Oscar1

Kapásból rávághatnánk, hogy az Akadémia! Hiszen annyit mindenki tud, hogy az amerikai filmes akadémia tagjai választják ki a jelölteket és végül a győztest. De mit kell tudnunk az Akadémiáról? Először is, hogy pontosítsunk, a The Academy  of Motion Picture Arts and Sciences ( AMPAS)-ról van szó egészen pontosan, amely jelenleg 6028 tagot számlál, mely magába foglalja a filmes iparág szakembereit illetve a jelenleg is alkotó szakmabeliek felét ( legalábbis ha az Egyesült Államokat vesszük). A szavazó tagok átlagéletkora 63 év ( ennyit a fiatalos lendületről), illetve 94%-uk férfi, holott a populációt nézve, a férfiak és a nők aránya pontosan 50-50 %! Szintén meglepő, hogy a tagok 94%-a fehér, miközben az amerikai lakosságon belül a fehérek csupán 77%-ot tesznek ki. Itt vetődik fel jogosan a kérdést, valóban a lakosság véleményét tükrözik az eredmények?

Hány szavazat szükséges egy Oscar-jelöléshez?

Egyszerű kérdés, annál bonyolultabb válasszal. Először azt kell tisztáznunk, hogy a tagok között különböző kisebb csoportok vannak, mondjuk a színészek vagy a rendezők társasága, akik a saját szakmájukhoz kapcsolódó kategóriákra szavaznak. Érdekes módon a jelöléshez a legkevesebb szavazat, pont a legjelentősebb kategóriában, a Legjobb Film kategóriájában szükséges, mivel itt minden egyes csoport leadja a szavazatát, így elég lehet csupán 100 voks, a megfelelő arányok miatt, a jelöléshez. De hasonlóan alacsony arány szükséges a négy színészi kategóriában is, az ide kapcsolódó társaság magas létszáma miatt. A kacifántos rendszer miatt lehetséges az, hogy a Legjobb film és mondjuk a Legjobb rendező kategóriában még csak a jelöltek között sem találjuk feltétlen ugyanazokat a produkciókat.

Hogy dől el, hogy ki lesz a győztes?

A jelöltek között mind a 15 társaság tagjai szavaznak, nem csak a kapcsolódó társaságok tagjai. Majd a leadott szavazatokból, egy nagyon komplex súlyozási módszerrel választják ki a győztest, aki elvileg a legtöbb szavazatot kapta, gyakorlatilag pedig képzelhetjük, milyen kifinomult lobbi és vesztegetési tevékenység egyengeti finoman a szavazó tagok útját.

 

Van-e olyan díjátadó ceremónia, amely hatással lehet az Oscar-gálára?

A leginkább releváns a The Producers Guild of America( PGA) átadó, mivel itt fed át a szavazó tagok legnagyobb százaléka, az Oscar győztesre szavazókkal. Így már nem véletlen, hogy az utóbbi 7 évben pontosan jelezte előre a díjátadó a Legjobb Film kategória győztesét. Ha az idei évet vesszük, akkor valószínűleg a Legjobb Film kategória győztese a Birdman, avagy a mellőzés meglepő ereje c. produkció lesz majd. Kíváncsian várjuk az eredményt!

Oscar3

Nincs viszont gyakorlatilag átfedés az Oscar-ra és a Golden Globe díjra voksoló, HFPA (Hollywood Foreign Press Association) társaság tagjai között, így a már kihirdetett Golden Globe eredmények nem jelentenek ilyen szempontból semmit. Viszont érdekes, hogy a díjátadó ceremóniát azelőtt rendezik meg, mielőtt a végleges Oscar-díj szavazás lezárulna, így elméletileg van rá esély, hogy a tagok döntését befolyásolják az eredmények.

Semmilyen ésszerű bizonyítékot nem találtunk azonban arra a tényre, hogy miért kap minden egyes nagyobb produkciós társaság, minden évben közel azonos számú Oscar-díjat, beleértve az igazságosan elosztott nagyobb kategóriákat is. Itt jöhet képbe a már csöndesen megemlített hálapénz kommandó.

Mit várhatunk 2015-ben?

A Legjobb Film díja mellett hasonlóan nagyszabású kategória a Legjobb Színész és a Legjobb Színésznő díja. Az előbbire a nagy esélyes Birdman főhőse, és még díjazatlan Michael Keaton, korábbi Batman lehet a befutó, aki akár egy életmű díjat is bezsebelhet. Az utóbbi kategóriában pedig mi, az eddig szintén díjazatlan, Julianne Moore-ra fogadnánk, aki már évek óta Hollywood kedvence, csak még vártak a megfelelő filmre az illetékesek, hogy egy aranyszobrocskával is beérhessen a munkája gyümölcse. A Legjobb Férfi Mellékszereplő kategória nem igazán erős idén, így szinte borítékolni lehet J.K. Simmons győzelmét, aki a Whiplash c. drámában valóban briliáns alakítást nyújtott. A Legjobb Női Mellékszereplő kategóriában viszont igen éles versenyre számíthatunk, hiszen ott van Patricia Arquette ( a Srácok c. produkcióban nyújtott alakításáért), aki már 25 éve van a szakmában de még sosem zsebelt be semmi érdemlegeset, vagy a fiatal tehetség Emma Stone, akinek a Pókember-széria után, a Birdman-ben nyújtott alakításáért kijárt a jelölés.

Oscar5

A helyszín a los angeles-i Dholby Theatre, az Így jártam anyátokkal imádott hősének, a poéngyáros Neil Patrick Harris-nek a főszereplésével, miután a tavalyi évben sokat kritizált Ellen visszamondta a felkérést. 2014-ben 45 millióan követték az eseményt, és 25 millió interakciót váltott ki a Facebook-on( ugye emlékszünk még az alábbi selfie-re), ezt kellene idén Harris-nek überelnie.

Oscar6

Találkozunk Február 22-én!

 

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
10/10
High-end életérzés
9/10
Overall score: 9/10