Teljesen biztosan persze sosem lehet előre jelezni, még matematikai szoftverekkel sem, hogy melyik lesz az év legjobb filmje vagy éppen ki lesz a legjobb színész/színésznő, de azért vannak olyan típusú alkotások, melyek sokkal nagyobb eséllyel pályáznak a győzelemre. Az elmúlt 10 év díjnyertes alkotásait elemezve összegyűjtöttem Nektek azokat a kulcs tényezőket, amelyek eddig a leginkább hozzájárultak az Oscar-díj elnyeréséhez.

1, Egy jó dráma sose rossz

Ha visszatekintünk az elmúlt 10 év legjobb filmjeire ( pontosabban az Oscar-díjat kiosztók szerinti legjobb filmekre) akkor nagyon nehéz olyan győztest találni, amely nem egy elgondolkodtató, kissé szomorkás dráma lett volna. Persze a könnyfakasztás még nem elég, ha nincs felturbózva némi “majd én egyedül megmutatom a világnak” típusú amerikai seriff hozzáállással, isteni, biblikus utalásokkal vagy éppen elmebajt jelző viselkedési zavarokkal.

2, A háború sosem megy ki a divatból

Teljesen mindegy, hogy irak, vietnám vagy mondjuk egy “rosszarcú” iráni által generált túszdráma; a hazafias, hősies, háborús témákra még mindig bukik az Oscar-zsűri. Elég ha csak az elmúlt pár év Legjobb filmjeit nézzük: Argo-akció, Bombák földjén vagy éppen a 12 év rabszolgaság mind Oscar-díjas filmek, amelyeket egyébként a magyar mozikban vagy nem is vetítettek vagy ha adták is őket, nem övezte nagy felhajtás egyiket sem. De ne feledjük, az Oscar egy amerikai elismerés, így talán nem meglepő, hogy a nemzeti témák ekkora sikereket tudnak elérni.

3, Mutass valami újat

Na persze ez nem azt jelenti, hogy az Oscar győzelemhez fel kell találni a spanyol viaszt, csak éppen elő kell húzni egy olyan témát, stílust, amit szinte már elfelejtett a világ. Itt volt például A némafilmes 2012-ben. Az utóbbi 20 évben mégis ki készített néma filmet? Nos, a bátorságnak meg lett az eredménye. A Kaliforniai álom ugyan nem nyerte el az Oscart, de az összes többi díjátadón odavoltak a kissé retró, klasszikus, Hollywood-i álom filmeket idéző képi világért és az egyszerre modern és korszakalkotó zenei betétekért. Én a Gravitációt is ugyanebbe a kategóriába sorolnám- adott egy drámai történet és egy eddig újszerű, ismeretlenül megfogott képi világ. Ennyi bőven elég lehet a sikerhez.

4, Nem csak a fehéreknek áll a világ

Igaz, hogy az Oscar díjat ítélő csapat több mint 70%-a fehér bőrű, azért azt még sem tehetik meg, hogy a színes bőrű főhősöknek, filmeknek nem osztanak ki egyetlen díjat sem ( vagy ha igen, abból hatalmas botrány lesz- mint láttuk tavaly). Szerintem egyébként nagyban közrejátszott ez a tényező az idei nyertes, Moonlight című film díjazásánál, amely egy nehéz sorsú, fekete bőrű, amerikai fiatal drámai történetét meséli el, kissé filozofikus szemszögből. A pár éve díjat nyert 12 év rabszolgaság szintén a színes bőrű főhősöket és a történelmi, hősies témát középpontba állítva érhetett el sikereket. Vagy éppen itt volt a Gettómilliomos, amely győzelem gyakorlatilag egyfajta elismerése, az amerikai filmgyártástól egyébként sokkal nagyobb, indiai filmgyártásnak.

5, Lépj ki a komfort zónádból!

Ha a filmeken picit tovább lépünk, nézzük meg a legjobb színészeknek járó díjak nyerteseit. Igazából nem kell sok mindent csinálni egy szobrocskához – bőven elég egy drámai, elgondolkodtató alkotás és egy megható jelenetekkel telezsúfolt alakítás. Ugyanez volt a helyzet Leonardo Dicaprioval, aki a nagyszájú, magabiztos főhős helyett egy életéért küzdő, szenvedő karaktert alakított. Emlékezzünk vissza Natalie Portman-re, aki a Fekete Hattyú c. filmben egy kissé őrült, depressziós főhőst formált meg vagy mondjuk az idei nyertes Emma Stone is elég sok könnyet hullajtott a szobrocskáért. A hangsúly viszont nem a drámai jellegen, hanem a komfortzóna elhagyásán van! Ha egy komikus karakter megkomolyodik, ha egy nagyszájú főhős szenved, ha egy gyönyörű nő elmebeteggé válik nagy eséllyel az lesz az év legjobb alakítása.

6, A látvány sem utolsó!

Mindig vannak olyan filmek, amelyek pazar látványvilágukkal és extrém kosztümjeikkel, sminkjeikkel próbálják lenyűgözni a nagyérdeműt. Persze ezek a típusú filmek a legritkább esetben gazdagodnak a Legjobb filmnek vagy a Legjobb alakításoknak járó szobrocskákkal, de ha a minőség helyett a mennyiségre megyünk, akkor bőven akadnak olyan alkotások, melyek 3-4 kevésbé jelentős Oscar-szobrocskát is bezsebeltek. Ezek után nem meglepő, hogy idén a Harry Potter sorozathoz kapcsolódó, Legendás állatok és megfigyeléseik c. látványos alkotás is tudott díjat nyerni.

+1 Magyarnak lenni előny!

Pár évvel ezelőtt biztosan nem gondoltam volna, hogy ezt fogom írni, de úgy tűnik magyarnak lenni előny, már ha Oscar-díj bezsebelésről van szó. A Saul fia megható története és megrázóképi világa után Deák Kristóf Mindenki c. kisfilmje nyerte el a Legjobb rövidfilmnek járó elismerést. Gratulálunk Kristófnak és a csapatnak!

 KI DÖNTI EL, HOGY KI NYERI AZ OSCAR-DÍJAT?>>

 

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9.3/10