Az Afrika északi partjánál fekvő országnak bár Rabbat a fővárosa, a legtöbben mégis Marrakesh színpompás városát keresik fel először. Az egzotikus hangulatú Marrakesh-ben az iszlám és a berber művészet varázslatos keveredésének nyomán számtalan látnivaló várja a kíváncsi turistákat. Az arab és az iszlám építészet jellegzetességeit viseli magán a színes kerámia burkolatokkal díszített Bahia Palace, az Ali ben Youssef Medersa teológiai intézet pedig a hispán és a mór kultúra jegyeit hordozza. A turista látványosságok közül talán a leghangulatosabb az Yves Saint Laurent tulajdonában álló Majorelle botanikus kert, ahol színek orgiája, Majorelle különleges festményei és a híres észak afrikai textilgyűjtemény is megtekinthető.

marokko-majorelle-kert

 

A fotót készítette: Paul Sinclair

 

A pálmafás kertben tett hangulatos sétát követően érdemes az irányt a Fő Tér felé venni, ahol a kígyóbűvölőktől kezdve, a derűs hangulatú utcaszínházon át minden keleti különlegesség megtalálható. Vágj neki a szűk, sikátorokkal tarkított Medina bazárnak és vedd meg egy kis alkudozás után  féláron a helyi kereskedők kézi munkával készült kelméit, papucsait vagy éppen bőrtáskáit, vagy válogass a keleti édességek és fűszerek lenyűgöző kínálatából.

marrakesh-medina-bazar

 

A fotót készítette: Paul Sinclair

Tipp!

Az óvárosi medina bazárjaiban fiatal fiúk próbálják útba igazítani a bazárban bolyongó turistákat, de ne dőlj be nekik, mert a segítségnyújtás legtöbbször nem őszinte. Miután kis szerencsével elvezetnek a keresett látványossághoz( vagy egy elhagyott sikátorba), elég erőszakosan kérnek pénzt az önként felajánlott segítségért. A legjobb, amit tehetsz ha tovább mész és figyelmen kívül hagyod őket, még akkor is, ha azt mondják, hogy nem kérnek pénzt semmiért.

Marrakesh látnivalói mellett az Atlasz hegység sivatagos vidékére is érdemes ellátogatni, melyet a legegyszerűbben helyben, vagy előzetesen online foglalható dzsipes túrákkal lehet körbejárni. A jellemzően 2-3 éjszakás túrákon akár párban, akár csoportosan, helyi idegenvezető segítségével lehet kirándulásokat tenni és az ár szinte minden esetben a szállást és az étkezést is magában foglalja.

marokko-atlasz-helyseg

 

A fotót készítette: Paul Sinclaire & Zsuzsa Korody

Érdemes félpanziót előfizetni?

A szállodák általában reggelivel együtt foglalhatóak, de a félpanziót nem feltétlenül kell befizetni, mivel Marrakesh városában számtalan jó minőségű étterem, kifőzde, kávézó várja a turistákat. A helyi ételek közül a legjellegzetesebb a cserépedényben készülő tagine, melyet csirke-borjú-disznó vagy marhahúsból készítenek, zöldségekkel, kuszkusszal vegyítve. A sós ízesítésű csirkés verzióban citrom és olíva bogyó, a marhás verzióban pedig fahéj, datolya és mazsola is van, ami már sokkal inkább a helyi konyha sajátossága.

marrakesh

Egy jó minőségű étteremben a főételek árai 2-3000 ft között mozognak

Az éttermekbe érkezéskor általában menta teával, azaz a “berber whiskyvel” fogadják a vendégeket. Az elnevezés már csak azért is találó, mert alkohol a szállodák bárjainak kivételével sehol sem kapható.

Milyen közlekedési lehetőségek vannak?

Bár buszokkal is lehet közlekedni, a legegyszerűbb és a legolcsóbb mégis taxival vagy gyalog útnak indulni. Nincsenek nagy távolságok, így ha a szálloda az óvároshoz közel található, akkor 10-15 perc sétával minden látványosság egyszerűen megközelíthető. Marrakesh nappal és éjszaka is biztonságos, ám az autóbérlést csak a bátraknak ajánljuk, mert a helyi sofőrök elég vadul és kaotikusan vezetnek.

marokko-sivatag

 

A fotót készítette: Paul Sinclaire & Zsuzsa Korody

Összességében tehát egyéni utazóként is hatalmas élményt nyújt Marokkó felfedezése és így ráadásul sokkal nyugodtabban, alkalmazkodás mentesen, a helyi emberek hétköznapjaiba betekintést nyerve járható körbe a keleti kultúrának az egyik gyöngyszeme.

Köszönjük az élménybeszámolót és a képeket 2 kedves Billionaire barátunknak, Zsu-nak és Paul-nak.

6 IZGALMAS PROGRAMLEHETŐSÉG A DOHAI REPÜLŐTÉREN>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9/10