni a kérdéseinkre a választ, legyen szó bármilyen egészségügyi elváltozásról, szakmai tudásról vagy akár egy esti programról. Mégis hogyan lehetett a Google nélkül élni?

2, Smink

A smink megjelenése előtt a Hölgyek kénytelenek voltak az igazi arcukat felfedni, még ha azon kiütések, pattanások vagy egyéb elváltozások voltak is. Nem létezett színes rúzs, fekete szemceruza és semmilyen egyéb eszköz sem, amellyel egy pillanat alatt dekoratívabbá tehettük volna a külsőnket. Sokkal nehezebb volt a beauty cuccok nélkül a csábítás és figyelemfelkeltés. Az már egy másik kérdés, hogy napjaink sminkmestereinek korában nem túlságosan illúzió romboló-e egy első ránézésre gyönyörűnek tűnő nő, alvás előtt, smink nélkül. Ezt mindenki döntse el maga, a saját tapasztalatai alapján.

3, Photoshop

Egy másik modern kori eszköz, amely nélkül a divatipar és a szépségipar nem tudott volna ekkora sikereket elérni. Nem lettek volna gyönyörűvé retusált óriás plakátok, magazin hirdetések, sőt, olyan hírességek sem, akiket csodálhatunk a képeken keresztül. Ma már nem kell vékonynak, szépnek és egészséges bőrűnek lenni egy fürdőruhás fotózáshoz sem, hiszen elég pár kattintás és izmos férfiak valamint tökéletes megjelenésű Hölgyek néznek vissza ránk az újságok lapjairól. Talán a Photoshop elterjedésének köszönhetjük a napjainkban megsokszorozódott testképzavaros betegségeket, az alacsony önbizalmat és a számtalan sikertelen Tinder randit is. Hiszen a képeken mindenki tökéletes és gyönyörű, de a valóság teljesen más.

4, Iphone

Az Iphone előtt is létezett mobiltelefon, de az csupán egy eszköz volt arra, hogy elérjük akit szeretnénk. Ma már sokkal több ettől, egy személyi asszisztens, aki emlékeztet minket a találkozónkra, felkelt reggelente, észben tartja a vacsora hozzávalóit, lehetővé teszi, hogy az ágyban fekve is dolgozhassunk és pár kattintással megkereshessünk mindent a világhálón. Az okostelefonok közül az Iphone volt az, amely nem csak egy eszközzé, hanem a barátunkká tette a mobilunkat, akit igazán szeretünk. Az Apple nélkül a telefonunk talán ma is csak egy eszköz lenne a sok közül, így viszont státuszszimbólum, egy olyan vágyott “szeretet márka”, amely még biztosan hosszú évek múlva is elkísér minket.

5, Webáruház

A globális piacot, a világ megnyílását egyértelműen az e-kereskedelemnek és a webáruházaknak köszönhetjük. Ma már nem kell, hogy egy üzlet a közelünkben legyen, sőt az sem, hogy a saját országunkban, hiszen nemzetközileg is elérhetünk szinte bármit, amire vágyunk. Egy webáruház nélkül ma már nem lehet sikeres vállalkozást működtetni, legyen is bármilyen jellegű a termék. És hol vagyunk még ma is az internetes kereskedelem csúcspontjától? A jövőben valószínűleg nem lesz olyan fogalom a szótárunkban, hogy bevásárlás, vagy könyvesbolt. Az ételeinktől és a könyveinktől kezdve a ruháinkig mindent az interneten rendelünk majd meg. Én személy szerint sokszor jobban szeretem személyesen is látni, megtapogatni a termékeket, de még én sem tudnék internetes áruházak nélkül létezni.

6, Útvonaltervező

Mondhatnánk, hogy a GPS volt az első olyan termék, amelynek sikerült végleg leszámolnia a nehézkesen leolvasható, kicsit sem naprakész papír alapú térképekkel és a vezetés közbeni navigáló szereppel. Mégis a Google útvonaltervezőjére mondjuk azt, hogy meghozta az igazi áttörést. Ma már bárhová el tudunk jutni egyetlen kereséssel, megbecsüli nekünk az út várható idejét, figyeli az építkezéseket és a lezárásokat, sőt, még az utcákat és a házakat is megmutatja nekünk. Mindezt a mobilunkba ágyazva. A GPS még egy külön eszköz volt, csak autóban vehettünk hasznát és azt is csak akkor, ha voltak rá letöltött térképeink. Hol van ez a pofon egyszerűen használható Útvonaltervezőhöz képest?

A JÖVŐ ZENÉJE

És íme három olyan újdonság, amelyekre még jó pár évet várni kell, de kétségtelenül bírnak majd ugyanakkora hatással, mint a már felsorolt találmányok.

Elektromos autó

Az elektromos, konnektorból tölthető autó már létezik, és a nagy gyárak is folyamatosan dobják piacra a hibrid hajtású modelleket. De mi úgy gondoljuk, hogy az igazi áttörésre még várni kell, egészen addig, amíg nem kezd el vészesen fogyni a világ kőolaj tartaléka. A technológia már ma is létezik, de a lobbi miatt egyenlőre képtelen teljes valójában utat törni magának. A világnak viszont nincs választása, a tartalékaink végesek, így előbb utóbb, mindannyian elektromos, vagy akár önvezető autókban utazhatunk.

Bogárfogyasztás Európában

A világ többi részén teljesen elfogadott, mondhatni mindennapos dolog a bogarak fogyasztása, Észak-Amerikát és Európát kivéve. Mi a marhahúsra, a sertésre és a csirkére szavazunk, a bogarakat pedig kártékony, hasztalan élőlényeknek tekintjük. Pedig rengeteg fehérjét tartalmaznak, szinte végtelen mennyiségben elérhetőek és sokkal környezet barátabb módon lehet tartani és feldolgozni őket. Ezzel szemben a marha tartása szennyező és drága, és ugyanez igaz a többi haszonállatra is. Előbb utóbb viszont nem lesz más választásunk, meg kell kóstolnunk és meg kell szeretnünk a bogarakból készült ételeket, a Föld megmentése érdekében. Az kevéssé tűnik reálisnak, hogy 20 év múlva óriási sáskákat eszünk majd, de a bogarakból készült liszt, és az így előállított élelmiszerek egy járható útnak tűnnek.

Tömeges távmunka

Ismét egy olyan dolog, amely már ma is létezik, de még nem tudott igazán nagy léptékben kibontakozni. A mai fiatalok, a Z-generáció, viszont egyre inkább igényelné ennek a foglalkoztatási formának az elterjedését, mert így szabadabban tudnák beosztani az idejüket, több dolgot is tudnának egyszerre végezni és kiélhetnék a kreativitásukat. A cégeken múlik csupán, hogy el tudják-e hinni, hogy az otthonról végzett munka is lehet ugyanolyan értékes és hasznos, mint egy irodában ücsörögni és kávézgatni napi 8 órát, fogyasztva az értékes áramot.

MIT KEZDJÜNK AZ Y-GENERÁCIÓS MUNKAVÁLLALÓVAL? 

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
8/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8/10