Szervezeti szinten a karriertervezés eszközeként alkalmazzák leggyakrabban a személyes coaching alkalmakat, hogy segítsenek a munkatársaknak a céljaik, terveik tisztázásában és lehetőséget nyújtsanak nekik a személyes fejlődésre. De egyénileg is egyre többen fordulnak trénerhez azért, mert segítséget várnak a ranglétrán való feljebb jutáshoz és a sikerek eléréséhez.

A probléma viszont sokszor az, hogy túlzott, nem reális elvárásokkal érkeznek az ügyfelek, akik valamiféle „áttörést” remélnek ezektől a személyes beszélgetésektől, ahol a tréner megmondja nekik a „tutit”, hogy mivel is tudnának sikeresebbek lenni és több pénzt keresni. A másik téves megközelítés, az a személyes, mély problémáknak az olyan szintű feloldására tett várakozás, amelyeket sokszor már csak egy pszichológus tudna kezelni. Természetesen a coaching nem függetleníthető az egyéni tapasztalatoktól és a személyes gondoktól, de a gyermekkori traumák és a válás után érzett depresszió megoldását ne a személyes trénertől várjuk!

Akkor mire számíthatok?

Az általában egy órás alkalmakon a személyes tréner eleinte megpróbálja megismerni az ügyfelet, már ha nem érkeznek hozzá konkrét elvárásokkal. Vannak olyan egyének, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy milyen készségeket, képességeket kellene ahhoz tökéletesíteni, hogy jobban teljesítsenek, mások viszont már tapogatóznak,vagy pontosan tudják, hogy például a kommunikációjukat, vagy akár a konfliktus helyzetekben való viselkedésüket szeretnék fejleszteni. A coach nagy meglepetésünkre nem azért van velünk, hogy konkrét tanácsokkal, javaslatokkal lásson el minket, hanem hogy megpróbáljon jól irányzott kérdéseivel és félmondataival rávezetni minket a megoldásra, mivel ez a mi életünk és csakis mi magunk tudjuk megoldani a problémáinkat. A rendszeres találkozók segíthetnek észrevenni az erősségeinket, a gyengeségeinket, világosabbá tenni a céljainkat és fejlődni azokon a területeken, amelyekben nem vagyunk túl kiemelkedőek. Egy szóval a tréner azért van, hogy kihozza belőlünk a legtöbbet és azokat a képességeket, amelyek eddig is bennünk voltak, csak nem kamatoztattuk őket eléggé.

A coaching területén beszélhetünk egyrészt Business coachingról, ahol az üzleti életben való érvényesülést, időgazdálkodást, kommunikációt, konfliktuskezelést, stresszkezelést, egyéni brandinget, motiválási készséget és még sok mást fejleszthetünk. A másik lehetőség a Life Coaching, ahol munkahelyváltással kapcsolatos kérdéseket, önbizalom erősítést, önbecsülés fejlesztést vagy akár az új életszakasz okozta stresszes helyzeteket kezelhetjük. Mindkét esetben dönthetünk az egyszeri vagy a több alkalmas, kurzus jellegű megoldás mellett. Sokszor akár egy alkalom is elegendő, de a mélyebb problémák megoldásához szükség lehet több találkozóra is.

Mit várhatok a trénertől?

A legfontosabb amit elvárhatsz, az a bizalom és a szimpátia érzése. Ha az első alkalmon úgy érzed, hogy nincs meg köztetek a kapocs, nem találod szimpatikusnak és profinak a coach-ot, akkor érdemes egy másik tréner után nézned. Nagyon fontos, hogy tudjon hallgatni, figyeljen rád és olyan kérdéseket tegyen fel, amelyek segítenek mélyebben megérteni a szituációkat. Az is a profizmus jele, hogy ha célzott problémával érkezel, akkor személyre szabott játékokkal, gyakorlatokkal is segítsen a fejlődésedben. Az már gyanús kell hogy legyen, ha már az első alkalmakon életvezetési tanácsokkal akar ellátni és a megismerés helyett közhelyes tanácsokat osztogat. Egy ilyen tréner valószínűleg nem igazi profi, csak valamilyen színvonal alatti képzésen szerezte a végzettségét.

Fontos azt is tisztázni, hogy a coachot nem szabad összekeverni a legjobb barátokkal. Nem kell mindenben hasonlítanotok, egyetértenetek és órákat csacsognotok telefonon. Egyszerűen egy olyan szakértőként tekints rá, akiben megbízhatsz és akit tisztelhetsz.

Mennyi az annyi

A Business coaching árai jóval a Life fejlesztés felett mozognak, azért mert sokkal több szakmai hozzáértést és előkészületet igényelnek. Egy ilyen alkalomért, egy profi tréner akár 80.000-100.000 Ft-ot is elkérhet, de természetesen ha sorozatosan veszünk részt a találkozókon akkor alacsonyabb árakat kaphatunk. A Life coaching árak alkalmanként 20.000 Ft körül mozognak, tehát kb. egy jó pszichológus árában vehetünk részt a tréningeken.

Egy biztos, egy profival történő személyes beszélgetés sokkal többet segíthet a céljaink megvalósításában, mint egy 100. önismereti könyv, amely ugyanazokat a sablonos tanácsokat hangoztatja.

 

FEKTESD KAPCSOLATAIDAT A KAPCSOLATBANKBA>> 

 

 

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
8/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8/10