A 2006-ban alakult Terrafugia (a márka neve is stílusosan Menekülés a Földről) vállalat alapítóit már régóta foglalkoztatta az eddig csak fantasztikus filmekben látott repülő járgányok gondolata. Az első tervek megszületésére 2 évet kellett várni, de ezek után villámsebességgel, 2009 elején már felemelkedhetett a próbamodell. A fejlesztések és a tesztek most is zajlanak, de várhatóan 2015 februárjában forgalomba kerül a végleges verzió. Nézzük miről is van szó pontosan.

Terrafugia a reülő autó 2
Egy közúti közlekedésre alkalmas kisrepülőről beszélünk, amelynek szárnyai gombnyomásra nyithatóak és csukhatóak hála az elektromechanikai vezérlésnek. Az ultrakönnyű járművet 100 lóerős Rotex motor hajtja, amely szárazföldön a nem túl izmos 105 km/h-s, levegőben pedig 185 km/h-s végsebességre képes.
Ami szintén gondot jelenthet a városi használat során, hogy több mint 500 méteres szögegyenes felszállópályára van szükség, hogy a levegőbe emelhessük a gépet. Ez még talán a kertünkben megvalósítható is lenne, de ha megunjuk a dugóban várakozást, akkor nehézkes lesz a levegőbe emelkednünk. Mielőtt teljesen leírnánk a masinát, tekintsük meg a várhatóan 2020-ra érkező tesztmodell promovideóját, amely orvosolva a problémánkat már helyből felszállásra is képes lesz.

A fogyasztás szintén nem elhanyagolható tényező, ahol kellemes meglepetéssel készültek az alkotók. A „repautó” levegőben mindössze 19 Litert eszik óránként, szárazföldön pedig 12 Liter között mozog. Ez mondjuk egy Hummer-rel összehasonlítva egészen barátinak tűnik.
Sajnos a famíliát nem tudjuk körbeutaztatni a városon, hiszen mindössze 2-en férnek el a kabinban. De a biztonságunk legalább garantált, hiszen az autókhoz hasonló légzsákos rendszer és vész esetén, a gép hátulján kinyíló ejtőernyő megkímél minket a zuhanástól. A kényelemről pedig az érintőkijelzős GPS, versenyautókat megszégyenítő sportülések és 5.1-es hangrendszer gondoskodik.
De a szabadságnak mindig ára van. A 6 méter hosszú, 2,3 méter széles és 2 méter magas futurisztikus masináért 44 millió forintnak megfelelő összeget kell csengetnünk. Ezek után döntsük el magunk, hogy egy Ferrari-ba vagy az innovatív csodajárgányba öljük a pénzünket.

 

Terrafugia a reülő autó

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9/10