Napsütéses tavaszi délután, Deák tér. Egy tornacipős lány sétál át a tömegen, vászonból készült, bőrcsíkokkal és színes zsebbel díszített táskával a hátán. Váratlanul odalép hozzá egy idegen és megkérdezi: Vagány a táskád! Hol vetted? – így kezdődött a Gabor Kiss Handmade márka története. 4 évvel ezelőtt, városi legendaként. Mára a cserélhető bőrzsebekkel személyre szabható hátizsák a márka töretlen népszerűségnek örvendő állandó terméke, mely a YOU:NIQ STORE webshopon és a Judas valamint a Blow dizájner üzletekben is megvásárolható.

Gábor hosszas fiatalkori pályakeresés után találta meg – édesapjához hasonlóan- a bőrdíszművességben azt a szenvedélyt, szabadságot és lazaságot, ahol életvidám, korlátokat nehezen tűrő egyénisége ki tud teljesedni. Édesapjával, aki egyébként legnagyobb kritikusa is, a mai napig közös műhelyben dolgoznak. A római part egyik árnyas utcájában születnek meg az igényes kézimunkával készült, időtálló bőr és vászon táskái, melyeket egytől-egyik ő maga készít. A mindig mosolygós Gáborral műhelyében beszélgettem, ahol volt szerencsém bepillantást nyerni az alkotás folyamatába is.

gabor-kiss-handmade

Különleges színű és textúrájú bőrök, a varrógép kattogása és kellemes zene. Itt készülnek Gábor táskái és Édesapja motoros bőrárui.

Mesélj egy kicsit a táskáidról! Melyik közöttük mostanában a legnépszerűbb?

K.G.: Még mindig a kezdetektől kapható, ám számos csinosításon, fejlesztésen át esett vászontáskám a legkeresettebb. Szerintem a cserélhető bőr zsebek miatt, mert így mindenki a saját stílusához tudja igazítani és kvázi elkészítheti a saját egyedi táskáját. Foglalkozni jelenleg a keménybőr hátizsákokkal szeretek a legjobban, mert szakmailag is kihívást jelentenek. Nem egyszerű varrni és megmunkálni a kemény bőrt, de szerintem még sok lehetőség van benne, amit szeretnék a közeljövőben kikísérletezni. Egyébként mostanában a hátizsákok azok, amik a legjobban futnak, a kézitáskák kevésbé népszerűek.

gabor-kiss-handmade-taska

Hogy néz ki nálad az alkotás folyamata? Tényleg minden táskát te készítesz saját kezűleg?

K.G.: Igen! Sok hazai dizájner márka varratja a termékeit, de én mindent magam készítek és minden termékre örök garanciát vállalok.
Az alkotás folyamata nálam teljesen váratlanul kezdődik; egyszercsak bekattan valami és akkor elkezdek szabásmintákat készíteni kartonból. Rajzolni nem igazán tudok, így rögtön a megvalósítás első lépésével kezdem a tervezést. De képeket is szoktam nézegetni, mert van, hogy egy-egy részlet, új megoldás megragadja a fantáziám és kipróbálok én is valami hasonlót egy saját modellen. Először mindig egy mintadarabot készítek, ezt tesztelem, megpakolom, nyűzöm egy kicsit és ha még mindig tetszik, akkor maradhat. Ha pedig nem, akkor anyukám és a barátaim szoktak jól járni vele-:)

Nagyon maximalista vagyok egyébként, csak olyan táska megy át a tesztelésen, ami egyrészt megpakolva is bírja a strapát, másrészt precízen és hibátlanul elkészített, nem utolsó sorban pedig nekem is tetszik!

Kinek ajánlod egyébként a táskáidat? Kik a tipikus vásárlóid?

K.G.: Hát ez nehéz kérdés, mert nagyon sokfélék. Az idősebb 2 gyermekes anyukáktól kezdve a MOME művészlélek fiataljain át mindenki. Leginkább 16-35 évesek a vásárlóim és szinte teljes egészében nők. De a legtöbb modellem egyébként uniszex és szeretnék a jövőben férfi táskákat is tervezni!

Ősszel készülsz valami újdonsággal? Esetleg új kollekcióval?

K.G.: A fixen kapható táskáim mellett rendszeresen készítek szinte egyedi, 5-6 darabos mini kollekciókat és 2-3 hónapig elérhető szezonális táskákat is. Jelenleg sajnos vagy szerencsére nagyon sok a munkám, így még nem ígérhetek semmi konkrétat. Annyit tudok, hogy új pénztárcák biztosan érkeznek majd a karácsony előtti időszakban! Egyedi megrendeléseim is vannak rendszeresen, amikor képekkel, vagy homályos elképzelésekkel érkeznek hozzám; ezeknek az igényeknek is próbálok eleget tenni!

gabo-kiss-penztarca

Tudtad?

Gábor elárulta, hogy a sok munka mellett az elégedett vásárlói üzenetekből merít erőt, amik mindig képesek feldobni a napját.

Mit érzel a legnagyobb kihívásnak jelenleg a Gabor Kiss Handmade márka életében?

K.G.: Szeretnék terjeszkedni, több boltban megjelenni és a „nyugati nyitáson” is gondolkozok, de sajnos a varrás és a tervezés mellett kevés időm van ezzel foglalkozni. Az itthoni terjeszkedést tovább nehezíti, hogy a dizájner üzletekbe nem egyszerű bekerülni és kigazdálkodni a költségeket, így vannak olyan lehetőségek, amiket e miatt elengedek. A filozófiám, amiből nem engedek, hogy a táskáim mindenhol ugyanannyiért, megfizethető, reális áron kaphatóak és ezt a jövőben is így szeretném folytatni. A saját webshop gondolata is jól hangzik, de én személy szerint inkább a bolti megjelenésben hiszek; taperolják csak meg a táskákat vásárlás előtt! 🙂

gabor-kiss-taska-1

Bár Gábor saját bevallása szerint nem ért a divathoz és a színekhez, a hátizsákjai a legmenőbb fémes, ezüstös, hologrammos díszítésekkel is elérhetőek! Nézd meg a Gabor Kiss Handmade táskákat a You:niq webshopon vagy szeress bele egyikükbe a belvárosi Judas vagy Blow üzletekben.

gabor-kiss-bortaska

Köszönjük az interjút Kiss Gábor Bőrdíszművesnek!

TALÁLD MEG A KUTYÁD EGYÉNISÉGÉHEZ ILLŐ NYAKÖRVET!>>

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8.7/10