Az antik tárgyak gyűjtése elsőre rendkívül ijesztő feladatnak tűnik. Olyan kérdések cikáznak a fejünkben, mint hogy mikor fog megtérülni a befektetésünk, honnan tudjuk, hogy az ár reális-e , hogyan tudjuk dekódolni a kereskedők olyan titokzatos jelzéseit, mint a bólintás vagy a szemöldök felhúzás. A kortárs művészethez és a jó borokhoz hasonlóan a régiségek világa is igényel némi elmélyülést, de ha képesek vagyunk bízni a saját ízlésünkben és a megérzéseinkben, akkor valódi érzelmi- és élvezeti értékkel bíró tárgyakat vásárolhatunk. Szakértő tippjeinket követve pedig abban is biztosak lehetünk, hogy a megörökölt pénzünket nem csak szép, hanem értékes tárgyakba fektetjük.

antik-táskészlet

Tényleg tetszik?

Banálisnak tűnhet, de a pillanat hevében, vagy éppen a licitálás izgalmában hajlamosak lehetünk elfeledkezni a lényegről – tényleg tetszik az adott festmény vagy éppen bútordarab? El tudjuk képzelni a lakásunk díszeként, amire nap mint nap örömmel tekintünk? A szakértők szerint gyűjteményünk minden darabját elsősorban a “szemünkre” hagyatkozva kell kiválasztanunk. Mert érhet milliókat egy kép, lehet mások szerint életünk nagy befektetése, ha nem okoz örömet ránézni, nem lesz más számunkra, csak értéktelen kacat.

Megéri az árát?

A kezdő vásárlók számára talán a legnehezebb azt eldönteni, hogy kiszemelt műtárgy ára reális-e. Ezért a vásárlás előtt elengedhetetlen a stílusban, korban hasonló tárgyak piaci árainak feltérképezése, majd annak végig gondolása, hogy az adott darab miért lehet az átlag felett vagy éppen alatt. A vizsgálat során a legfontosabb a szín, a stílus és az eredetiség. Ha pedig azt a választ kapjuk, hogy a kiválasztott több száz éves régiség teljesen érintetlen, kezdjünk el gyanakodni, mert több mint valószínű, hogy egy 200 évesnél idősebb tárgy átesett már pár restauráláson. És itt is érdemes visszakanyarodni az első ponthoz – ne az ár legyen az elsődleges szempont, mert a részvényekkel és a kötvényekkel szemben most nem csak befektetést, hanem élvezeti cikket is vásárolunk.

Bizonyosodj meg a minőségről

Ne az “újszerű” állapotú, kifinomult darabokat keressük, hanem a körülményekhez képest jó állapotú tárgyakat. Az antik darabok különlegessége és szépsége pont abban rejlik, hogy magukban hordozzák a történelem egy szeletét, akár kisebb hibák, repedések, foltok formájában. Ezen a ponton lehet segítségünkre egy szakértő kereskedő, akiben megbízunk és elismerjük a tudását. Az ő támogatásával könnyebben bizonyosodhatunk meg arról, hogy egy műtárgy nem csak szép, de jó minőségű is.

antique-telephone-king

Ne kövesd a trendeket

A divat változik, de a stílus örök – ismerős a mondás? Amikor műtárgyat vásárolunk biztosak lehetünk benne, hogy pár éven belül a világ változik, de az igazán stílusos, minőségi darabok kiállják az idő próbáját. Attól se féljünk, ha az új darab nem illeszkedik kifogástalanul a jelenlegi gyűjteményünkbe, mert a különböző stílusok keveredhetnek egymással, ha az egyes darabok önállóan is megállják a helyüket. Egy eredeti felület, mint például a lakkozott fa, vagy egy tükör gitt illesztése olyan különleges részletek, melyek minőségivé és gyűjthetővé tesznek valamit és biztosítják, hogy ne csak a stílusba, hanem az anyagba is fektessünk.

5 MODERN ELEKTROMOS ESZKÖZ, VÁROSI KÖZLEKEDÉSHEZ>>

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
10/10
Overall score: 9.3/10