Az “ezredfordulós” generációnak is nevezett Y-ok, a mai 20-as és 30-as éveik elején járó munkavállalók, akik közel egyidősek a számítógép és az internet megjelenésével. Számukra az összekapcsolódó, globális piac, a hálózatos gazdaság és a világ túloldalával történő kommunikáció már teljesen természetes velejárója az életnek. Ők azok, akik Netflixen néznek filmeket, a legújabb mobilalkalmazásokat tesztelik, egyszer majd start-up vállalkozók akarnak lenni és a családi, hagyományos értékeket kissé háttérbe szorítják. Sokat dolgoznak, lelkesek, ötletesek és hatalmas a szabadság igényük. Ezeket a fiatalokat már nem lehet egyszerűen a sok pénz gondolatával motiválni! Ettől sokkal többre vágynak! Értelmes, izgalmas, változatos feladatokra, amelyektől értékesnek érzik magukat és kiélhetik kreativitásukat!

A probléma viszont az, hogy a munkák többsége nem érdekes és nem is izgalmas. A munkáltatók a 40-es, 50-es generáció tagjai, akik teljesen másfajta értékeket képviselnek és nem értik meg a fiatalokat. Ráadásul, olyan munkavállalókat keresnek, akik akár életük végéig a cégnél dolgozva öregbítik annak hírnevét. Nos, ilyen munkatársat egyre nehezebb találni. A vezetők gyakran azzal szembesülnek, hogy a fiatalok fásultak, nem lelkesednek a feladatokért, késnek és 1-2 év után ott is hagyják a céget. Pedig a fluktuációs-arány és a munkavállalók elégedettségi szintje néhány egyszerű intézkedéssel javítható lehetne! Mert ezek a fiatalok tényleg tehetségesek, csak olyan körülményeket kell számukra biztosítani, ahol kiteljesedhetnek!

Bizalom

Az első, és legfontosabb dolog, ha azt szeretnénk, hogy pályakezdő munkatársunk meg is maradjon a cégnél és a nehezen megszerzett specifikus tudást ne vigye át rögtön a konkurenciához, az a Bizalom. Hinnünk kell benne, hogy fiatal kora ellenére képes egyedül is ellátni a feladatait! Mivel tudjuk ezt kifejezésre juttatni? Mondjuk szóbeli megerősítéssel, megfelelő tájékoztatással, nyitottsággal és felelősségteljes feladatokkal. Nyilván lesznek hibák, hiányosságok és félreértések, de ettől függetlenül, a komoly, fontos feladatok meggyőzik a munkatársunkat arról, hogy számítunk rá, ezért legközelebb még nagyobb erőbedobással törekszik majd a sikerre!

Változatos feladatok

Ma már nem nagyon vannak olyan fiatalok, akik megelégszenek a rutin feladatokkal és a biztos fizetéssel. Szeretnek kockáztatni! Próbáljuk akár a területek között is variálni az embereket, változtatni a csoportok összetételét, új kihívások elé állítani az Y-okat! Helyezzünk kilátásba olyan juttatásokat, mint az üdülési lehetőség, fitness bérlet, új laptop, vásárlási utalvány és még sorolhatnánk. Ha igyekszünk változatos feladatok elé állítani a fiatalokat és az igényeikhez illő juttatásokat biztosítani, akkor lehetővé tudjuk tenni, hogy kiéljék kreativitásukat és ne a munka mellett/helyett végezzenek valami hobbi-tevékenységet.

Nyitottság az ötletekre

A fiataloknak igenis vannak ötleteik és új meglátásaik, csak felszínre kell hozni őket! Kérjük ki a véleményüket, tartsunk ötletbörzéket, adjunk nekik is teret a veteránok mellett! Higgyük el, hogy a blogok, a közösségi média és a youtube is lehetőség arra, hogy több pénzt keressünk! Semmi sem teszi őket elkötelezettebbé, mintha az ötleteik nyitott fülekre találnak!

Rugalmas munkaidő

Az egyik legfontosabb és legnehezebben megvalósítható pont. Az Y-ok figyelme megoszlik. Szeretnek dolgozni, szeretnek sportolni, szeretnek bulizni, a párjukkal lenni, a hobbijuknak élni. Ez nem jelenti azt, hogy munkakerülők lennének, sőt! Képesek elképesztő mennyiséget is dolgozni, ha a feladatok megkívánják! Ők csak azt kérik, hogy vegyék emberszámba őket akkor is, ha 12-re járnak dolgozni és 5-ig vannak az irodában. Akkor is, ha csak 6 órában szeretnének dolgozni, és még akkor is, ha hajnali 1-kor küldenek e-maileket. A cél végülis a feladatok elvégzése, nem de? Nem pedig a munkaidő kitöltése! Tegyünk egy próbát és nézzük meg mi sül ki belőle!

Rendszeres teljesítmény visszajelzés

Mi talán nem vágyunk arra, hogy a felettesünk folyton a nyakunkban lihegjen és üzenetekkel bombázzon minket, de ők igen! Igenis kíváncsiak rá, hogy az adott részfeladatot helyesen oldották-e meg, értékesek voltak-e az ötleteik, jó-e az irány amerre tartanak vagy sem. Ha a napi jelzések kicsit erősek is, de a heti feladatok átbeszélése talán már kevesebb munkát igényel és hasonlóan célravezető. Tisztázzuk a fókuszokat, dicsérjünk, vagy bíráljunk, de mondjunk valamit!

Természetesen a lista közel sem teljes és nyilván az emberek is különbözőek. De ha ezeket a szempontokat figyelembe véve átgondoljuk a munkavégzés menetét, és akár csak egy ponton módosítunk, könnyen lehet, hogy máris érezhetően megnő majd munkavállalónk teljesítménye. Szemet is hunyhatunk az észrevételek felett, de lássuk be, a jövő ezeké a mai fiataloké, nem vehetjük őket tehát semmibe!

ANONIM, ÉJJEL-NAPPALI SZÉF SZOLGÁLTATÁS A TREZORY-TÓL>>

Billionaire életérzés
7/10
Exkluzivitás
8/10
High-end faktor
7/10
Overall score: 7.3/10