Jelenleg nincs magasabb épület, a Földön a 828 méter magas Burj Khalfánál. Számos projektről lehetett már hallani, hogy vetekedni próbálnak ezzel; pl. Szaúd Arábiában is épül, a Jeddah Tower, amit 1007m magasra terveznek. Dubai válasza erre a Creek Tower volt.

creek

Úgy tűnik az Egyesült Arab Emirátusok ragaszkodik ahhoz, hogy ők legyenek a csúcstartók építészeti csodákban. A Creek Tower a 21. század globális ikonjává válhat. A híres neo-futurisztikus spanyol építész, Santiago Calatrava tervei győzték meg leginkább a dubaji uralkodót. Első ránézésre, mintha ez szerkezet a gravitációval dacolna, Santiagot az arab minaretek és a liliom virága ihlette meg tervezés során. Habár a nagyközönség számára inkább egy rakétára hasonlít, ami éppen felszállásra készül.

A szuperszerkezet, ami szembeszáll a valósággal;
Az épület forradalmi dizájnja felülmúlja az eddigi rekordokat; ebben az épületben lesz megtalálható a világ legmagasabb kertje, 360 fokos kilátással, ha itt az ember kitekint, a Creek kikötöt, vagy a metropoliszt láthatja. Előre láthatólag a toronynak csak egy apró hányada lesz látogatható. 800m-es magasságig az épület tengelye van bebiztosítva, majd ahol a szerkezet megvastagodik, a „rakéta fej” lesz alkalmas minden másra, megközelítőleg 30 emelet. A tervek szerint, éttermek, hotel, és a világ legmagasabb mecsete fogja várni a látogatóit. Gondoljunk bele, milyen különleges élménnyel lesz gazdagabb az a személy, aki 1000m magasan nézheti végig a naplementét, akár vacsora akár imádság közben.

creek1

Vajon elkészül a Creek Tower a 2020-as Világkiállításra?

Dubai mindig bebizonyítja, hogy nem a levegőbe ígérgeti a mega projekteket. Nem kérdés, hogy Creek Tower lesz az Emirátusok legújabb ékköve a Burj Khalifa után. Sokak számára egyedül a közelgő dátum a nagy kérdés. Előreláthatólag, ez a projekt egy milliárd dollárból épül fel, és már mindenki izgatottan figyeli, ahogy napról napra növekszik.