Bécs óvárosának impozáns központjában találjátok a modern és a klasszikus építészetet ötvöző Albertina Múzeumot. Volt szerencsém az elmúlt hetekben ellátogatni a múzeum aktuális, városszerte reklámozott kiállítására, mely az impresszionista festőktől indulva egészen napjainkig mutatta be a festészet fejlődését. Monet és Van Gogh képeit senkinek sem kell bemutatni, de a kiállításon megtekintett kortárs német alkotók képeit sem lehet említés nélkül hagyni. A kiállítást megelőzően azt gondoltam, hogy nem szeretem a modern festészetet. Azért mert egyszerű, formátlan és értelmezhetetlen. De az alábbi művészek festményeit látva teljesen megváltozott a véleményem. A fotók nem adják vissza ezeknek a színekkel teli, különleges képeknek a monumentalitását, pedig minden egyes festmény egy fél szobányi méretű. A legszebb pedig az az egészben, hogy az alkotóik még ma is élnek és a képeik nagyrésze is megvásárolható.

Georg Baselitz

Georg Baselitz német szobrász és festő képeit leginkább neo-expresszionista stílusban alkotja. Műveinek jellegzetessége a “feje tetejére” állított perspektíva és az élénk, telt színek. Erőteljes, határozott ecsetvonásokkal készített képeit a német politikai tematika és kendőzetlen őszinteség tette szóbeszéd, majd elismerés tárgyává. Saját bevallása szerint a legnagyobb inspirációs forrása Willem de Kooning, de Jackson Pollock és Philip Guston alkotásai is nagy hatással voltak rá. A festő jelenleg Salzburg-ban él és alkot.

  IMG_6490

Georg Baselitz képeinek árai 1000-7000 dollár között mozognak.

Karel Appel

Karel Appel német festő képeinek különlegességét az erőteljes, telt színek, egyszerű figurák és vonalak jellegzetes párosítása adja. Alakzatai egyszerűek, már-már gyermekien primitívek, de a vastagon, szinte térben is kiemelkedő festett színei egyszerűen káprázatosak. Alkotásai egyszerre keltik az optimizmus és a pesszimizmus érzetét. Appel 2006-ban hunyt el, Zürickben.

 

Karel Appel képeit 100.000-200.000 dollár értékben lehet megvásárolni.

Anselm Kiefer

Anselm Kiefer német festő, szobrász és installációs művész képei egyszerűen lenyűgözőek! Sötét, borús hangulatú, háborús tematikájú képei már első pillantásra hatalmukba kerítik az embert. A festményei egytől egyik a fekete-szürke-barna színek ezernyi árnyalatát adják vissza, különböző térben kiemelkedő, rozsdás alkatrészek hozzáadásával. A náci Németország pusztítását és a terrort inspirációként használó Kiefer alkotási hatalmas, monumentális méretük miatt még erőteljesebben sugározzák azt a bánatot, fájdalmat és keserűséget, amit a háború és a népirtás hagyott maga után. Arról viszont sejtelmünk sincs, hogy a Franciaországban élő festő hogyan képes megalkotni a világ talán legkomorabb festményeit.

A hatalmas méretű képek árai 900.000 – 2.000.000 dollár között mozognak.

IMG_6494

Gerhard Richter

Gerhard Richter festményeit látva elsőre szinte lehetetlen eldönteni, hogy egy festmény vagy pedig egy fotó van előttünk. Még, hogy a modern festők nem tudják olyan élethűen megfesteni a valóságot, mint a régiek! Richter képei realista, valósághű témái fotográfikus pontossággal készültek, így csak egészen közelről látszik, a szándékosan elmosódott élű képeken, hogy nem egy régi fotót, hanem egy festékkel készült alkotást látunk. Az újságokból vagy akár a saját családi fotóalbumából vett képek másolatai kissé misztikus hangulatúak, mintha csak egy fátyolón keresztül, a túlvilágról tekintenénk a személyekre, tárgyakra. Színesebb, nem fotográfikus jellegű képei is hasonló technikával készülnek, de itt a művészi pontosság helyett a színek játéka kerül a középpontba. 2005-ben, Londonban 46,3 millió dollárért adták el a legdrágább képét, de több alkotásai is 30 millió dollárnál magasabb összegért kelt el. Nem rossz egy olyan művésztől, akit nem igazán érdekel a műkincs piac és a képeinek árai.

“Elhomályosítom a dolgokat, hogy minden egyaránt tűnjön fontosnak és lényegtelennek.”

NYÁRIDÉZŐ AZÚRKÉK DESIGN-KÁVÉKÉSZLETEK>>

Billionaire életérzés
10/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
10/10
Overall score: 10/10