Nagy tragédia ha több év után szeretett háziállatunktól el kell búcsúzni. Viszont Kínában már van erre megoldás, hét hónap alatt macskát klónoztak. A szerető gazdiknak a klónozás 35 ezer dollárba kerül. 

Hét hónapba és 35 ezer dollárba kerül, de egy szerető  gazdiknak bármennyit megér hogy kis kedvencét “újra” maga mellett tudja. Jü úr, aki már el is temette szeretett macskáját egy lakhelyéhez közeli parkban, miután hazament, rájött, hogy nem tud Fokhagyma nélkül élni. Miután a macska nem hagyott maga után utódot, úgy döntött, hogy megpróbálja klónoztatni. Ki is ásta a tetemet, és elvitte a Sinogene-hez, ahol végül létrehozták az elpusztult kedvenc tökéletes mását – ezzel virágzó üzlet veheti kezdetét a géntechnológiai nagyhatalommá váló Kínában. Fokhagyma klónozását az állami hírügynökség a világ első ilyen műveleteként ünnepelte.

Klón cica

A Sinogene 2018-ban kezdett macskaklónozással kísérletezni. 250 ezer jüanért (35 ezer dollárért) vállalják a cicagyártást, a kutyaklónozás pedig 380 ezer jüanba (53 ezer dollárba) kerül. A klónozás persze nem jelenti azt, hogy az így létrehozott állat személyiségében is azonos lenne az elpusztulttal, de a kutatók erre is keresik már a megoldást: a kínai Global Times szerint a jövőben mesterséges intelligencia segítségével próbálnák meg átörökíteni az állat emlékeit is az új gazdatestbe.

Klón cica

 

Kínában van rá igény

Az országban csak idén több mint 28 milliárd dollárnyi jüant költenek a háziállatokra, becslések szerint az országban összesen 55 millió kutyát és 44 millió macskát tartanak. A Sinogene sem véletlenül vágott bele az üzletbe: egy 2015-ös felmérés szerint erre valós kereslet van, és azóta már több mint negyven kutyát klónoztak. Mi Csitung, a cég igazgatója szerint a macskákra is hasonló kereslet mutatkozik, és Kínában minden jogi akadály nélkül klónozhatják is a háziállatokat. Gilly Stoddart, a PETA állatvédő szervezet tudományos igazgatója szerint ez kegyetlenség, ráadásul ezzel a megrendelőket is átverik, mert a klón nem ugyanaz az állat lesz, mint amiből létrehozták. Ez Kínában nem jelent problémát, igaz, az országban az állatkínzást sem szankcionálják.

Vang Csutuan, a Pekingi Földművelési Egyetem professzora szerint: igény és lehetőség is van a kedvencek klónozására. A Sinogene már így is több megrendelést kapott macskára, de Mi Csitung szerint a cég nem áll meg a macskánál: amellett, hogy már sikerrel klónoztak rendőrkutyát is, a jövőben veszélyeztetett fajokat is megpróbálnak majd így létrehozni, köztük pandát és tigrist is, bár ehhez még kellhet néhány év.

Klón cica

Bár a háziállatok klónozása régóta elérhető Európában is, még nem terjedt el. 

Tavaly Barbra Streisand klónoztatta a kutyáját rögtön két példányban, egy koreai cég pedig már 2008 óta kínál hasonló szolgáltatásokat. Az első klónozott kutyát is Dél-Koreában hozták világra 2005-ben, de annak ellenére, hogy már viszonylag régóta elérhető a szolgáltatás, nem sokan veszik igénybe – legalábbis Amerikában és Európában viszonylag ritka, hogy valaki erre vágyjon.

Viszont ha azt várjuk a klónozástól, hogy visszakapjuk elpusztult kutyánk, cicánk egyéniségét, memóriáját, szokásait, akkor nagyon nagyot csalódhatunk. Más pedig nem nagyon várható, így nehéz érveket fölhozni ezen kisebb lakás árába kerülő hóbort mellett.

 

 

 

 10/10
Overall score: 10/10