A Kék Mauritius a világ egyik leghíresebb és legdrágább bélyege, a szigetlakók mára már csak négyről tudnak, de a nagyvilági mendemondák szerint körülbelül húsz darab létezik még. Az Indiai-óceánon fekvő sziget nevét, a legtöbben innen is ismerhetik.

blu mau
Így néz ki a Kék Mauritius

1847-et írunk, Sir William kormányzó és felesége Lady Gomm jelmezbált rendez a szigeten. A meghívókhoz, pedig mindenáron bélyeget akar készíttetni. Ebben az időszakban még ez a szakma nagyon kezdetleges a környéken, ám Joseph Osmond Barnard órásmestert megbízzák a feladattal. Amikor belekezd a folyamatba, mintának egy Penny Blacket használ, ez volt a világ első hivatalos bélyege. Nem tudni, hogy a kapkodás, vagy hozzá nem értés miatt, félregépeli a szöveget. A meghívó borítékjaira, cinóber színű egypennys, és kék kétpennys bélyegeket ragasztanak fel. A nagy sietségben senkinek nem tűnik fel, hogy a gravírozó órásmester „POST PAID” helyett „POST OFFICE” felirattal látja el a bélyegeket. Így született a híres „KÉK MAURITIUS”, ami a hírnevét a hibás nyomtatásnak köszönheti. Mauritius a világon a negyedik ország, amely bélyegeket nyomtatott, Anglia, Svájc, és Brazília után. Valamikor 500 db volt ezekből az értékes hibákból, mára viszont csak néhány darab maradt.

A bélyegeknek egészen 1878-ig semmi érteket nem minősítettek, amíg E.B Evans angol filatelista, Mauritiusra, nem látogatott, hogy megbizonyosodjon a bélyegek eredetiségéről. Miután ezt igazolták minden fanatikus ilyet akart magának. Legutóbb 1993-ban vásároltak „Kék Mauritiust” egy szingapúri árverésen, ahol 5,75 millió svájci frankot fizetett érte a szerencsés gyűjtő. Az a szerencsés, aki a családi örökség bélyeggyűjteményében felfedez egy „Kék Mauritiust” legyen az kék, vagy vörös százmilliókat remélhet.
blue-penny-1-1
Blue Penny Museum ahol meg lehet tekinteni a híres bélyegeket

10/10
Overall score: 10/10