Az állatvilág egyik legszebb ajándéka a halfajok sokfélesége. A leggyakoribb fajtát, az aranyhalat sokan szeretik és ápolják, ám egy igazi akvarista ízlése ettől nagyravágyóbb. Sokféle hal létezik, és néhány meglehetősen drága. Az árat általában az szabja meg, hogy a hal mennyire ritka, mennyire különleges és mennyire mutatós. Függetlenül attól, hogy kollekciód következő „ékkövét” keresed, vagy csak kíváncsi vagy a világ öt legdrágább halfajtájára, ez a cikk neked szól!

Platinum Arowana – 430 000 USD/ 139M Ft

A Platinum Arowana a legdrágább hal a világon. Vannak olyan emberek, akik képesek közel fél millió dollárt kifizetni azért, hogy megvásárolják e gyönyörű halak egyikét, amely nemcsak szépségéről, hanem agyáról is ismert. Amellett, hogy a legdrágább, a legritkább hal is a világon. Olyannyira ritka, hogy némely példányát mikrocsippel látják el, hogy a hal genetikai fejlődését nyomon tudják követni. Dekoratív színezése valójában egy genetikai mutációnak köszönhető, ami fokozza a hal értékét, és különlegességét. A legdrágább eladott Platinum Arowana 430 000 dollár volt. Ez 139 M forintnak felel meg. 

Asian Red Arowana swimming in tank. Ornamental fish.

Édesvízi Pöttyös rája – 100 000 USD/ 32M Ft

Lehet, hogy nem számítottál arra, hogy egy rája is szerepelhet ezen a listán, arról nem is beszélve, hogy mindjárt a második helyet foglalja el. Ez a lenyűgöző lény több mint százezer dollárt ér. Több néven is ismert, fehérfoltos folyami rája vagy a Xingu rája, akik a híres brazil folyó sziklás fenekén élnek. Vannak, akik ezt a ráját tartják a legdrágább akváriumi halnak. Általában sötét színű, fehér foltokkal rendelkező édesvízi rája határozottan figyelemre méltó kiegészítést kínál minden akváriumhoz.

Peppermint Angelfish – $35,000 /11,3 M Ft

Ez a kivételes angyalhal nem nő túl nagyra, kb. hét centiméter hosszú, így tökéletes a mérete az akváriumi élethez. Ritkasága miatt azonban a gyűjtők akár harmincöt ezer dollárt fizetnek csak egy példányért. Még a profi búvárok is nehezen tudják őket elkapni, kiválóan elrejtőznek a trópusi korallzátonyok között. A gyönyörű vörös és fehér csíkjaikkal egyértelműen nagyszerű fogást jelentenek a halak szerelmeseinek és gyűjtőinek egyaránt.

Masked Angelfish – $30,000/ 9,7 M Ft

Egy újabb angyalhal kerül a lista 4. helyére. A Maszkos Angyalhal, elsősorban Hawai partjai mentén található. A neve is azt sugallja, hogy ez a hal úgy néz ki, mintha maszkot viselne. Ez a típusú angyalhal is szeret a korallzátonyokon rejtőzködni. Általában márványos, elefántcsont, fekete, vagy narancsszínű, de mintázataik eltérhetnek.

Bladefin Basslet – $10,000/ 3,2 M Ft

Ez a hal a pengeszerű hátsó úszójáról kapta a nevét, amely vastag, fehér színű. A legkisebb hal, amely szerepel ezen a listán, ellenben vitathatatlanul a legdrágább, ha centiméterenként figyeljük a halak értékét. Élénk színű, ragyogó fehér testtel, vörös jelöléssel. Az óceánban él, a Karib térségben. Hihetetlenül bonyolult a begyűjtése és az akváriumokba történő telepítése.

 Golden Basslet– $8,000/ 2,5 M Ft

A drága halak egyetlen listája sem lenne teljes, ha ezt a kis fickót nem említenénk meg. A Golden Basslet a világ egyik legkeresettebb hala. Ez a faj a Basslet család egyik legkisebb tagja, és jól alkalmazkodnak a fogságban való élethez. Begyűjtése bonyolult, hiszen az óceán mélyén élnek, ezért speciális dekompressziós technikát igényelnek, amely lehetővé teszik a búvárok számára, hogy biztonságosan a felszínre hozhassák őket. Ennek a halnak mély aranyszínű ragyogása van, amely vonzza a figyelmet, ezért ilyen drága.

Kedvet kaptál az akvarisztikához? Ha igen, akkor biztosan ne luxus fajjal kezdj. Ezek speciális ellátást igényelnek, amelyet csak tapasztalattal lehet megszerezni. Kezdj néhány kemény és nehezen elpusztítható hallal és amint ezek az életed részévé válnak, csak azután érdemes kényesebb halak felé kacsintgatni.