Üzbegisztán

A közép-ázsiai Üzbegisztán egy turisták által kevésbé látogatott, az ezeregyéjszaka meséinek varázslatos világát idéző ország. A Magyarországnál ötször nagyobb alapterületű vidéken karavánutak százai futnak és tárják a látogatók elé a 11. és 12. századi, tökéletes állapotban megmaradt varázslatos épületeket és palotákat. A fővárosban Taskent-ben egyszerre gyönyörködhetünk a pazar kék kupolákkal díszített történelmi mecsetekben és a modern, szökőkutakkal szegélyezett sétálóutcákban. A közbiztonság tökéletes, így akár esti sétákat is tehetünk egyéni utazóként. A fővárostól 30 km-re találjuk az ország talán legismertebb nevezetességét, az Ichan-Kala műemlék városrészt, ahol gyönyörű mecsetek, paloták, mauzóleumok között tehetünk egy csodákkal teli sétát. A Selyemút egyik legrégebbi városa a 2500 éves Bukhra, ahol színes kaftános kereskedők, homokdűnés sivatagi táj és a világörökség részének nyilvánított óváros idézi meg a történelmet. Szintén vétek lenni nem ellátogatni az ország építészetileg talán legszebb városába, Szamarkandba, ahol lenyűgöző kék csempés és kupolás épületek és gyümölcsökben, fűszerekben dúskáló bazárok várnak ránk. Itt érdemes megkóstolni a nemzeti ételnek számító sült bárányhúst, melyet meglepő módon gyakran teaházakban szolgálnak fel; így a közkedvelt helyi zöld tea is kipróbálható. Üzbegisztán kiváló célpont lehet egyéni utazóknak, mivel szerte az országban autópályákon kiválóan lehet közlekedni, de csoportos utakat is szerveznek a térségbe.

 

Tajpej, Tajvan

A világ 5. legmagasabb épületének otthont adó Tajpej, Tajvan fővárosa leginkább február és október között várja a turistákat. Ilyenkor kevesebb és az eső és a szmog, ami nem utolsó szempont akkor, ha szeretnénk kinézni a Tajpej 101 felhőkarcoló tetejéről. Ha vásárolni támadna kedvünk akkor vegyük az irányt a Ximending negyed felé, ahol többek között a világ legtöbb, éjjel nappal nyitva tartó szupermarketjét és egyetlen 0-24 órás könyvesboltját is útba ejthetjük. A luxus üzletek egyébként a Tajpej 101 alsó szintjén látogathatóak.  A shoppingolás mellett érdemes az éjszakai piacokon is körbenézni vagy meginni egy sört a számtalan bár egyikében. A bárok alkohol árai tűrhetőek, ellenben a bulizás drágább mint itthon, 5-6000 Ft a belépő és 3000 Ft alatt nem igazán lehet italt vásárolni.

A városban étkezni gyakorlatilag magyar árszinten lehet és érdemes kipróbálni a büfék, utcai kifőzdék sokszor extrém megjelenésű, ellenben finom ételeit. A művészetek kedvelőit számos galéria és tradicionális templom várja, de a helyiek körében kifejezetten kedvelt időtöltés a garnélarák pecázás is ( medencéből), ami szintén szuper délutáni elfoglaltság lehet. Tajpej-ben a közbiztonság remek, még éjszaka is, metróval szinte minden gyorsan és egyszerűen megközelíthető, arra viszont érdemes felkészülni, hogy a helyiek nem igazán beszélnek angolul – inkább csak a nemzetközi hotelek recepcióján tudunk érdeklődni a nevezetességek vagy éppen utazási tanácsok felől.

Omán

A közel-keleti régióban található, nagyjából 3 milliós népességű Ománba leginkább október és március között ajánlatos az utazás, mivel utána szinte elviselhetetlen a hőség. Az országra a modern és a hagyományos értékek keveredése jellemző, amely meglepően tiszta, rendezett környezettel és segítőkész helybéli lakosokkal párosul. A kincsekkel teli országban érdemes ellátogatni a világörökség részének nyilvánított Bahla-erődbe, mely egy pálmafákkal körbevett oázis központjában helyezkedik el.

Az erődök mellett a legszebb természeti látnivalók a wadik, a sivatagi környezetben, sziklák között megbújó, tavakkal és buja növényzettel szegélyezett kis völgyek. A fővárosban, Maszkat-ban a szultáni palotát mindenképp ajánlott körbejárni, de már egy sima séta is feltölti az embert a virágokkal szegélyezett utcákon. Az országban az autóbérlés gyakorlatilag kötelező, enélkül szinte lehetetlen ellátogatni a csodaszép természeti látnivalókhoz. Omán nem olcsó, cserébe remek a közbiztonság és egy olyan arca tekinthető meg a közel-keletnek, mely a természetet és a történelmet helyezi a középpontba a felhőkarcolók fényűzése helyett.

 

A TOP 10 LEGÉRTÉKESEBB LUXUS BRAND>>

Billionaire életérzés
10/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9.7/10