A régen Magyarországhoz tartozó Dubrovnik, ma Horvátországnak a része, amely a szegényesebb déli part igazi gyöngyszemeként tündököl. A középkorban a tengeri kereskedelem egyik központjának tartott Ragusa ( ma Dubrovnik) utcaképe leginkább a korszakban nagy riválisának tekintett Velencére emlékeztet, kis csatornák nélkül. Az óváros viszonylag picike negyedébe érdemes minél korábbi napszakban ellátogatni, mivel a szűk utcácskákban és a kőrengetegben megrekedt hőség, szinte elviselhetetlenné válik a déli órákban. Az óváros ingyenesen megtekinthető, viszont az azt körülvevő várfal látogatásáért már fizetnünk kell. De a pazar tengeri kilátás miatt mégsem érdemes kihagyni a programról.

Croatia; Dubrovnik

A városka szűk utcáiban méregdrága, elsősorban kézműves, kis szériás divat és lakberendezési termékeket gyártó butikok bújnak meg, amelyek elsősorban a minőségi, egyedi megjelenést kölcsönző divat szerelmeseinek nyújtanak vásárlási lehetőséget. Akik a szokásos Gucci, Prada, Armani trióra vágynak, nekik sajnos csalódniuk kell. A shopping után kimerülve számtalan kis kávézó és étterem közül választhatunk, ahol finom tengeri fogások kíséretében pihenhetünk meg. A főtér elsőre hangulatosnak tűnő, ám zsúfolt teraszai helyett, viszont érdemes kicsit várni, hogy egy magasabban fekvő, tengeri kilátást kínáló bárig elérjünk.

Tudtad?

A Világörökség részének nyilvánított óváros a milliárdosok kedvelt üdülőhelye. Olyan nevek látogatnak el minden évben a vidékre, mint Bill Gates, így már nem csoda, hogy akár 50 méteres yachtotakat is láthatunk a kikötőben.

Ne hagyd ki!

A hangulatos bárteraszokon elköltött ebéd után nassolnivalóként, mi más jöhetne szóba, mint egy hűsítő fagylalt! Az óvárosi kikötő pazar fagyizójában az ébenfekete csokoládé íz kihagyhatatlan!

dessert

A szállások tekintetében elég széles a választási lehetőségünk. Kereshetünk egy kis luxushotelt Dubrovnik óvárosában, vagy a parthoz közelebb eső nem óvárosi részen, de akár foglalhatunk a városkától 45 perces autóútra fekvő Neum városában is, amely már Bosznia-Hercegovinának a része. Itt olcsóbban juthatunk hasonlóan prémium hotelszobákhoz és könnyebb olyan helyet is foglalnunk, amely közvetlen a part közelében fekszik. Sajnos, akik inkább a belvárosban foglalnak, a környéken mindenhol, kemény gyalogtúrákra és hegymászásra számíthatnak, köszönhetően a vidék hegyes-völgyes földrajzi elhelyezkedésének.

Neum, a horvát partokat kettészelő község

Érdekes megoldás, hogy a fentebb említett Neum városa, megszakítja az egységes horvát partvidéket, Bosznia-Hercegovina egyetlen tengeri kijárataként. A kirándulások során többször is át kell majd lépnünk a bosnyák határt, ez azonban teljesen zökkenőmentesen zajlik. A pár évvel ezelőtt még háborús zónának tekintett vidék egészen szépen kinőtte magát, hangulatos apartmanok és szállodák sora szegélyezi a partvidéket. A lakosok udvariasak ám angolul és más nyelven sem beszélnek, így biztosan a jelbeszédre kell majd hagyatkoznunk, mikor a környék kedvenc csemegéinek számító palacsintát vagy fügét vásárolunk a parti sétányon. Mivel a bosnyák pénz az euróhoz kötött, így sok helyen eurót is elfogadnak, viszont a nagyobb boltok kizárólag a helyi fizetőeszközre hagyatkoznak.

Neum

Ne hagyd ki!

A környéken autókázva számos helyen árulnak különleges ízesítésű mézeket és ételolajokat, amelyek hazatérve is emlékeztetnek majd a nap sugaraira. Ja, hogy a gránátalma pálinkáról ne is beszéljünk!

Irány a víz!

Akár Dubrovnikban, akár a kicsit egzotikusabb Boszniában foglalunk szállást, minden esetben sziklás partvidékre kell számítanunk, így a vízbe is vihető papucsokat ne felejtsük otthon! Sok helyen viszont rögtön létrán bemászva a mélyebb vízbe jutunk, úgy hogy aki nem tart a cápáktól (amelyek egyébként nincsenek a környéken) bátran úszhat egy nagyot. A tenger kellemesen meleg mindenütt, viszont a hotelek medencéi nem fűtöttek, így valóban csak akkor használhatóak, ha napokig tartó hőség van.

horvát nagy fal

Tudtad?

A déli partvidék másik gyöngyszemének tartott Split városához közel eső kempingben homokos szabad strandot is találunk, ahol a tenger sokkal melegebb és azok is bátran élvezhetik a vizet, akik kevésbé szeretnék úszni. Innen ráadásul szépen látszik a horvát nagy fal, amely a kínai nagy fal után a világ leghosszabb megmaradt városfala!

Plitvice, egy természet közeli megálló útközben

Mivel autóval a tengerpartig több, mint 10 órás úttal kell számolnunk Budapestről, így hasznos és pihentető tranzitszállást beiktatni. Pont útba esik a horvátok egyik legnépszerűbb látványossága, a Plitvice Nemzeti Park, ahol tavak és vízesések sokaságát járhatjuk végig. A park útvonalain tehetünk rövidebb, kellemesebb sétákat, de akár 8 km-es túrát is, a hegyeken, a tavak fölött kialakított pallókon és barlangrajzokkal tarkított barlangokon keresztül. A leginkább az osztrák falvakra emlékeztető vidéken számos kis panziót találunk, ahol kellemes, sok esetben luxus körülmények között pihenhetünk a természet lágy ölén.

plitvice_02_0

Tudtad?

A Plitvice Park kutyabarát hely, számos gazdi indul útnak kis kedvencével karöltve.

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
8/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8/10