Nehéz elhinni, hogy az Egyesült Arab Emírségek 50 évvel ezelőtt még csak homokdűnékből állt, azonban mára ragyogó országgá nőtte ki magát, amely tele van szárnyaló felhőkarcolókkal és építészeti csodákkal.


Aki az Emirátusokban jár, lépten-nyomon találkozik a legbefolyásosabb sejkek arcképével. Ilyenkor az ember mindig kíváncsivá válik, hogy ki ez az ember? Mekkora hatalma van? Miért lehet az ő arcképével úton-útfélen találkozni?

Sejk csak az lehet, aki az uralkodói családba születik. Ez nem minden esetben jelent óriási befolyást, de őket már gyerekkoruktól kezdve arra nevelik, hogy fontos közéleti szerepeket töltsenek be felnőttként.

 

  1. Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan

Abu Dhabi emirátusának a volt vezetője. Az ő ötlete a hét emirátus országgá egyesítése 49 évvel ezelőtt. Ma már az Egyesült Arab Emirátusok alapító atyjaként tekintenek rá. A hét szövetség, amelyet egyesített: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah és Fujairah, amelyeket hat királyi család irányít. Óriási tisztelet és hála örvend az ő személyének, hiszen ha Zayed sejk nem lett volna ilyen kiváló vezető, egészen biztosan nem itt tart ma jelenleg az országuk. A Wikipédia szerint összesen 26 gyermeke született.

Sh Zayed

 

  1. Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan

Sheik Zayed első szülött fiú gyermeke. 2004 óta ő az ország miniszter elnöke, és a világ legmagasabb épületét a Burj Khalifát róla nevezték el.
Az Al Nahyan család becslések szerint 150 milliárd dollár értékű vagyonnal rendelkezik, így az Al Nahyan famíliát világ leggazdagabb királyi családjaként tartják számon, ám saját személyes vagyona 15 milliárd dollár.

A Forbes a világ 53. legerősebb emberének nevezte ki.

SHK

 

  1. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Dubai jelenlegi 70 éves milliárdos kormányzója, valamint az ország alelnöke. Felelős Dubai globális szintű sikereiért, ezért népének szívében különleges helyet foglal el. 2008-ban az ő hatására épült meg a világ legmagasabb épülete a Burj Khalifa és a világ legnagyobb bevásárlóközpontja a Dubai Mall. Ezek az ambiciózus projektek azonban kölcsönre szorultak, amit Abu Dhabi uralkodója Sheik Khalifa finanszírozott.

Őfelsége Sheikh Mohammed, aktív közösségi média életet él, az Instagramon 4,9 millió követővel rendelkezik.

Népszerű a ló szeretők világában is. A világ legnagyobb lóverseny istállója, a Godolphin az ő személyes tulajdonában áll, és már több mint 6000 futamgyőzelmet könyvelhet el magának.

Sheik Mohamed nemcsak üzleti és lovas tehetséggel bír, de rendkívül jól is ír. 7 filozófiai témájú könyve jelent meg, amely bestsellerek listáján szerepel. Az ő személyes vagyona 4,5 milliárd dollár.

dwc

 

  1. Sheik Mohamed Bin Zayed Al Nahyan

Abu Dhabi koronahercege, az Egyesült Arab Emírségek fegyveres erőinek főparancsnok-helyettese és az Abu Dhabi Emirátus Végrehajtó Tanácsának elnöke. Szellemi sikerein túl a herceg arról is híres, hogy a világ egyik legdrágább esküvőjét tartotta, amelynek költsége körülbelül 100 millió dollár. A herceg aktív szerepet játszik a környezet megóvásában, különös tekintettel az ország értékes növény- és állatvilágának védelmére. Fensége ismert az állatok iránti szenvedélyéről, valamint alternatív energiaprojektekkel küzd a környezet védelme érdekében.

ShkMohammed

 

 

 

  1. Sheik Hamdan Bin Rashid Al Maktoum

Dubai jóképű koronahercege a legnagyobb sejkceleb. Instagramon Fazza néven szerepel és 9,6 millió rajongója követi. A  fiatal sejk híres az extrém sportok, állatok és utazás iránti szeretetéről, ezen kívül jótékonysági erőfeszítéseiről.

Mai napig nyeregbe pattan, ha úgy tartja kedve, pár hete nyerte meg Szaúd-Arábia leghíresebb 120 km-es távlovas versenyét. Édesapja nyomdokait követve már neki is jelent meg könyve. Társadalmi profilja nemcsak kalandjai és érdeklődései köré fordulnak, hanem Dubai és az Egyesült Arab Emírségek előmozdításán is dolgozik. Személyes vagyonát 400 millió dollárra becsülik.

shh

 

  1. Sheik Mansoor Bin Zayed Al Nahyan

Sheik Mansoor vagyonát 30 milliárd dollárra becsülik, ő a miniszterelnök helyettese, és kiváló üzletember. Tulajdonosa a Virgin Galactic és a Sky News Arabia részvényeinek, továbbá az Abu Dhabi United Group befektetési társaság áll a tulajdonában, amely megvásárolta a Manchester City Football Club-ot. A New York City FC Major League Soccer csapata egy hányada is az övé. Érdekelt Abu Dhabi Nemzetközi Petróleum befektetési cégben. Utóbbi nettó értéke: 650 milliárd dollár.

sheikh-mansour-2009