A Jetman Dubai a Vasember című filmben látottakat váltotta valóra, ugyanis 2020 februárjában először repült ember a földről a felhők közé. 

A Jetman Dubai csapata egy olyan speciális ruhát készített, ami az egész világot megreformálhatja. Sugárhajtással felszerelt szárnyat szereltek fel egy olyan szénszálas öltözetre, ami lehetővé teszi, hogy az ember a földről elrugaszkodva felrepüljön akár 1800 méter magasságba. Vince Reffet a Jetman Dubai első számú pilótája bebizonyította, hogy ebben a ruhában képes lebegni, megállni, fordulni és manőverezni.

A cég pilótái már 2015 óta tesztelik és fejlesztik ezt a forradalmi repülő eszközt, korábban mindig repülőgépről vagy helikopterről indultak. A szárnyasruha ma már képes 150km/h órás sebességgel repülni és 30 másodperc alatt 1000 m magasra felszállni. Reffet profi pilóta, még trükköket, hengert és hurkot is végre tud hajtani a levegőben. Az eszköz repülési ideje körülbelül 3 percig tart, ezután ejtőernyővel landolnak a pilóták. 

Íme, a földről való felszállás Dubai felhőkarcolói fölé

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy elértük az álmainkat. Ez egy rendkívül alapos csapatmunka eredménye, ahol minden apró lépés hatalmas eredményeket hozott. A munkánk minden egyes másodpercét élvezem, és tudom, hogy ez egy hosszú távú projekt, aminek még mindig csak az elején járunk. A következő célunk a földre érkezés megvalósítása ejtőernyő nélkül.” – mondta Reffet

Ezt a szénszálás szárnyas ruhát 4 db mini kézi vezérlésű sugárhajtású motor hajtja. A csapat mérnökei képesek voltak még azt is megvalósítani, hogy a tengely körüli forgást egyhelyben nulla sebességgel kivitelezhesse a ruha viselője. Reffett több mint 50 előkészítő repülést hajtott végre és több mint 100 fel és leszállást gyakorolt egy esés gátló rendszerrel.

A Jetman Dubai egy rendkívül izgalmas jövővel kecsegtet. El tudod képzelni, hogy kiállsz a budapesti lakásod teraszára egy szárnnyal a hátadon és átrepülsz a belvárosi dugó felett? 

A Jetman Dubai együttműködő partnerei az Expo 2020 Dubai, és a Mission: Human Flight program.