Sok olyan hatalmas vagyonnal rendelkező üzletember van, köztük Bill Gates és Warren Buffet is, akik nyilvánosan vállalták, hogy nem hagynak majd túl sok pénzt a gyerekeikre, mert arra szeretnék motiválni őket, hogy saját maguk erejéből váljanak sikeressé. Ugyanakkor Tilman Fertitta, self-made Billionaire másképpen vélekedik a dologról, ő ugyanis teljes megtakarítását gyermekeinek szánja.

Fertitta az NBA Houston Rockets Vezérigazgatója és a Landy’s étteremlánc tulajdonosa saját erejéből lett milliárdos; jelenlegi becsült vagyona több mint 3,8 milliárd dollár. Bár ő maga kitartó munkával és szorgalommal ért fel a csúcsra, úgy gondolja, hogy minden amit ő elért a családja számára is érték, így kizárólag csak gyermekei lehetnek azok, akik öröklik majd vagyonát.

“Úgy gondolom, hogy a gyermekeimet megtanítottam rá, mit is jelent 1 dollárnak az értéke és tudják, hogy a mi a helyes és mi nem az. Ugyanakkor nem akarom elrontani őket, mindennap dolgozni fognak.” – nyilatkozta Fertitta a CNBC-nek.

920x1240

A mogul gyermekei egyébként diplomájuk megszerzése óta apjuk cégénél dolgoznak és munkájukkal hozzájárulnak az üzlet növeléséhez és az új munkahelyek teremtéséhez.

Fertitta álláspontja szöges ellentétben van például Bill és Melinda Gates véleményével, akik 2011-ben azt nyilatkozták, hogy 94,5 milliárd dolláros vagyonukból csupán “muníciót” hagynak majd gyermekeiknek, a pénz jelentős részét pedig jótékony célra adományozzák. Kérdés, hogy ekkora vagyon esetén mit jelent nullákban a “muníció” kifejezés… 2016-ban is megerősítette Gates korábbi véleményét, mely szerint “a nagy vagyon mindent eltorzít, amit a gyerekeim maguktól elérhetnének és csinálhatnának.”

Gates-hez hasonlóan Warren Buffet sem túl bőkezű gyermekeivel. 1986-ban azt nyilatkozta, hogy elég pénzt hagy majd gyermekeire ahhoz, hogy megélhessenek, de nem eleget ahhoz, hogy ne csináljanak semmit. Mit jelent ez számokban? 92,8 milliárd dollár ajánl fel jótékony célra, míg gyermekei 2 milliárd dollárral kell majd hogy beérjék. Azért még így sem tűnik olyan vészesnek a helyzet.

A jótékonyság fontosságára Fertitta is megtanítja gyermekeit és nem érti, hogyan képesek valakik másnak adni vagyonuk kezelésének felelősségét, saját családjukon kívül. Hiszen ki tudna jobban dönteni, mint az akihez ez a pénz személyesen kötődik, részt vett a megkeresésében és osztja az ő világnézeteit. Azért lássuk be, ebben is van valami.

De mondjon is egyikük A-t, másikuk B-t, azért abban biztosak lehetünk, hogy egyik Billionaire csemete koldusbotra jutásáról sem fogunk majd hallani a hírekben vélhetően sosem.

AZ ŰRTURIZMUS MÁR CSAK EGY KARNYÚJTÁSNYIRA VAN?>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
10/10
Overall score: 9.3/10