2019-ben sokan feltették a kérdést: léteznie kell milliárdosoknak?

Az anyagi-egyenlőtlenség az Egyesült Államokban a kormány népszámlálási adatai szerint 50 éve a legmagasabb szintjén áll. Januárban az Oxfam arról számolt be, hogy a világ leggazdagabb 26 embere 2018-tól kezdve ugyanakkora vagyonnal rendelkezik, mint a népesség legszegényebb fele.

A Forbes szerint márciusban 2,153 a milliárdosok létszáma, az ultragazdagok vagyona pedig 8,7 trillió dollár volt.
Ennek a hátterében számos milliárdos foglalkozott az egyenlőtlenség kérdésével, néhányuknak progresszív ötleteik vannak az amerikai kapitalizmus javítására egy olyan rendszer segítségével, amely számukra is lehetővé teszi, hogy világ leggazdagabbjai közé kerülhessenek.

Bill Gates
bg

Becsült vagyon: a Forbes szerint 108,1 milliárd dollár
„Itt nincs ingyenes ebéd. Több pénzt kell keresni.”- mondta a Microsoft társalapítója, Bill Gates a CNN-nek februárban.
Annak ellenére, hogy támogatja a magasabb adókat, Gates hisz a kapitalizmus alapjaiban: „Van piaci alapú árazás. Az embereknek könnyedén új társaságokat hoznak létre. Ha valahol nagy a verseny, bármikor beavatkozhatsz. Ezt a rendszert nem szabad megváltoztatni. Ha változást akarnánk, radikális eszközökhöz kéne nyúlni – de, a szavazatom az lesz, hogy radikális változást ne vezessenek be.”
„Bárki mondhatja, hogy elfogult vagyok, csak mert a rendszer nagyon jól működött nekem, és úgy érzem bűnösnek tartanak. De a kapitalista gazdaságnak összességében sok előnye van, és úgy gondolom, hogy az adóparaméterek beállíthatóak és így, aki nagyobb tőkét szerez, és további kormányzati szolgáltatásokat kap, az továbbra is ugyanazon alapvető kereten belül mozoghat.”

Mark Zuckerberg
mz

Becsült vagyon: a Forbes szerint 75,7 milliárd dollár
Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója szerint: „Nem tudom, van-e pontos küszöb arra, hogy milyen pénzösszeggel kell valakinek rendelkeznie, de egy bizonyos szint felett senki sem érdemel annyival több pénzt.
Azt hiszem, ha valaki valamit jót csinál, akkor jutalmat kap, de úgy gondolom, hogy a felhalmozható vagyon egy része már nem ésszerű.”

Warren Buffett
Buffett Media, Omaha, USA - 07 May 2018

Becsült vagyon: a Forbes szerint 88,8 milliárd dollár
„Kártyahordozó kapitalista vagyok” – mondta Buffett májusban Andrew Ross Sorkinnak, a Berkshire Hathaway éves találkozóján.
“Nem hiszem, hogy az ország 2020-ban, 2040-ben vagy 2060-ban belemenne a szocializmusba.” -Buffett támogatja a kapitalizmust, mivel a piacgazdaság produktivitást és jólétet generál.
“A legfontosabb dolog az, hogy minél több “arany tojás” legyen terjeszthető – mondta Buffett februárban, egy interjúban a CNBC Becky Quick-jával. „Nem akarok semmit tenni azzal a tyúkkal, amely az aranytojásokat tojja. De minél több tyúk, több aranytojást produkál az évek során és ez jót tesz az országnak.”
Buffett azt is mondja, hogy az Egyesült Államoknak az „arany tyúkok” által generált vagyont arra kell használnia, hogy vigyázzon azokra, akik egyébként jó emberek, de nem rendelkeznek olyan készségekkel, amelyeket a piacgazdaság követel.
„Egy gazdag családban, ha hat gyermek születik, nincs probléma, ellenben a szegényebbeknek kell a segítség … Tehát oda kellene figyelni egymásra és segíteni egymást. De nem szabad megcsavaroznunk a piaci rendszert.”