Mi jut eszünkbe a skandináv dizájnról? Letisztult vonalvezetés, világos színek és természetes fa felületek. A dizájnerek megtartották a jól ismert formanyelvet, amelyet puha textíliákkal, zöld növényekkel és metálos részletekkel tesznek modernné és otthonossá. A skandináv stílus a szezonban egyet jelent, a letisztult, végtelenül elegáns megjelenéssel.

A gömbölyű az új szögletes

A minimalista dizájnra jellemző szögletességet és az erőteljes éleket a finoman gömbölyű formák váltják fel, amelyek elődeikhez hűen kontrasztosak, mégis jóval lágyabbak és barátságosabbak. A formavilág továbbra is szabályos, de a négyzeten túl megjelennek a lekerekített élű háromszögek és az ovális formák is.

Anyaghasználat tekintetében már nem a sima fa felületeken van a hangsúly. A természetes erezetű anyagok monotómiáját fehérre vagy szürkére festett lemezek és az innovatív beton játékossága töri meg. A bútorok egyszerre keltenek rideg, nyers és barátságos, otthonos hatást.

Mixeld a textúrákat

A textúrák mixelésének trendje a divatvilág után a lakberendezés területére is megérkezett. A szövetek lenből és gyapjúból készülnek, melyeknek nyers, természetes megjelenését a pihe-puha szőrmék teszik izgalmassá. Az anyagok keveredése a bútorokon is megfigyelhető. Festett és festetlen fa felületek kombinációjából alkotnak a dizájnerek különleges, szemet gyönyörködtető megoldásokat.

A mixelés mellett a rétegezés is új megoldás, mely jelentheti a különböző méretű asztalkák és szőnyegek egymás fölé illesztését, vagy a kiegészítők terén történő új elhelyezési megoldásokat.

A szürke az új fehér

A minimalista stílus alapvető, fehér árnyalata a szezonban kissé háttérbe szorul, melynek helyébe a világos szürke és középszürke árnyalatok lépnek. A szürke szinte mindenhol megjelenik, legyen szó fotelekről, szőrme takarókról vagy betonból készült, masszív megjelenésű tálakról. A kék és a zöld is kedvelt színek, melyek szintén egyfajta szürkés, fémes árnyalatban pompáznak. A meleg barnás színvilágnak a skandináv divatban nincs helye; a hozzájuk köthető elegáns, mégis otthonos hatást a szőrme anyagok használatával érik el a tervezők.

 

Még a munka is jobban megy egy ilyen puha fotelben!

Élet az élettelenben

A mély zöld árnyalatok remekül kiegészítik a szürke és a fehér kombinálásán alapuló új trendet. A szobanövények hatalmas levelei egészséges zöld árnyalatokban tündökölnek, vagy a kiegészítőkre, a díszpárnákra kerülnek rá nyomott mintaként.

           

Metálos glamúr

Skandináv dizájn ide vagy oda, a tervezők nem tudnak elszakadni az évek óta hódító metálos ragyogástól. Annyi változik, hogy a fémes kiegészítők sokkal inkább matt fényűek, mint ragyogóak és inkább ezüstös, mint rózsaarany árnyalatokban ragyognak. A flitterekhez hasonló túlkapások eltűnni látszanak, de a visszafogott fényű szállal szőtt vagy nyomott mintás textíliák kiválóan pótolják a helyüket.

Talpalávaló gyapjú

A szőnyegek gyapjúból szőttek, természetes hatásúak. Vagy szürkés, bézses árnyalatban játszanak, vagy a már említett zöld növények mintáival díszítettek. Egyéb művészeti megoldás híján geometriai mintákkal is emelhetik a szoba fényét.

Szobrok a középpontban

A faliképek helyett különleges geomatrikai alakokat formázó szobrok kerülnek a polcokra, így fokozva a luxus érzését. Az asztalokat hatalmas tálak és fából vagy betonból készült gyertyatartók díszítik.

23394 32095

 

Szobor és Tálak: BoConcept

Összességében az új irányzat engedi kibontakozni az “IKEA-világba” beskatulyázott, ám attól sokkal elegánsabb és modernebb skandináv lakberendezést.

 

 AZÚRKÉK BÖGRÉK, ÉLETÖRÖMMEL TÁLALVA>>

Billionaire életérzés
10/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9.3/10