Ha inkább a kirándulás vonz…

Télen a síelők nyáron pedig a kirándulók és a túrázók veszik birtokba a több ezer méter magas hegyláncokkal szegélyezett észak-olasz vidéket. A számtalan látnivaló közül a legérdekesebb és a legtöbb turistát vonzó idegenforgalmi látványosság a világ 8. csodájaként emlegetett Skyway Monte Bianco felvonó és kilátó. A két részletben összesen 3500 méter magasságig emelkedő felvonó első megállóján található a világ egyik legmagasabban fekvő botanikus kertje, ahol érdemes a “csúcsratörés” előtt megpihenni és aklimatizálódni kb. 1 órát, hogy a magasságkülönbség ne vezessen álmossághoz, szédüléshez és émelygéshez. Ezt követően már bátran vehetik az idősebbek és a fiatalabbak is az irányt a 3500 méter magasan található kilátó pavilonig, ahol panorámás teraszon körbejárva gyönyörködhetünk a hófödte, több, mint 4000 méter magas hegycsúcsokban, köztük a Monte Bianco/Mont Blace ormában is. Emellett a bátrabbak a “hóra szállást” is kipróbálhatják és készíthetnek pár “likevadász” fotót a havas hegyoldalakon sétálgatva.

skyway-monte-bianco

Tipp!

A kilátó teljes egészében állatbarát hely, így akár a kutyusoddal közösen is szaladgálhattok a több mint 3000 méter magas hegyoldalakon.

A kilátó szinte közvetlen közelében terül el az első sorban síparadicsomként ismert Courtmayeur városkája. Foglalj egy szobát a helyi luxus hotelek egyikében és gyönyörködj a pazar kilátásban, készíts meseszép fotókat a helikopteres hegyi városnézésen, vagy vásárolj néhány elegáns szuvenírt a sétálóutca márkás butikjaiban. Érdemes megkóstolni a helyi különlegességnek számító kávé ízésítésű szőlő pálinkát és a sok helyen kapható paradicsomos vagy olivás pizzaszeletet!

Courtmayer városától nem túl messze, az Aosta-völgy déli részén található Olaszország egyik legrégebbi nemzeti parkja, a Gran Paradiso. Az Alpok masszív hegyvonulatainak völgyében elterülő park olyan védett állatfajoknak ad otthont, mint a hermelin, a kőszáli kecske vagy a mormota. Érkezz túracipőben, piknikkosárral felszerelkezve és járd körbe a kijelölt útvonalakon az alpesi természetvédelmi területet.

grand-paradiso-national-park

Tipp!

Bár az útikönyvek előszeretettel ajánlják a térségből pár órás autóúttal megközelíthető svájci városok megtekintését, inkább maradj az olasz határokon belül, mert a környező svájci nevezetességek eléggé felejthetőek.

Ha inkább a vízparti pihenést kedveled…

Észak-Olaszország nem csak az Alpok hegyvonulatairól, hanem a mediterrán városkákkal szegélyezett gleccsertavairól is híres. A tavak közül a Garda-tó és a Comói-tó itthon is népszerű, kedvelt úti célok, de nem érdemes kihagyni a Lago Maggiore tó partjának felfedezését sem. A 66 km hosszú és 10 km széles tó 80%-ban Olaszországban található, további része pedig Svájcban húzódik. A szinte teljes egészében beépített partvidék városkái közül a legszebb Stresa városa, melynek hangulatos utcácskái és pálmafákkal, megfizethető éttermekkel szegélyezett partmenti sétánya kivételes kikapcsolódást nyújt. A Como-i tóval ellentétben a Lago Maggiore mellett több helyen is biztosított fürdési lehetőség, többek között Stresa-ban is, ahol több elegáns hotel medencéje közvetlen a part mentén épült, így a napágyakon ejtőzve, Aperol Spitz-et szürcsölgetve is gyönyörködhetsz a pompás panorámában.

lago-maggiore-stresa

Ha a tópartok helyett inkább a tengerpartot részesíted előnyben, akkor látogass el a Budapestről 6 órás autóútra található Grado városába is. Az olasz üdülőhelyekkel ellentétben kicsit sem zsúfolt, elegáns, kutyabarát város tengerpartjai lassan mélyülnek és szellősek, itt biztosan találsz helyet a napágyadnak és a napernyődnek is. A nyüzgő központban pedig elegáns szuvenírek és finom olasz fagylaltok biztosítják a feltöltődést. Itt sosem tudhatod mikor keveredsz egy utcabál közepére, vagy a helyi férfi kar minikoncertjére!

grado-beach

Tipp!

Talán meglepő lehet, de a környéken nyáron rengeteg a szúnyog, így célszerű felkészülni már előre a védekezésre!

KÖRUTAZÁS EGYÉNILEG A SZÍNPOMPÁS MAROKKÓBAN>>

Billionaire életérzés
10/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9.7/10