Interjú Járai-Szeglet Orsival

A GLAMOUR Women of the Year szavazás már kezdetét vette és egészen március 17-ig szavazhatsz kedvenceidre, hat különböző kategóriában. Ne maradj le, adj hangot véleményednek és támogasd szavazataiddal azt, aki szerinted a legjobban megérdemli.

Járai-Szeglet Orsi

– Orsi, csupán két éve dolgozol lakberendezőként és máris jelölést kaptál a Glamour-tól, mint legjobb otthonépítő. Milyen képességekkel és ismeretekkel kell rendelkeznie egy profinak?

A legfontosabb képesség szerintem, hogy bele tudj helyezkedni az ügyfeled életébe, mindennapjaiba. Meg kell tanulnod az ő fejével gondolkodni, de közben magadat sem elveszíteni. Az empátia nagyon fontos, ugyanakkor a határozottság is, hiszen van úgy, hogy az ügyfeled a fejébe vesz valamit, amiről te tudod, hogy hibás/kényelmetlen stb. Ilyen helyzetben úgy kell egy tervezőnek ragaszkodnia a véleményéhez, hogy közben az ügyfele ne érezze elnyomva magát, hiszen ez az ő otthona/irodája/étterme lesz. Ismeretek terén pedig nem lehet leállni a képzésekkel. Legyen szó 3d tervezési, technológiai vagy trend újdonságokról, folyamatosan képezni kell magunkat.

szekesfehervar_csaladihaz_etkezo_latvanyterv

– Milyen területen dolgoztál korábban? Mi volt a váltás oka?

8 évet töltöttem a reklámszakmában, account, később senior account pozícióban. Nagyon szerettem a forgatások, fotózások szervezését, kampányok felépítését majd megvalósítását, szuper emberekkel és csapatokkal dolgozhattam ebben az időszakban. Ugyanakkor az account lét kevésbé kreatív, főleg Excel táblázatok, emailek és projektvezetési programok, adminisztratív feladatok töltötték ki a munkaidőmet, ami általában bőven meghaladta a 8 órát. 6 év után éreztem azt, hogy kezdek belefásulni, már nem olyan lelkesedéssel vetettem bele magam egy-egy új kampány megvalósításába magam, mint 1-2 évvel korábban, rutinszerűvé vált a munka, ismertem a folyamatokat, csak a termék változott, amit népszerűsítenünk kellett. Ekkor gondolkoztam el azon, hogy vajon így szeretném-e tölteni 10-20 év múlva is a mindennapjaimat. A válasz egyértelműen nem volt. A barátom – most már férjem – vetette fel először, hogy mi lenne, ha váltanék. Végig támogatott, hogy találjam ki, mi lenne az a foglalkozás, amiben a szervező képességem és a kreatív energiáim is ugyanolyan hangsúlyt kaphatnának. Ekkor találtam ki, hogy beton dizájn tárgyakat szeretnék készíteni, majd ebből a gondolatból született meg a lakberendezés ötlete.

– A Glamour adatlapodon előtérbe helyezed a fenntarthatóságot, ez miben nehezíti, illetve könnyíti meg a mindennapjaid? Volt már esetleg olyan megrendelőd, aki emiatt a nem tetszését fejezte ki? (Gondolok itt az antik, illetve használt bútorokra.)

Egyáltalán nem nehezíti meg a mindennapjaimat a környezettudatos szemléletmód, kicsit több odafigyelést és előre tervezést igényel, de hamar hozzá lehet szokni. Könnyebbség, hogy már nincs az a „nyomás” rajtam, hogy mindenből a legújabb, legjobb kell és a kreativitásomat is fejleszti, ha azon gondolkodhatok, hogy egy megunt tárgy/ruhadarab milyen formában kelhet új életre. Volt már olyan megrendelőm, aki nem szerette volna az új életterében a régi bútorait látni, ennek főleg lelki okai voltak, és ezt természetesen tiszteletben tartottam. Ilyen esetben kutatom, hogy ha új dolgokat is veszünk, azok olyan gyártóktól származzanak, akik a gyártás során csökkentik az ökológiai lábnyomukat, szerencsére egyre több ilyen cég létezik.

DSC09059

– Véleményed szerint, hogyan néz ki az ideális otthon?

Az ideális otthon személyre szabott, azoknak készül, akik benne élnek. Figyelembe veszi a testi adottságaikat, a napi rutinjukat, szokásaikat. Otthon érzi magát a benne lakó és a legfontosabb, hogy ő jól érezze magát, ki tudjon kapcsolni, pihenni. Ezért is nagyon fontos a megfelelő tervezés, hogy minden kézre essen, a használati tárgyak segítsék a benne élők mindennapjait.

– Mi lesz lakberendezői szempontból 2020 trendje?

Nagy örömömre egyre inkább térnek vissza a divatba a természetes anyagok és az élénk színek. Ha valaki beleszeret egy aktuálisan trendi színbe, anyagba, nem kell átalakítania az egész lakását, a kiegészítőkkel is lehet játszani. Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kapnak az élő növények a lakberendezésben, ebben az évben ez a trend tovább fog erősödni, ezáltal a lakásban élők is közelebb hozhatják magukhoz a természetet.

Ev_Furdoszobaja 2020_Jarai-Szeglet Orsolya_palyazat1_Enteriorkep5

– Te milyen stílus irányzatokat használsz szívesen?

A modern eklektikát érzem magamhoz a legközelebb. Izgalmas kihívás, hogyha játszani lehet a formákkal, anyagokkal, színekkel és meg kell találni az a vezérfonalat, amire felfűzve a látszólag össze nem illő tárgyak által összeáll az enteriőr.

vizsgamunka_render_étkező_latvanyterv

– Hogyan bonyolítasz le egy megrendelést? Jelenleg milyen projekten dolgozol?

Minden projekt egyedi, de a kezdeti lépések általában megegyeznek. Először leülünk az ügyféllel és egy 2-3 órás interjú keretében megismerem őt, a preferenciáit, igényeit, szokásait, a feladatot. Az árajánlat és szerződés aláírása után kezdődik meg a munka hangulat montázsokkal, majd a kiválasztott irány után indul a 3d-s látványok tervezése. A projekttől függően közbeékelődhet még az alaprajz újragondolása, elektromos adatszolgáltatási terv készítése, társtervezőkkel való együttműködés. Minden attól függ, hogy egy már meglévő teret kell-e kicsit otthonosabbá tenni, vagy egy lakás/ház átalakítása a feladat, esetleg egy újonnan épülő ház teljes megtervezésére kértek-e fel. Jelenleg egy régi parasztházat szabunk megrendelőim igényeire, most a fürdőszobák átalakításánál tartunk.

vizsgamunka_render_nappali_latvanyterv

– A férjed, Járai Márk a Halott Pénz énekese, akinek az élete tele van turnékkal és izgalmakkal. Ez hogyan egyeztethető össze a Te karriereddel? Márk szokott kreatív ötleteket adni?

Sokkal könnyebb az életünk azóta, hogy nem a klasszikus 9-től 18 óráig tartó, irodai munkám van. Mindketten saját magunknak oszthatjuk be, mikor legyen szabadidőnk. Úgy gondolom, hogy az ő munkája az én karrieremet nem befolyásolja, maximum annyiban, hogy – remélhetőleg – több zenésznek is én alakíthatom ki az otthonát a jövőben :). Itthonról dolgozom, ezért ha ő úton van, én bármeddig elmerülhetek az adott feladatban. Igyekszem úgy alakítani a munkáimat, hogy jusson időnk utazásra, mikor nincs koncert- vagy fesztiválszezon, ez mindkettőnket inspirál és teljes mértékben kikapcsol. Minden munkámat ismeri Márk, szoktunk beszélgetni egymás projektjeiről, és kikérjük a másik véleményét, megosztjuk a gondolatainkat, legyen az egy új szám vagy egy formálódó enteriőr.

 

Orsi további munkáit a www.jaraiszegletorsi.hu oldalon találjátok.

BJP_0154 BJP_0160 BJP_0179 BJP_0190