Christian Louboutin az egyik legnevesebb francia cipőtervező, akinek vagyonát 85 millió dollárra becsülik. Leginkább a női lábbeliken végzett munkáiról vált híressé, amik vörös lakkozott talppal rendelkeznek. Először tinédzserként kezdett cipőket tervezni – tanulás és házi feladat írás helyett. Olyat készített, amely áthágta a megszokott a szabályokat, és magabiztosságra buzdította a Nőket.

christian-louboutin-5

A sarok hossza 4,72 hüvelyk vagy annál magasabb volt, azzal a céllal, hogy a női lábak hosszabbnak tűnjenek. Ma már nem csak női, hanem férficipőket is tervez. Legnagyobb ügyfele Danielle Steel, akinek állítólag több mint 6000 pár Louboutin van a tulajdonában. Ő alkalmanként akár 80 pár új cipőt vásárol a zsenitől.

Nézzük meg Louboutin egy átlagos napját:

7:00

Korán kelő típus vagyok, számomra fontos a sport, így kocogással indul a nap. A Vendome Place mellett lakom, tehát innen elindulok és Párizs legszebb parkját körbefutom, egészen a folyópartig, ez kb 1-1,5 óra. Hazaérek, lenyújtok, majd beülök a gőzkamrámba.

 

8.30

Reggeli: Gyümölcs és baguette, rengeteg Earl Grey teával. Két dolognak nem tudok ellenállni, az egyik a párom, a másik pedig a telefon. Mindig telefonos reggeli van. Hívom a barátaimat és  a családtagjaimat, fontos ellenőriznem, hogy merre vannak. Ha mindenki jól van az én napom is csodálatosan indul.

 

9:15

Safquat, a személyi asszisztensem jön, szellőztet, és megnézzük az időjárás jelentést. A napi szettet cipővel kezdtem. Barna, fekete, vagy inkább valami extravagáns? Alapvetően három lehetőség van a ruházatomra: farmer, öltöny és chino. Nem misztifikálom túl, nagyon gyorsan tudok felöltözni.

 

9:45

A stúdiómba általában Vespával érkezem, nem érek rá a dugóban ülni. Van egy heti ütemtervem, és a napi ütemtervem.  Sok időt töltök szervezéssel, és még így is mindig megváltozik a menetrend.

 

10:30

Mindent áttekintek, a cipőket, a táskákat és a kozmetikai sort, az összes projektet. Nagyon részletorientált vagyok. Minden olyan dolgot, ami sok odaadást és kreativitást igényel reggel csinálok, amikor fény van, ilyenkor tudok igazan koncentrálni. Ha rajzolok, azt napfény segítségével teszem, csak így vagyok teljesen nyitott és kreatív. Nem tudok este lámpafénynél tervezni. Melegre van szükségem, ha nyári, és hidegre, ha téli kollekció születik. A jó dolog az, hogy több házam van, ahol tervezhetek. A helyszín alapozza meg a hangulatom. Van egy vidéki házam, egy 13. századi francia kastély. Téli kollekciót mindig itt tervezek, mert hideg. A Portugál villámban a kollekció átmenetibb, mivel lehet hideg vagy meleg is. Egyiptomban egyértelműen a nyári kollekciót tervezem, ott soha nem fázom. Tehát a házaimat mindig a kollekciók tervezéséhez használom, mert nagyon sajátos hangulatba hoznak. Könnyebben beleélem magam egy nyári szandálba, könnyed lábbelikbe, amikor a hőmérséklet 45 fokos, ahelyett, hogy a szőrrel bélelt csizmára gondolnék. Vettem egy kis házat L.A.-ben, a Silver Lake-ben is, amelyet szeretek. Szuper a kilátás, szeretem Amerikát. A jó dolog az, hogy a házaim nem olyan hatalmasak. Így könnyen költözhetek, és nem érzem magam bűnösnek, hiszen alapvetően olcsó a karbantartás.

BELGIUM-FRANCE-ISLAM

 

13:30

Két helyre járok ebédelni. Az egyik helyen el tudok bújni a rajongók elől – és ezt úgy értem, hogy az emberek nem ötször szakítanak félbe – közvetlenül az irodám mögött, ez a L’Epi d’Or. Finom, szuperklasszikus párizsi étterem, bisztró típusú. Vagy a Bistro Volnay-ban ebédelek, előétel és főétel, desszert nélkül, két kávéval a mindennapi menü.

 

15:00

A napjaim nem mindig hasonlítanak egymásra. Ebéd után elmegyek az előcsarnokba a prototípusokat megnézni. Megvannak a méretre szabott cipők, megvizsgálom a különféle mintákat, amelyeket ki is próbálunk.

 

17:00

Találkozom az építészemmel, akivel rég együtt dolgozom, hogy megtekintsem az isztambuli üzletem terveit.

 

18:30

Megbeszélés a Hamupipőke cipőről, amelyet Disney-nek készítetünk.

 

21:00

A vacsora kilenc után van. Már Párizs összes éttermét ismerem. Ha épp diétázom és fogyni szeretnék, Thai étterembe megyek, nagyszerű levesük van. Ha vasárnap Párizsban vagyok, akkor még moziba is elmegyek, mert ezen a napon nehéz Párizsban programokat szervezni, szinte minden zárva.

 

23.00

Hazaérek megmosom a fogam és egyenesen aludni indulok. Egy 17. századi portugál faágyba, ami elég magas, nagy és eszméletlen kényelmes. Egy hatalmas vetítővászon lóg vele szemben. Csak megnyomom a gombot, és a képernyő leesik. Öt másodperc múlva alszom. Soha, egyetlen teljes filmet nem láttam még ezen a képernyőn, pedig szeretem a dokumentumfilmeket és mindig követem a nagy bollywoodi sikereket. Minden egyes Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Greta Garbo filmet láttam. Fehér pamut lepedőn alszom. Allergiás vagyok a selyemre, a szaténra és a mintákra, egy pöttyös huzattól meg is őrülnék. Mindig meztelenül alszom – ha meleg, ha hideg van. Soha nem használom három napnál tovább ugyanazt az ágyneműt.

 

Nos, számomra a tökéletes nap az lenne, ha például négy extra órát kapnék. Gondoljunk csak bele, ha meghosszabbíthatnánk napjainkat 28 órára. Az tökéletes lenne.

Christian-Louboutin-Portrait-by-Mary-McCartney_2_hi