Olíva olaj, húsok, friss zöldségek és jellegzetes fűszerek – a görög konyha egyet jelent a napsütötte, mediterrán életérzéssel és a könnyű, illatos fogások garmadával. Ha teheted, kóstold meg helyben az autentikus ételeket, vagy színesítsd pár különlegességgel a nyáresti vacsorákat.

Görög vagy török gyros?

A világon szinte mindenhol kapható, street foodként árult gyros a görög és a török konyhának is talán legismertebb fogása. A görögök olívás, kissé sárgás pita kenyérbe csavarják és joghurtos-uborkás tzatzikivel, valamint sült krumplival kínálják. Az autentikus gyros ebből kifolyólag lágyabb, kevésbé fűszeres, mint a nálunk többségben kapható török gyrosok.

A napközben, akár kirándulás közben gyorsan és egyszerűen elfogyasztható gyros kiváló alternatívái a pékségekben kapható, levelestésztába töltött spenótos, fetás, húsos burek típusú péksütemények. Általában nagyobb méretűek és elég laktatóak, így 1-1 darab is bőven elég belőlük. Az édes verziókat főzött vanília krémmel kínálják, a nagy méretű, kerek fánkokhoz hasonlóan.

Előételek

A jó minőségű görög joghurtból, uborkából, fokhagymából és olíva olajból készített tzatziki a legkedveltebb előétel, melyet friss kenyérre szedve fogyasztanak. Emellett a mi töltött káposztánkhoz hasonló, szőlőlevélbe csavart darált hús rudacskákat, a domádeszt is kínálják előételként. A feta sajt akár magában, olíva olajjal meglocsolva, akár saláták alapanyagaként is nagyon kedvelt. A hagyományos görög feta sajt juhtejből készül, melynek íze jóval karakteresebb az itthon feta sajtként árult fehér sajtoknál. A túróhoz nagyon hasonló ricotta szintén hangsúlyosabb ízvilágot képvisel olasz testvérénél.

domadesz

Tipp!

A nemzetközi márkák helyben kapható joghurtjai krémesebbek és laktatóbbak a hazai joghurtoknál, sokkal inkább a görög joghurthoz hasonlítanak.

Főételek

A görög konyhának jellemzően marha- és bárányhúsból készített főételek adják az alapját. A krétai eredetű Stifado, egy forrón, cserépedényben tálalt, marha- vagy borjú pörkölt, fehérboros szósszal, amely mellé ritkán adnak köretet, inkább csak olívás pita kenyérrel mártogatják.

stifado

A magyar ízleshez nagyon közel álló Souvlaki, a hazai rablóhúshoz hasonló. A bárány, disznó vagy csirkehús kockákat nyársra húzzák fel, hagyma és paprika kockákkal színesítve. A tűz fölött megpirított grill étel mellé jellemzően sült krumplit kínálnak köretnek.

souvlaki

A Musaka gyakorlatilag nem más, mint rakott padlizsán. Darált húst és vékony padlizsán szeleteket helyeznek egymásra, majd a tetejét leöntik fehér besamel mártással, megszórják sajttal és sütőben ropogósra pirítják. Köret nem való mellé, önmagában is nagyon ízletes és laktató fogás. Ehhez hasonló a Pastitsio is,melyben padlizsán helyett főtt makaróni tésztával rétegezik a darálthúst.

musaka

A halételek közül az úgynevezett Kalamária, a bundában sütött, citromos tintahalkarikák a legnépszerűbbek, mind a helyiek, mind a turisták körében.

Édességek

Az éttermekben megkóstolható krémes, csokis, gyümölcsös pite szeletek nagyon finomak, ám a helyiek ritkán fogyasztanak édességet. Ha mégis, akkor a törökökhöz hasonlóan itt is népszerű mézzel meglocsolt édes baklavából, vagy porcukorba forgatott zselékockából nassolnak pár darabot. A lekvárok és a dzsemek viszont nagyon népszerűek, különösen az édes füge és kaktusz lekvár.

Italkülönlegességek

A jellegzetes görög italok közül talán az ánizzsal ízesített ouzo pálinka és a Metaxa a legismertebbek, de szívesen fogyasztanak könnyű söröket, alkoholmentes gyömbérsört vagy édeskés likőröket. Korfu szigetén, keserű narancsból készítik az egyszerre fanyar és frissítő koum quat likőrt.

koumquat-likor

 

8 ÁZSIAI SÖR, AMI FELFRISSÍT A PÁRÁS KÁNIKULÁBAN>>

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8.3/10