Dubai

A luxus fellegvára, az elérhetetlennek tűnő pazar csillogás Budapesti árakon megvásárolható. A Dubai fényűzés, a tengerparti villák értéke olyan nagy mértékben csökkent, hogy azonos egy budapesti  ingatlanéval.

Dubai 2008-2009-es nagy válság előtti szintnél is lejjebb van most Dubaiban a luxusvillák ára – közölte a sokaknak lesújtó, másoknak nagyszerű hírt az emirátusokban működő, top kategóriás lakóingatlanokkal foglalkozó Cavendish Maxwell cég.

“A társaság idézte az általa üzemeltetett Property Monitor összegzését, mi szerint a házak átlagára az elmúlt 12 hónapban nem kevesebb, mint 24 százalékot esett és csupán 1,82 millió dirhamon (kb.144 millió forint) áll, ami 11 éves mélypont. Ez az ár az olajárak 2015-ös bezuhanásakor mértnél is alacsonyabb. 

A Cavendish Maxwell szakértői emlékeztettek: hiába hasít még mindig a dubai gazdaság, a non stop építkezések nagyon megdobták a kínálatot, így az árak már nem tudtak emelkedni, sőt, zuhanásnak indultak. Az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőnek számító Nakheel kereskedelmi igazgatója a Bloombergnek augusztus 4-én adott tévényilatkozatában ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a piacokat: a túlkínálat valós, de szerinte még mindig erős a kereslet a luxus ingatlanok iránt.

Különösen a nagyobb egybefüggő lakónegyedek esetében figyelhető meg a durva értékvesztés. Ide sorolható például a világhírű The Palm nevű, műszigetekből álló hatalmas fejlesztés vagy a luxus jachtok kikötőjére néző Dubai Marina. Előbbinél 14, utóbbinál 13,5 százalékkal csökkentek az árak egyetlen év alatt. 

Bloomberg ezzel összefüggésben azt írta idén július végén, hogy az ingatlanpiac erős visszaesése miatt a nagyobb hazai ingatlanfejlesztők egymás után néznek külföldi lehetőségek után. Legutóbb az Emaar kötött nagy üzletet Kínában, ahol egy komplex, többfunkciós beruházást indít a pekingi repülőtér közelében. Később az Address nevű szállodaláncával is terjeszkedni akar a világ legnépesebb országában. A legnagyobb helyi tőzsdei ingatlan vállalat azonban egyre rosszabbul teljesít, második negyedéves profitja 7,4 százalékkal csökkent és a kilátásai az év hátralévő részében is kedvezőtlenek.”

https://www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=333601

Dubai Egész egyszerűen fogalmazva a mindig áhított város, a luxus fellegvára számunkra is elérhető. A megannyi építkezés és beruházás miatt a Dubai ingatlanpiac értéke olyan szinten csökkent, hogy hasonló egy budapesti ingatlanéval.

Budapesti árakon lehet Dubaiban öröktulajdonú, vadonatúj, csúcsminőségű ingatlanokhoz jutni, rendkívül kedvező feltételekkel, külföldiek számára is. Az internetet böngészve számos ingatlan iroda hirdeti az újabbnál-újabb befektetéseket.

Az Emaar helyi ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cèg  honlapja szerint a kertvárosi villák a legkedveltebbek, főleg fiatal, kisgyermekes családok számára. A luxus mértéke már csak a pénztárcánktól függ. Extrák lehetnek a golfpálya, medence, saját tengerpart. A Villa nagyságát tekintve a két hálószobástól egészen a hét, nyolc háloszobásig választhatjuk. 

Hazai ingatlanirodák is hirdetik a fényűző lakásokat, villákat. Egy stúdió lakás például 10,5 millió forint kezdőrészlettel megvásárolható, s be is költözhető, a teljes vételár pedig nem éri el az 50 millió forintot.

DubaiNem csak a Dubai ingatlan árak estek vissza, a napokban vált ismertté, hogy a világhírű, vitorlát formázó Burj al Arab hotel fejlesztője és üzemeltetője, a Jumeirah cég 500 dolgozót bocsát el a turizmus visszaesése miatt. A cégnek jelenleg 13 ezer alkalmazottja van.

Dubai

 9/10
Overall score: 9/10