A két évente megrendezésre kerülő vizes világbajnokságnak 2017-ben Budapest és Balatonfüred ad otthont – Magyarország valaha volt legnagyobb sporteseményeként. Mivel a múltban még csak megközelítőleg sem rendeztünk hasonlóan színvonalas világversenyt, így sokan félve tekintettek/tekintenek a világbajnokságra, ám úgy tűnik, hogy bár nem zökkenőmentesen, de azért megugorjuk az elvárt színvonalat. Lássuk pontokba szedve, amit mindenképpen érdemes tudni a vizes vb-ről:

1, A FINA-világbajnokság, vagy köznapi nyelven szólva a vizes vb a világ 5. legfontosabb sporteseménye. A vizes sportok legnagyobb eseményét a nyári és a téli olimpia illetve a labdarúgó világ- és Európa bajnokság tudja csak lekörözni jelentőségét tekintve. Bár ha nézőszám alapján akarjuk rangsorolni a sporteseményeket, akkor azért a Super Bowl, a Forma1, a wimbledoni tenisz derbi és még sok már esemény is beelőzi a vizes sportágak nagy összecsapását.

2, A vizes világbajnokság összesen 6 sportág versenyeit fogja össze, név szerint az úszás, a vízilabda, a szinkronúszás, műugrás, toronyugrás és a nyíltvízi úszás összecsapásait.

3, Az 1973 óta vezetett összesített éremtáblán Magyarország az előkelő 7. helyet foglalja el, ami 31 arany, 24 ezüst és 28 bronzérmet jelent. Az összesített tabellát egyébként magasan az USA vezeti 540 éremmel, a 2. helyet pedig Kína foglalja el 266 éremmel.

4, A 2017-es budapesti versenyek összesen 5 helyszínen kerülnek lebonyolításra. A központi helyszín, mely az úszó versenyeknek ad otthont az újonnan épült Duna Aréna, a toronyugrás versenyeit a Parlamenttel szemközt felállított Batthyány téri ideiglenesen medencében rendezik meg, a vízilabda csapatok pedig a felújított Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában mérkőznek majd meg egymással. A látványos szinkronúszó versenyeket a Városligeti tavon, a nyílt vízi úszószámokat pedig Balatonfüreden tekinthetik meg a szurkolók.

5, 2015-ben Kazánban Magyarország 52 sportolóval képviselte magát, akik 3 arany, 3 ezüst és 4 bronzérmet zsebeltek be – ezzel megszerezve az éremtábla 8. helyét. Idén is hasonlóan szép sikerekre számíthatunk, ha jól jön ki a lépés, akkor akár 5 aranyéremmel és 4-5 ezüst és bronzéremmel is zárhatjuk a világbajnokságot. Érdemes tehát figyelemmel követni Hosszú Katinka, Verrasztó Dávid, Cseh László, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Kenderesi Tamás, Szilágyi Liliána és Kapás Boglárka versenyszámait.

6, A vizes vb arculati tervei közel sem indultak zökkenőmentesen. De a ” DIY paint” megoldásnak tűnő plakátokat végül a szervezők a nyilvánosság nyomásának engedve lecserélték a jelenlegi letisztult, kék színű designra. A friss, modern arculatot egy diáknak, név szerint Hetsch Ferencnek, a KREA Kortárs Művészeti Iskola egyik diákjának köszönhetjük. Még egyszer – Köszönjük!

 

Emlékszel még a kezdetekre?

7, A 2017-es budapesti eseményre 350.000 látogatót várnak, köztük 85.000 külföldit. Tévés közvetítéseken keresztül pedig akár több milliárd embert is elérhet az esemény!

8, A jegyárak meglepően alacsonyak – a selejtezőkre már 500, a döntőkre pedig már 1500 Ft-ért lehet jegyet vásárolni. Ennek ellenére úgy tűnik a külföldi érdeklődés alacsonyabb a vártnál, mindössze 10.000 db jegyet értékesítettek külföldieknek. Az persze senkit sem lep meg, hogy az úszó döntők a legnépszerűbbek, ide már csak ismerősök útján lehet maximum jegyet szerezni.

9, A Duna Aréna építésére és az egyéb városfejlesztési tételekre szánt rendezési költségvetés 49 milliárd forintról indult, ám az utóbbi hónapokban bejelentett folyamatos plusz kiadások közel a 3-szorosára emelték a 2015-ben tervezett összeget.

10, A FINA Budapest központi helyszíne, a Duna Aréna világrekord-sebességgel, összesen 601 munkanap épült fel. A világbajnokság ideje alatt 12 000, majd ezt követően ( az elbontható elemeket leszámítva) 6000 fő befogadására lesz alkalmas az úszó létesítmény. Legegyszerűbben az M3 metró Forgátch utcai megállójától közelíthető meg, az 500 méter hosszú Dagály sétányon végighaladva. A jövő évtől tervezetten a nagyközönség is birtokba veheti a hatalmas fürdőkomplexummá alakuló Dagály uszodát, gyógyfürdőt és strandot.

11, A 2017. július 14-i grandiózus nyitóünnepségen 510 közreműködő művész szórakoztatta a résztvevőket, köztük az Emily Sandé betegség miatti távolmaradása után beugró brit énekes, Cee Lo Green. Kétségtelen, hogy a program látványos, pörgős és színekben-fényekben bővelkedő volt, bár azért a sztárfellépő előadásának első perceit megszakító hanghibát biztosan sokan elfelejtenék.

12, Így néznek ki a Graphase Design Studio által megálmodott érmek, melyek közül a nyíltvízi dobogósnak szánt érmeken a Balaton, a fővárosban kiosztott érmeken pedig a Duna sziluettje szerepel.

vizes-vb-nyilt-vizi-ermek

+1, Az még egyenlőre erősen kérdéses, hogy érkezik-e annyi látogató és egyéb idegenforgalmi bevétel az eseményből mely fedezni tudja majd a rendezvény közel 170 milliárd forintos összköltségvetését.

 ÉSZAK-OLASZORSZÁG KÁPRÁZATOS TERMÉSZETI LÁTNIVALÓI>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
10/10
Overall score: 9.3/10