Mielőtt még belemerülnél a borok közötti szemezgetésbe, jó ha észben tartod, hogy a legjobb választásnak az itallap középkategóriás borai ígérkeznek! A legdrágábbak valószínűleg fel vannak árazva és ősidők óta a pincében porosodnak, a legolcsóbbak pedig feltehetően vizezett, gyenge minőségű italok. Különösen igaz ez a ” ház borára”, amely általában pancsolt kannás italt jelent.

Természetesen minden palack bor más és más, vidéktől, dűnétől, termelőtől és fajtától függően, de akár maguk között a palackok között is lehet különbség. Ahhoz, hogy minden fajtát és évjáratot megismerj, érdemes egy borászképzésre beiratkoznod, de egy pár alapszabályt megosztunk Veled, hogy ne légy teljesen tanácstalan az álomrandin.

Népszerű fehérbor fajták

Chardonnay

A francia eredetű Chardonnay egy elegáns, kemény karakterű, gyümölcsös fehérbor, amely remekül illik tengeri halételekhez, könnyű csirke-fogásokhoz, tésztaételekhez, emésztéskönnyítőnek töltött káposztához,de pezsgőalapnak is kiváló.

Rizling

Magyarország egyik legelterjedtebb szőlőfajtája az Olaszrizling, amelyből készült bor íze emlékeztet a keserű mandulára. A Rajnai rizling egy hasonlóan sokarcú fajta, amelyből egyaránt készíthető könnyebb bor és édes csemegebor is. A rizlingek könnyebb típusai kiválóak rák ételekhez, tenger gyümölcsihez, juh és kecskesajt-tálakhoz vagy akár egzotikus, fűszeres ételekhez is.

Cserszegi fűszeres

A hazai szőlőfajta, a tramini és az Irsai Olivér kereszteződéséből született meg, amelyből készült bor, nevéhez hűen, zamatos, fűszeres, muskotályos illatú. Különleges aromájának köszönhetően szívesen párosítják indiai ételekhez, vagy szárnyas fogásokhoz, különösen gyümölcs töltetű pulykához.

Tramini

A száraz traminit elsősorban szárnyas fogásokhoz érdemes választani, de a fűszeres tramini már kiváló kiegészítője a curry vagy gyömbér fűszerezésű ételeknek, de a fahéjas édességek ízét is kitűnően kiadja.

Népszerű vörösbor fajták

Cabernet Sauvignon

Az egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta. Borának íze a bogyós gyümölcsre emlékeztet, leginkább vadhúsokhoz, bélszínhez ajánlják, de vacsora után egy pohárkával elkortyolgatni is kitűnő választás, magas antioxidáns tartalma miatt.

Merlot

A Merlot savanykás ízvilágú, szilvás, epres, málnás zamatú, minőségi száraz vörösbor. Ideális választás gyümölcsös szószokkal tálalt húsokhoz, vagy mondjuk aszalt szilvás pulykamellhez, de vadhúsokkal is remek párosítás!

Pinot Noir

A francia eredetű szőlőfajta egyértelműen a vadhúsokat, pörkölteket kívánja, de a báránynak is jó kísérője lehet, pedig ehhez általában fehér bort szoktak javasolni.

Zinfandel

A legnagyobb mennyiségben Kaliforniában termesztett Zinfandel kiváló kiegészítője a pizzának, roston sült, barbeque ételeknek és sűrű, paradicsomszószos tésztaételeknek is.

Kadarka és Kékfrankos

A hazánkban őshonos fajták borai kifejezetten fűszeres aromájúak, így remek kísérői a marhahúsból készült ételeknek, de sertés ételekhez, pörkölthöz is ajánlják őket.

Mit igyunk desszerthez?

Az általános szabály az, hogy a bor legyen édesebb a desszertnél! A gyümölcsös édességekhez választhatunk félszáraz vagy félédes borokat ( a félszárazat inkább citrusos desszertekhez), de ha kifejezetten édes tortákat, süteményeket, tésztákat, galuskát választunk, akkor jöhetnek a mézédes desszertborok is.

Mi a helyzet a roséval?

A különösen nyáron divatos, könnyű rosé borok talán nem gondolnánk, de kiváló kiegészítői  a nehéz, zsíros, paprikás ételeknek ám halételekhez is gyakran kínálják őket.

Melyek most a legdivatosabb borfajták?

A bennfentesek szerint a legmenőbb fehér bor fajták a Picpoul de Pinet vagy a Gavi ( halételekhez, tenger gyümölcsihez kiválóak), a vörösborok között pedig a Zinfandel egy igazán elegáns választás.

Reméljük ezek után már nem esel kétségbe, mikor a pincér megmutatja neked a kért palackot ( azért, hogy te is lásd, hogy azt az üveget kapod, amit választottál) és megkér rá, hogy ízleld meg, hogy olyan-e a bor, mint amire számítottál. Nyugodtan jelezheted, ha túl meleg, túl hideg, vagy akár nem olyan aromájú, mint amilyet elképzeltél.

FUJI, AHOL VAN ÉLET A RUNNING SUSHIN TÚL IS>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
8/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 8.7/10