A lengyel székhelyű FIBARO, a  a vezeték nélküli okos otthon rendszerek piacvezető gyártója. Legfrissebb újdonságát, a kreatívan Button névre keresztelt távvezérlő eszközt 2016. nyarán mutatta be, amely akkora sikert aratott, hogy elnyerte a CES 2017 Innovációs nagydíját, az okos otthon kategóriában. Ez a díj az egyik legjelentősebb elismerés a globális fogyasztói elektronikai eszközök piacán, melyet három iparág neves és meghatározó személyiségei ítélnek oda minden évben a legfrissebb kütyüknek. A 28 kategóriában választott nyertesek újdonságait a Las Vegas-i CES Kiállításon lehet megtekinteni, melyet idén január 5-8. között rendeztek meg.

Miről beszélünk, ha azt mondjuk FIBARO Button?

Korábban már írtunk a Flic gombról, ami az okostelefonunkhoz csatlakoztatva tudott kamuhívást küldeni nekünk, lekapcsolni a villanyt vagy bemérni a tartózkodási helyünket. Ennek a viselhető eszköznek a továbbfejlesztéseként is felfogható a 2016 nyarán piacra dobott FIBARO Button. Ez a gomb már nem a hordozhatóságra és a ruházaton viselésre lett kitalálva, hanem az invázió szerűen terjedő okos otthonok alapvető kiegészítője szeretne lenni. Egy okos Z-wave vezérlő eszközről van szó, amely 6 féle különböző kattintást képes felismerni – pl : egyszeri-, dupla- kattintás, vagy a gomb lenyomva tartása -, amivel jeleneteket ( előre beprogramozott folyamatokat) aktivál vagy különböző eszközöket vezérel a kattintás módjának függvényében. Tehát beállíthatunk rajta vagy 6 különböző eszközt vagy 6 programot, amiket később egyetlen gombnyomásra aktiválhatunk.

Miket vezérelhetünk a Button segítségével?

A Button-t használhatjuk az összes villanyunk egyszerre történő lekapcsolására, de ugyanúgy beállíthatunk bizonyos számú kattintást az „éjszakai fény” jelenet indítására. Akár beprogramozhatjuk „távozás” jelenetre, vagyis ha elhagyjuk a lakást, akár egy gombnyomással áramtalaníthatjuk a lakás azon területeit és eszközeit, melyek működésére nincs szükség napközben. Természetesen az nem célunk, hogy megromoljon napközben a hűtőgép tartalma, ám a bedugva maradt vasalónk sem fogja így napközben beindítani a füstérzékelőt. Amikor pedig haza érkezünk, szintén egy gombnyomással indíthatjuk a „welcome” jelenetet és a lakásba beérve már fény irányíthatja utunkat a frissen lefőzött kávé felé, miközben kedvenc rádiócsatornánk is kellemes zenével fogad.

Kényelmi alkalmazása mellett akár pánik gombként is alkalmazható idős vagy beteg rokonaink mellett, akiknél akár életmentő is lehet a gomb által gyorsan beindított folyamat. Helyezzük el a gombot a segítségre szoruló szerettünk mellé, és ha úgy érzi, azonnali segítségre van szüksége, csak megnyomja a gombot és máris küldi nekünk az értesítést a rendszer.

A Button design

A Button külső megjelenését a régi stílusú kezelő gombok ihlették, amikor még egy arra kijelölt nagy piros gomb megnyomása egyet jelentett valami gép működtetésével, valami fontos folyamat elindításával. Az “önmegsemmisítő-gomb” design visszavisz minket a számítógépek és a bonyolult kijelzők előtti, “retro” korszakba.

A másik oldalról viszont az élénk színek választéka teszi modernné és merésszé a Button-t. Nyolc szín található a választékban, így könnyedén választhatunk passzoló árnyalatot a már meglévő bútoraink mellé vagy a szoba hangulatához mérten. Gyermekektől sem szükséges elzárva tartani, sőt a gyerekszobájában is használható biztonsági és kényelmi funkciókra. A kicsik is biztosan élvezni fogják használatát, hiszen a gomb egyszínű felületére lehet rajzolni, ezzel még egyedibbé és emberközpontúbbá téve az eszközt.

Jogosan felmerülhet bennünk, hogy vajon egy nagy gomb hogy illik bele egy komoly tervezéssel kialakított enteriőrbe. Az okosgomb meglepően kis méretű, mindösszesen 4,6 x 3,4 cm. Nem csak a színe választható ki igény és elvárás szerint, elhelyezése is változatos módon történhet. Elrejthetjük az asztal lapja alá, feltehetjük a szekrény melletti vékony falrészre, amit még akár a rányíló ajtó is takar, illeszthetjük a bejárati ajtó mellé a kulcsakasztó szomszédságába, vagy akár az éjjeli szekrényünkre is a kislámpa mellé – szabadon megválaszthatjuk helyét ízlés és kényelem szerint.

Mindent egybevetve…

Biztonság, kényelem és minőség egyetlen eszközben, ez a FIBARO Button. Egy olyan egyedülálló kütyü, amely mind a lustácska Billionairek kényelmi igényeit, mind az aggódó anyáék elvárásait, mind pedig az idősebb korosztály biztonságérzetét kielégíti. Sokoldalú felhasználási lehetősége és széles célközönsége teszi minden okos otthon kötelező elemévé. Egy biztos, ha egyszer hozzászoksz a gombnyomásra elérhető valósághoz, akkor nehezen mondasz majd le róla.

 

LENOVO YOGA BOOK, A “RÉGIMÓDI” CSÚCSTECHNOLÓGIA>> 

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9/10