A Lyan csoki-mennyországába belépve a Csokoládé c. film képkockái elevenednek meg a szemem előtt. Ameddig csak ellátni, édességek garmada keresi a vásárlók kegyeit és csábítja kóstolásra az óvatlanul betérő vásárlót. A levegőben egyszerre érezhető a kakaóbab, a mandula, a különleges gyümölcsök ínycsiklandó aromája és az a különleges szeretetet és törődés, amely minden egyes termék elkészítését övezi.

Hatalmas a választék, szinte fel sem lehet sorolni mindent, még sincs olyan érzésem, hogy egy bevásárlóközpont megpakolt polcai között sétálok. Itt minden egyes édesség és csokoládé igazi egyéniség! Egy olyan különleges, semmihez sem hasonlítható gyöngyszem, amelynek lelke és története van. Legyen az egy gyümölcsdarab a töltelékben, egy plusz cukorgyöngy a díszítésben vagy egy matrica a csomagoláson- itt minden termékben van valami, ami egy picit más, egy picit tökéletlen. Ezek az apróságok töltik meg az édességeket lélekkel és különböztetik meg őket a tökéletesen, ám unalmasan egységesen kiöntött és csomagolt nagyüzemi, kommersz termékektől.

Kapható itt mogyorós csoki?

A Lyan meseszerű műhelyének tulajdonosa, Éva már közel 20 éve a csokoládék szerelmese. Kezdetben kizárólag szaloncukrok nagyüzemi forgalmazásával foglalkozott; de a vásárlók kedvencévé a saját „fejlesztésű” csokihalmai tették.

 

„ Imádom a mogyorós csokoládét! Egyik nap azt kérdeztem magamtól,

mi miért nem árulunk ilyet, ha meg van hozzá mindenünk, ami kell? „

Aztán megszületett a csokihalom, a mogyoróval megszórt tej, ét vagy fehér csokoládé, mely a mai napig a Lyan egyik legnépszerűbb terméke.

A táblás csoki csillaga leáldozóban

Egy valamivel biztosan nem találkozhattok itt, ez pedig az egyszerű, kockákra törhető, táblás csokoládé. A Lyan saját készítésű, prémium minőségű belga csokoládéból készülő tömb és csík formájú csokoládéi a hagyományos termékeknél sokkal elegánsabbak és olyan finomságokkal vannak megszórva, mint a rózsalevél, levendula vagy az úgynevezett liofizált gyümölcsök. Utóbbi egyébként szárítva fagyasztást jelent, amely eljárás célja, hogy még inkább megőrizze a gyümölcsök természetes és friss aromáját.

 

Rózsaborsos-Chilis tömb csokoládé- Megkóstolod?

Ha már a gyümölcsöknél tartunk…

Ha már a gyümölcsöknél tartunk, Éva új szerelmei és büszkeségei a csokiba mártott, kandírozott déligyümölcsök. Itt az unalomig kóstolt narancs mellett citrom, kivi, mangó és a legújabb, hibiszkusz falatokból is csipegethettek!

 

MEGNÉZEM

Ehető alkohol zselének álcázva

Az olyan neves gasztro fesztiválokon, mint a Streetfood vagy a Főzdefeszt a csokiműhely legtöbbször a zselének kinéző ehető alkohollal hívja fel magára a figyelmet. A színes zselékockáknak vagy zselégömböknek kinéző édességek több, mint 50 fokos pálinkából készülnek, ennek ellenére mégis kellemes, édes ízűek. Kóstoltam, így biztosan állíthatom, hogy könnyedén lecsúszna belőlük akár 10 darab is, amit elsőre nem, de utána nagyon is megéreznénk a buli hevében.

 

MEGNÉZEM

Szintén pálinkával vannak töltve a pálinka-kaviárnak nevezett különlegességek is, melyek nevüket meghazudtolva, semmilyen formában sem kötődnek a halikrához. A speciális moszatból készülő golyócskák a szájban elroppannak és édes ízükkel kényeztetik az érzékeket.

 

MEGNÉZEM

„ Három évvel ezelőtt Heston Bluemathal, brit sztárséf műsorában figyeltem fel az alkoholos zselékre. Borzasztóan sokat dolgoztunk azon, hogy megfelelő legyen az állaguk és ne kelljen hozzájuk, kilós áron akár 300.000 Ft-ba is kerülő alapanyagokat felhasználni. Semsei Dávid élelmiszermérnök és Vida Georgina cukrász segítségével azt hiszem megvalósítottuk az álmainkat és elkészítettük az ehető alkoholnak keresztelt desszertünket. A vásárlóink pedig egyszerűen imádják!”

Bejgli marcipánból

A Lyan műhelyében kizárólag 1:1 arányú marcipánt használnak fel, amely elnevezés a mandula és a cukor tökéletes arányára utal. A legtöbb helyen inkább a cukrosabb verziót választják, pedig ez a finom és tiszta marcipán sokkal omlósabb és puhább, és így sokkal finomabb is. A sehol máshol nem megvásárolható, tiszta marcipánt kilós és tömbös formában is meg lehet rendelni így otthon is isteni formákat, tortabevonót vagy akár süteményt készíthetnek belőle a kreatívabbak.

 

MEGNÉZEM

A műhely igazi csemegéi a marcipánból készülő bejglik! Ezeket a „süteményeket” tészta helyett marcipánból gyúrják, és olyan finomságokkal töltik meg őket, mint a pálinkában érlelt meggy és barack darabok, amelyek isteni ét vagy fehér csokoládé krémben bújnak meg.

A marcipán szerelmesei biztosan imádni fogják a tiszta, 1:1 marcipánból készülő krémeket is, melyek epres és narancsos ízesítéssel is kérhetőek. A marcipán mellett csokilekvárok is kaphatóak, ezek a Billionaire csapatának az abszolút kedvencei! Mi a meggyes és szilvás-karácsonyi fűszeres ízesítést kóstoltuk, de fogadni mernénk rá, hogy az áfonyás-citromos, pálinkában érlelt eperdarabos és a csípős-meggyes termékek is isteniek! Elméletileg croissant-al és pirítóssal kéne tálalni őket, de mi maradtunk a kalóriaszegény verziónál; vagyis inkább üvegből kanalaztuk a krémeket.

Akik a tojás és liszt mentes édességekre szavaznak, feltétlenül kóstolják meg a Kakaóbab-szivart, melyben az önmagában inkább kicsit kávés, kesernyés kakaóbab keveredik az isteni belga csoki aromájával és alkot egy mogyorós csokira emlékeztető kellemes ízhatást.

 

MEGNÉZEM

A Lyan mesebeli műhelye megmutatta nekem, hogy a csokoládé ma is lehet a legkülönlegesebb és legszerethetőbb ajándék, amely soha,de soha nem válik unalmassá és még mindig képes egyetlen pillanat alatt előhozni a legmélyebb érzéseket is az emberből. De Éva szavait idézve, ezt hiába is mondom nektek, inkább gyertek és kóstoljátok meg magatok!

Irány a webshop!

lyan.hu

 

TERMÉSZETES ZADOR SZAPPANOK, A HÉVÍZI TERMÁLVÍZ EREJÉVEL>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9.3/10