Az ökológiai lábnyom egy olyan általánosan használt gyűjtőnév, amely magában foglalja az egyénnek vagy a családnak az energia, víz, étel és minden egyéb fogyasztását, azért,hogy megbecsülje, hogy eltartásukhoz mennyi föld területre van szükség. Az adatok évről évre elszomorítóbbak. Tény, hogy még mindig a fejlett országoknak, különösen az Egyesült-Államoknak magas az ökológiai lábnyoma, de a fejlődő országok is egyre pazarlóbbak. Ha mindannyian úgy élnénk a Földön, mint egy dél-afrikai, már akkor is 1,4 földre lenne szükség a túlélésünkhöz. Tavaly augusztus közepén volt a globális túlfogyasztás napja, tehát 8 hónap alatt sikerült felélnünk az egy évre elegendőnek tekintett erőforrásokat!

Egy ember nem oszt vagy szoroz. Valljuk a legtöbben. Pedig ha mindannyian az ellenkezőjét gondolkodnánk, akkor a világ egy sokkal élhetőbb hely lehetne. Különösen azoknak érdemes elgondolkodni, akik született Billionaireként (tisztelet a kivételnek) pazarlással töltik a mindennapjaikat. Nem csak azzal van a probléma, ha mi személy szerint nem foglalkozunk a globális problémákkal, hanem azzal a trenddel is, amit teremtünk. A pazarlást tesszük menővé! A gyermekeinkről nem is szólva, akiknek ezt a példát örökítjük tovább. Pedig nem csak nem pazarolni, hanem még támogatni, fejleszteni is lenne esélyünk. Összeszedtük a 6 legegyszerűbb dolgot, amit Te is megtehetsz mindenfajta erőfeszítés nélkül, azért, hogy a Föld még a gyermekeidnek is egy élhető bolygó lehessen!

1, Állj le a stand-by-ról

Gondoltad volna, hogy a televíziód fogyasztásának 40%-át a stand-by üzemmódban működtetés eredményezi? És ugyanez igaz a többi elektromos készülékedre is, amelyeken akkor is világít egy kis jelzőfény, mikor éppen nem üzemelnek. A legtisztább, ha az eszközön lévő gombbal kapcsolod ki a készülékeket, így biztosan nem fognak felesleges energiát felhasználni.

2, Tarts egy fokkal hidegebbet/melegebbet

Télen egy fokkal hidegebbet, mondjuk 21,5 fokot, nyáron pedig 1 fokkal melegebbet, 22 helyett 23 fokot. Ezzel nem csak a bolygóért tehetsz valamit, hanem az energiaszámlád is akár 1/10-ével csökkenhet! Így nyáron végre nem kapsz huzatot a fagyasztónak is beillő légkondiban, télen pedig felveheted a plüssköntösöd és a pihepuha zoknid, a bikini helyett.

3, Ne fagyassz a hűtőben

A háztartások legtöbb energiát felhasználó készülékei egyértelműen a hűtő és a fagyasztó berendezések,különösen ha te is egy 2 méter magas, duplaajtós verzióval büszkélkedhetsz. Mindig figyelj oda rá, hogy a hűtőt ne működtesd 3-as fokozatnál magasabb szinten, a fagyasztód pedig mindig legyen jégmentes, standard -15 fokos hőmérsékletű. Így a hűtőben nem fognak véletlenül megfagyni a zöldségek, a fagyasztott árukról pedig nem kell kapargatnod a jeget kibontás előtt.

4, Szigetelj

A javasolt megoldásaink közül talán a legköltségesebb a tetőnek a leszigetelése. Mégis azért mondjuk azt nektek, hogy még nyáron vágjatok bele a dologba, mert fűtési szezonban a hőnek akár az 50%-a is távozhat egy rosszul szigetelt lakásból! Gondolj csak bele, mennyi energiát és pénzt megtakaríthatnál! A különbözetből bőven fűtheted a medencédet is!

5, Ne kérj zacskót

Felesleges, szennyező és ráadásul gagyi is a boltban kapott műanyagzacskókkal mászkálni. Most nem a luxusüzletek minőségi papírtasakjairól beszélünk ( mert ezek nélkül nem is öröm a vásárlás), hanem az élelmiszerboltok feliratos szatyrairól. Szerezz be inkább egy menő vászontáskát, amivel sokkal divatosabb lesz a bevásárlás!

Bag

6, Mondj nemet a túlfogyasztásra

Te mennyi élelmiszert dobsz ki a kukába naponta? Inkább tedd ki az utcára a szegényeknek, ajándékozd a dadusnak vagy a bejárónőnek, vagy ha nem túl fűszeres, add oda a kutyusodnak a hűtőben ragadt falatokat. És a túlcsomagolásról még nem is beszéltünk. Miért kell a gyümölcsöt műanyagdobozba, műanyagzacskóba és még egy szatyorba becsomagolni? Ha csak rajtad múlik, ne csomagolj be mindent háromszor!

Az alapvető 6 pont után, még  4 tanács haladóknak, amelyekhez már jóval több lemondásra van szükség, de talán még így is megéri megfontolni őket:

7, Maradj a helyi alapanyagoknál

Tudjuk, milyen ínycsiklandóan hangzik a dél-amerikai marhából készült steak, a világ túloldaláról érkező licsi, vagy a hawaii tengerpartról származó kókuszvíz, a Fiji ásványvízről nem is beszélve. Mégis arra biztatunk, hogy próbálj inkább helyi termelőktől, őshonos alapanyagokat beszerezni, mert ezek hasonlóan színvonalasak tudnak lenni és a szállításuk során sokkal kevesebb károsanyag kerül a levegőbe, mint mondjuk ha repülővel hozzák az adott élelmiszert. Magyarország a finom, ízletes gyümölcsök hazája, hogy a szürkemarháról ás a mangalicáról ne is beszéljünk. Nem azt mondjuk, hogy heti egy “tengerentúli” kilengés nem fér bele, de azért ne mindennap fogyassz a Föld másik oldaláról érkező élelmiszereket.

8, Napelemre fel

Manapság még mindig költséges és kevéssé esztétikus megoldás a napelemek felszerelése a háztetőkre. Pedig egy életre szóló befektetés, amivel utána súlyos 20 ezreseket takaríthatsz meg havonta. Lehet, hogy még mindig nem térül meg teljesen a kollektor, de ki mutasson jó példát, ha nem mi?

9, Vezess hibridet

Ha bekapcsoljuk a tévét, folyton hibrid vagy fél-hibrid felsőkategóriás autók hirdetéseivel találkozhatunk. Oké, nem egy Ferrari vagy egy Lambo, de azért egy BMW i8 vagy egy hibrid Lexus RX se hangzik annyira borzalmasan.

10, Építs passzív házat

Csak a neve hangzik unalmasan nyugi! Ma már a nempasszív kecókhoz teljesen hasonló passzív otthonokat is tudsz építtetni, amelyeknek a fenntartása szinte nem kerül semmibe. Ráadásul elfelejtheted a penészt és a párásodást, a változó hőmérsékletet és a huzatot! Maximális komfortban élvezheted a modern, környezetbarát technológiák előnyeit.

Reméljük meggyőztünk, és a fenti 10 pontból legalább 1-2 pontban kedvet kaptál a változtatáshoz. Levezetésként pedig számítsd ki a saját ökológiai lábnyomodat MOST.

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
6/10
High-end faktor
7/10
Overall score: 7.3/10