Amit tudni érdemes a művészről

Henri_de_Toulouse-Lautrec_019A grófi családból származó francia Lautrec születésének 150. évfordulóját a nevesebb galériák, világszerte kiállításokkal ünneplik, de pár jellegzetes grafikán kívül a legtöbben nem tudnak sokat a művészről. Kevesen tudják például, a mulatók világhírű királyáról, hogy törpe testalkatú maradt élete végégig, súlyos gyermekkori betegsége miatt, amelynek hatására édesapja teljesen elfordult tőle, még a halálos ágyán sem látogatta meg. Édesanyja viszont egyik legnagyobb rajongója és támogatója volt egész életében, akihez így különösen szoros szálak fűzték.

Gyermekkori betegsége alatt kezdte el érdekelni a rajzművészet, majd gyógyulása után olyan korabeli művészektől volt szerencséje tanulni, mint Van Gogh. Kezdetben ő is az impresszionizmus felé hajlott, majd a szülői házból továbbállva belekeveredett az akkor egyre népszerűbbé váló kávéházi, mulatói éjszakai életbe. A képeinek témái is egyre inkább ehhez hasonultak, félalvilági alakok, táncosnők, prostituáltak és az éjszakai mulatságok fényei inspirálták alkotásait.

Művészete érett korszakába a litográfia megismerésével érkezett. Ez a korai nyomdatechnika egy kőlapra krétával rajzolt képet jelent, amelyet papírhoz préselve plakátnyomtatáshoz használtak. 1891-ben készült el első, nagy visszhangot kiváltó alkotása a La Goulue.

Az éjszakai életet nem csak alkotásai miatt kereső Lautrec élete utolsó éveiben nagyon súlyos alkoholmérgezésben szenvedett, folyamatosan hallucinációi voltak. Ez vezetett sajnálatosan korai, életének 36. életévében bekövetkezett halálához.

Vásároljuk eredeti képet

Napjainkban ő az egyik legfelkapottabb festő és grafikus, műveiből számtalan reprodukciót találunk világszerte, akárcsak a papírboltok poszteres polcain is. Élete során több száz posztert és több mint 5000 rajzot készített. Alkotásainak árai elsősorban ismertségüktől függnek, de nyilván a technika, a dátum és a méret is meghatározó tényező. Ha eredeti, aláírással jegyzett litográfiát keresünk, akkor a kevésbé ismerteket már 20 millió Ft körüli áron megcsíphetjük. De ha egy sokkal népszerűbb alkotáshoz szeretnénk hozzájutni, annak aukciós árai a 60-70 millió Ft-nál kezdődnek. Például az alábbi L’Argent, Programme de Théatre c. litográfia 114 millió Ft-ért vásárolható meg az Affordable Art online galéria honlapján.

KÉP3

Számos jó minőségű replika is készül az ismertebb művekből, de ezekért pár millió forintnál még véletlenül se adjunk többet. Vagy válasszunk egy kevésbé ismert, sima rajz technikával készült képet 10 millió Ft körüli áron, mint például az alábbi alkotás.

KÉP4

Ha kicsit mélyrehatóbban is szeretnénk megismerni a művész munkásságát és még inkább átérezni képeinek hangulatát érdemes megnéznünk az eredeti Moulin Rouge c. filmet, amely az életét az éjszakai pillangók között töltő Lautrec-t állítja a középpontba, amely a számtalan Oscar és Golden Globe jelölés közül végül 2 díjat zsebelt be. Előzetes ITT>>

A film megtekintése és az online galéria végigböngészése után már biztosan kedvet kaptunk egy pár millió forint eltapsolásához, hogy az akár klasszikus, akár modernebb stílusú nappalink új büszkeségét megtaláljuk. Vagy inkább mégis a következő Ferrarinkra költenénk? Sebaj, akkor marad a papírbolt poszter-részlege.

 NÉZD MEG A GRAFFITI MŰVÉSZ ALEC MONOPOLY KÉPEIT IS>>

 

Billionaire életérzés
10/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9.7/10