A SIRHA, a világ egyik legnevesebb élelmiszer, és vendéglátóipari szakkiállítás sorozata, amely összehozza a legfontosabb hazai és nemzetközi piaci szereplőket a HoReCa szektor és az élelmiszeripar területéről. A kiállításon az élelmiszeripar, a sütő és cukrászipar valamint a szállodaipar és vendéglátás területéről ismerhettük meg a legfrissebb trendeket, újdonságokat. A kiállításon számos érdekes programmal készültek a résztvevőknek; mint a Barista Bajnokság, a Pékfórum, az Innovációs kiállítás vagy a Desszertverseny, de az esemény csúcspontja egyértelműen a világhírű séfverseny, a B’ocuse d’Or európai rangadó volt. De a kiállítók mellett sem mehetünk el szó nélkül, mivel számos olyan brandet, terméket, újdonságot mutattak nekünk, amelyek akár magán emberként, akár üzleti szempontból érdekesek lehetnek.

A sütő berendezéseket tekintve egyértelműen a kombinált gőzpároló volt a sláger, amely nem csak hagyományos sütéssel, hanem párolással is képes ízletes, szaftos, ropogós falatokat készíteni. A Retigo standján például Serényi Zsolt, a Tetovált Séf személyesen készített isteni túrós-mogyorókrémes croissantokat, sült tavaszi zöldségeket, pizzát és csirkecombot.

Az otthoni konyhánkba a Julienne gránit serpenyőit szereznénk be a legszívesebben, mert az anyagában gránit ( nem bevonatos) serpenyőkben és edényekben olaj nélkül süthetünk úgy, a sajttól kezdve a karajig bármit, hogy az odaégne az edény aljára. Ráadásul mosogatni sem kell, csak letörölni egy papírtörlővel.

A Gordon Ramsay ajánlásával érkező Bamix gépekkel pedig már 1,5%-os tejből is készíthetünk kemény tejhabot, amely alap esetben még a 3,2%-os tejből se minden esetben szokott sikerülni. A trükk mindössze annyi, hogy fele arányban fagyasztott, fele arányban folyékony tejet használjunk, na meg a Bamix robotgépet, és máris fogyaszthatjuk egy kis mézzel kiegészülve, az isteni diétás nassolnivalót!

Az Ízvilág standján Provence és Székelyföld természete által inspirált finomságokat próbálgattunk; lekvárokat, francia önteteket, olíva olajokat és az isteni Fenyőtoboz szörpöt! Külön öröm, hogy a termékek kis tételben is rendelhetőek és elérhetőek az izvilag.com webshopon.

A Pékfórum a gluténmentes- tejmentes és minden mentes kenyerektől és péksüteményektől volt hangos, illetve a csökkentett cukor és szénhidráttartalmú termékek is kellemesen érintettek, mint örök fogyókúrázót. Az Ireks standján kóstoltunk egy picit a barna, gluténmentes kenyérből és az alább látható isteni cukrászsüteményekből, melyek közül egyértelműen a gránátalmás szelet volt a kedvencem!

A programok között nagy érdeklődés övezte a Kolonics Zoltán, kreatív cukrász által szervezett Desszertversenyt, ahol olyan neves cukrászok csaptak össze, mint Nagy Anna ( Salon Restaurant Budapest), Berta Gréta ( Kempinski Hotel Corvinus), Andrássi Beáta ( Buddha-Bar), Kovács Boglárka( Hotel de Vin), Nagy Melinda ( Kiosk), Maczák Anna (Costes Downtown) és Korponai Péter ( Desszert neked). A versenyen mi is kaptunk egy kis kóstolót az olíva zselés, tárkony fagyis, céklás, tápiókás költeményből, amely elsőre finom volt, de azért a nutellát nem cseréltük volna el rá. A kecsege formájú tortát se hagyjuk szó nélkül, amely szinte megkülönböztethetetlen az eredeti élő állattól!

A felsorolt finomságok mellett kóstoltunk kókuszvizet, nitrogénba áztatott levendulás-epres kávét, eredeti olasz mozarella sajtot és a Miele főszakácsa által készített tejszínes pennét is. Egy szóval bendő nem maradt üresen a SIRHA kiállításon!

Mi csak egy pici ízelítőt hoztunk az újdonságokból, de a Sirha weboldalán érdemes körbenézni a kiállítók között, különösen, ha vendéglátásban vagy szállodaiparban utaztok!

IMG_4200

BOCUSE D’OR BUDAPEST, KI A VILÁGON A LEGJOBB SÉF?

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9.3/10