Ebben segít nekünk Nagy Dávid a szakma úttörője!

Amikor a kávét nem csak azért iszod, hogy felpörgessen, hanem az ízéért, a különlegességéért. A speciality kávé garantált minőséget takar. Egy ilyen kávéban a szemeket kézzel átválogatják, nem mindegy, hogy hol és milyen körülmények között pörkölik, nem mindegy az sem, hogy honnan származik, hiszen a környezetében élő növényvilág befolyásolhatja az ízét. A speciality kávékra a gyümölcsös, savanykás, édeskés, citrusos ízjegyek jellemzőek. A hazai speciality kávézás egyik legmeghatározóbb alakjával, Nagy Dáviddal beszélgettem.

Hogyan kezdődött a pályafutásod a kávézók világában? 

Jókor jött a megfelelő ötlet. 🙂 Mindig olyan dolgokkal kezdtem el foglalkozni, melyek közel állnak hozzám. 2012-ben, amikor a speciality kávézás kezdett divattá válni  Magyarországon, nyitotta meg az első Tamp and Pull-t  itthon üzlettársam, Molnár Attila. 

Én nem vagyok barista, de nem is olyan tulajdonos vagyok, aki ne tudna bármilyen kávét elkészíteni, vagy ne értene hozzá. Ez mindig is érdekelt és ettől vagyok hiteles, hogy nem csak beszélni tudok róla, hanem csinálom is. Véleményem szerint a speciality kávézás egy hálás dolog, hiszen az emberek érdeklődőek, szeretik.

Mi kell ahhoz, hogy valaki profi lehessen ebben a szakmában? 

Elhivatottság és sok-sok gyakorlat, mint minden máshoz. Amikor egy elhivatott baristának letelik a 8 órás munkaideje, ellátogat más kávézókba, kóstol, brewingol és beleássa magát a szakmába. Ez a mentalitás kell a profivá váláshoz. Hála Istennek, sok ilyen típusú emberrel dolgozhatok együtt.   

Egy kávéínyencnek merre érdemes utaznia, hogy a kávékultúrát még jobban megismerhesse? 

A speciality kávézás Ausztráliából indult, Melbourne-ben van ennek a kultúrának a Mekkája. Európa szerte is rengeteg izgalmas helyet lehet találni. Véleményem szerint Magyarország kiemelkedő helyen szerepel a környező országokhoz képest. Ha külföldben gondolkozunk, akkor érdemes ellátogatni Svédországba, Dániába, Norvégiába, Németországba, vagy Angliába. A vírus előtt nagyon sokan utaztak ilyen célokkal és bátran ki merem jelenteni, hogy a speciality kávézásnak van turizmusa. Van a Czuzor utcában egy Tamp and Pull, ami abszolút nem központi helyen található és mégis rengeteg külföldi turista jár oda. Én is imádok utazni, az első dolgom ilyenkor, hogy feltérképezem a helyi kávézókat, hogy hova érdemes ellátogatni. Legutóbb Barcelonában a Satan nevű kávézóban tapasztaltam igazán professzionális kávéélményeket. Nem ez volt az első alkalom, hogy itt jártam és minden egyes alkalommal, amikor erre járok óriási fejlődést tapasztalok, akárcsak a Kaffeine-ben vagy a Tamp and Pull-ban Magyarországon. 

Mely országok kávéit preferálod? 

Mindig vannak felkapott divatos országok, ebben a szakmában elképesztően gyorsan változnak a trendek. Amikor elindult ez a kultúra az afrikai kávék hódítottak, pl: Etiópia, Kenya. Régebben a savas, gyümölcsösebb ízeket preferálták jobban, jelenleg a komplexebb kerekebb ízvilág jellemzőbb, amit én is sokkal jobban kedvelek. 

Melyik a világ legdrágább kávéja? 

A Kopi Luwak véleményem szerint ez egy túl hype-olt marketingfogás. Ez az a kávé, amit a cibetmacska megemészt. A kezdetekkor tényleg jó minőségű kávét lehetett így előállítani. A cibetmacska egy ügyes kis állatka, ha szabadon él, saját magának csak az érett szemeket válogatja ki. Miután ebből üzletet csináltak, a macskákat ketrecbe zárták és a leszedett kávéval tömik őket, hogy minél többet tudjanak előállítani. Ezek túlárazott, nem friss pörkölésű kávék, évek óta ott vannak a piacon. Ez egy hatalmas biznisz, amit a Bakancslista című film világhírűvé tett.

Neked milyen a kedvenc kávéd? 

Az én ízlésem is folyamatosan változik, akárcsak a trendek. Mindig más és más kávé, áll közel a szívemhez.Nem vagyok egy nagy espresso fan, nekem inkább a cortado a kedvencem. 

Melyik kávézódra vagy a legbüszkébb? 

Mindig a legújabbra. 🙂 Jelenleg itt ülünk a Lövőház utcai Kaffeine-ben, ez is örök kedvenc, hiszen ez volt az első Kaffeine és innen indult az egész Kaffeine brand. A vírus egy picit megtépázta a vendéglátó egységeinket, így jelenleg 4 Kaffeine és egy Tamp and Pull van nyitva.

Milyen reményeket fűzöl a hamarosan nyíló Tamp and Pull Nordic Light-hoz? 

Úgy gondolom, hogy zseniális környezetben, a trendeknek megfelelő dizájnnal, egy nagyon menő kávézó fog nyílni hamarosan a Véső utcában (13. kerület, Véső utca 7.). Tökéletes a lokáció, sokan ettől biztosan megijedtek volna, hogy egy belső udvaron található, de csak gondolj bele, a Váci út mentén ismersz saját belső kertes kávézókat? Ha ott jársz nem is érzed, hogy melletted van Budapest egyik legforgalmasabb útja (Váci út, szerk.). 

2020-ban milyen új projektek várnak még rád?

Az egyik legnagyobb ötletem a Clever Cup, ami már rengeteg emberhez eljutott volna, ha nincs a vírus. Felismertük, hogy egy kávézó üzemeltetése sajnos rengeteg hulladékot termel. Erre próbáltunk kitalálni egy új, okos módszert. Rájöttünk, hogy nem a szívószál az, ami a legjobban terheli a környezetet, hanem az egyszer használatos papírpoharak. Ezek belülről fóliával vannak kibélelve és még szelektíven sem lehet gyűjteni őket. Évente csak a mi hálózatunk több 100.000 pohárral terheli a környezetet, ami elképesztően sok. Mint ahogy a tudatos emberek bevásárolni szövetszatyorral járnak, egyre többen jönnek saját pohárral egy kávézóba is és abba kérik a kávét. A speciality kávék világa vonzza az olyan embereket akik nyitottak arra, hogy tudatosan éljenek és hajlandóak vigyázni a környezetükre. Ebből jött az ötlet, hogy csináljunk egy olyan poharat, amit fel tudunk vértezni különböző attribútumokkal. Egyebek között lehet vele fizetni és pontokat gyűjteni. Egy QR kódós rendszer van erre kifejlesztve, ami a vendégek számára óriási kényelem. Akár ajándéknak is remek ötlet, 10 cappucinóval feltöltve. Cégeknek pedig azért jó, mert könnyebben el lehet érni a törzsközönséget, a regisztráció után látom, hogy ki milyen gyakorisággal, mit fogyaszt. Születésnapjára pedig meg tudom lepni a törzsvendéget egy ingyen kávéval. 

2022-től pedig ki kell vonni a forgalomból az egyszer használatos műanyag poharakat. Ez a rendelet minket segít és ez is azt mutatja, hogy ez egy jó irány. Véleményem szerint elképesztően sok lehetőséget kínál a Clever Cup.