A még most is csak 36 éves Rolf Fliegauf ízek iránti szeretetét rusztikus éttermet üzemeltető szüleitől örökölte. Pályáját a koppenhágai Noma étteremben kezdte, majd 26 évesen nyerte el első Michelin- csillagját, mindössze 6 hónappal az első svájci ECCO étterem nyitása után. Jelenleg 3 étterme van, az ECCO Ascona, az ECCO St. Moritz és az ECCO Zurich, melyek mindegyike eddig 2-2-2 csillagnál tart. Generációnk egyik legnagyobb szakácsa hírnevét az Ascona festői szépségű tó partjának közelében termett szezonális összetevők és az ázsiai konyha ízvilágának párosításával szerezte.

Rolf+Fliegauf_RGB_High_GMA_05

Legismertebb, egyéniségét tükröző ételeinek egyike a Foie Gras Müsli, amely kreációban a svájci gabonát marinált, fekete ribizlis libamájjal párosítja. Meglepő ízkombinációinak egyik másik gyümölcse az illatos, fekete szarvasgombás,hagymás húsleves valamint a párolt marhapofa cukorrépa és földi kávé aromával.

Fliegauf a Billionaire-com-nak mesélt a kezdetekről, a csillagokról és az őt inspiráló összetevőkről.

Honnan ered a szenvedélyed és a tehetséged a főzéshez?

R.F.: A gyerekkoromat nagyban meghatározta a szüleim kis rusztikus étterme. Teljesen lenyűgözött a hely koncepciója, működése és atmoszférája – és egy nap azon kaptam magam, hogy szinte minden időmet a konyhában töltöm. Innen ered a szenvedélyem és tehetségem a főzéshez.

Te vagy Svájc és Németország minden idők legfiatalabb Michelin-csillagos séfje. Hogyan sikerült ezt elérned mindössze 26 évesen?

R.F.: Amikor 2007-ben megnyitottuk az első ECCO éttermet a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk, hogy egy nap elnyerjük a Michelin-csillagot. Mi csak egy modern, különleges étteremben gondolkoztunk, ahol a molekuláris gasztronómiát ismertetjük meg a vendégekkel. Nem éreztem semmiféle nyomást az étel kritikusoktól, újságíróktól és senki mástól; egyszerűen csak azt csináltuk amit szerettünk volna és ez lett a munkánknak az eredménye.

Hogyan alakult azóta a stílusod?

R.F.: Mint ahogy mondtam, modern éttermeinket a molekuláris gasztronómiai hatásokkal kombinálva nyitottuk meg. Ez akkor még hatalmas újdonságnak számított, de azóta eltelt 10 év is mi is sokat változtunk. Mára az ECCO éttermekben az erőteljes japán ízvilágot párosítjuk könnyű ételekkel. Fontos, hogy az éttermünk vendégei számos különböző ízű és textúrájú étellel találkozzanak és maradandó, könnyen értelmezhető ízélménnyel gazdagodjanak.

Mit jelent számodra a kreatív főzés?

R.F.: A csapatommal mindig valami újban gondolkozunk, nem hozunk vissza régi ételeket újragondolva. Nekem ez jelenti a kreativitást.

Melyik nemzet ételeit kedveled a legjobban?

R.F.: Minden jó ételt szeretek, nemzeti konyhától függetlenül. Különösen kedvelem az olasz, mediterrán fogásokat, mert egyszerűek mégis tele vannak ízekkel. De a japán konyha erőteljes ízei, aromái is nagy hatással vannak rám, beleszerettem a helyi ételekbe már első látogatásom alkalmával.

Hogyan étkezünk majd a jövőben?

R.F.: A tudatosság egyre nagyobb szerepet kap az étkezésben, élelmiszer vásárlásban. Ez a trend itt Svájcban nagyon erős, de a világon mindenhol egyre erősebben jelen van. Így tehát a tudatosság, a jó minőségű, organikus élelmiszerek mentén kell nekünk is összeállítanunk menüsorainkat.

Green-apple-sheeps-yoghurt-dill-dessert-at-Eco

Szerény, szenvedélyes, precíz és alázatos – ez Rolf Fliegauf, aki nem önmagát tartja sikerei első számú kovácsának, hiszen kiváló csapata nélkül semmi sem sikerülhetett volna. Ha Svájcba utazol akkor mindenképpen kóstold meg az ECCO éttermek egyikében ennek a fiatal főszakácsnak a menüsorát, aki már biztosan beírta magát a gasztronómia történelmébe.

 6 MESEBELI KÁVÉZÓ, AMI EDDIG CSAK AZ ÁLMAINKBAN LÉTEZETT>>

Billionaire életérzés
10/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
10/10
Overall score: 10/10