Ingyenesen letölthető, angol nyelvű útmutatót tett elérhetővé a sport táplálékkiegészítőkkel foglalkozó európai szervezet, az ESSNA (European Specialist Sports Nutrition Alliance), mely a fehérjevásárlás előtti 10 fontos lépést mutatja be azért, hogy a számodra  legmegfelelőbb terméket tudd megvásárolni. A nemrég közzétett, hiánypótló útmutató célja a fehérjékkel kapcsolatos, szakértelemmel alátámasztott ismeretek minél szélesebb körű terjesztése annak érdekében, hogy a fehérjefogyasztók jó minőségű, és a számukra legmegfelelőbb protein használata mellett dönthessenek. Lássuk röviden azt a 10 fontos pontot, ami segít eligazodni a termékek hatalmas választékában!

1, Intenzitás és gyakoriság

Először kérdezd meg magadtól, hogy milyen intenzíven és milyen gyakran sportolsz, mert csak akkor van szükséged fehérje fogyasztásra, ha tényleg komolyan belevágsz az edzésbe. A mai táplálkozási ajánlás (RDA) szerint 19 év felett napi 0,8g/testtömeg kg fehérje bevitele javasolt. Sportolóknál ez a mennyiség magasabb, átlagosan 1,2-1,5g/testtömeg kg/nap közötti, de a versenysportolóknál ez még több, akár 2 g/testtömeg kg is lehet. Alapvetően tudatos táplálkozással is tehetsz azért, hogy elegendő fehérjét juttass a szervezetedbe, ám az étkezés során fogyasztható mennyiség limitált.

„A mai világban a táplálkozással bevihető fehérjemennyiség limitált, ezért fontos a rendszeresen sportoló emberek számára a jó minőségű táplálékkiegészítők fogyasztása, hiszen ezek a legkoncentráltabb fehérje források. Míg a növényi eredetű fehérjeforrások átlagosan 3-5%, a húsok 15-24%, addig a fehérjeporok 60-90%-os fehérjetartalommal rendelkeznek.” – mondja Szász Máté, a SCITEC Nutrition táplálkozási szakértője.

2, Fehérjeforrások

A polcokon elérhető fehérjeporok nem mind azonos eredetű fehérjét tartalmaznak. Ételallergiád van? Vegetáriánus vagy? Erre is van megoldás!

essna

3, A keverés

A legtöbb megvásárolható termék fehérjék keverékéből áll össze, melyek az arányoktól és az összetevőktől függően támogatnak a céljaid elérésében. Vásárlás előtt tájékozódj, hogy az adott termék mind összetételében, mind minőségében megfelelő-e számodra.

4, Illeszd a saját igényeidhez

A tudatos vásárlás következő lépése, hogy az összetevők értő feltérképezése után a saját céljaidhoz illeszkedő terméket válaszd. Mert a kívánt eredmények biztosabb elérése mellett egészségügyileg is fontos a hozzád illő termék választása.

5, Hasonlíts össze!

Ne érd be az első szembejövő, megfelelőnek tűnő termékkel! Ha tiszták a céljaid, akkor érdemes összehasonlítani a különböző gyártók termékeit és az ár-érték arányban is legjobb fehérje mellett dönteni. Érdemes az ajánlott fogyasztási mennyiséget is megnézni, mert lehet, hogy az egyik termék azt állítja, hogy nagyobb fehérje tartalmú mint egy másik, ám ugyanazt a hatást 2x akkora adagokkal éri el.

6, Egészségügyi felmérés

Ha van bármilyen tartós betegséged, például cukorbetegség, akkor mindenképpen konzultálj egy táplálkozási szakértővel a protein fogyasztást megelőzően. Hiszen az izmok, és a szép megjelenés sosem lehet előbbre való az egészségednél!

7, Csodák nincsenek…

Kerüld az olyan weboldalakat és csodaszereket, amik óriási változást ígérnek nagyon rövid idő alatt, vagy nagyon kevés munkával. Csodák nincsenek- hiába fogyasztasz fehérjét, ha nem edzel és táplálkozol tudatosan.

8, Szteroid stop

Sose vásárolj szteroidokat és egyéb tiltott anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítőket! Ezek az anyagok azért nem legálisak, mert súlyos kockázatot jelentenek az egészségre, arról nem is beszélve, hogy ha versenysportolóként tiltott szerek fogyasztásán kapnak, az akár a karrieredbe is kerülhet. Megéri?

9, Csak jó minőséget!

Törekedj rá, hogy csak jó hírű, jó minőségű termékeket vásárolj, melyben segítségedre lehet az ESSNA termékmatricája. A szervezet csak olyan termékekhez adja a nevét, melyek megfelelnek a szigorú iparági előírásoknak.  Magyarországon egyedülállóként csak a SCITEC Nutrition tagja az ESSNA-nak; mely Európa egyik vezető táplálékkiegészítő-márkájává nőtte ki magát az elmúlt 20 évben. Emelett a SCITEC Magyarország a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sport-táplálékkiegészítő szállítója és arany fokozatú támogatója is.

logo

10, Olvasd el a használati útmutatást!

Mindig kövesd a termék használati utasításait és tartsd be az ajánlott napi adagot. A fehérjebevitelre vonatkozó követelmények személyenként eltérnek az étkezési szokásoktól, testtömegtől, életkortól és edzésprogramtól függően. Ha bizonytalan vagy, nézd meg az ESSNA ajánlott fogyasztási útmutatóját és igazodj el magabiztosan a termékek elsőre bonyolultnak tűnő címkéjén.

MENNYIRE TESZI TÖNKRE AZ ITALOZÁS AZ EDZÉSTERVEDET?>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
7/10
Overall score: 8.3/10