Az ország viszonylag alacsony ismertségének az egyik oka az Indiától mindössze 2007-ben történt függetlenedés és a helyi vezetők általi tudatos “turista riasztás”. A fél Magyarország nagyságú, 1 milliós népesség alatti ország a Himalája lábánál helyezkedik el, Nepál szomszédságában. Az államformája alkotmányos monarchia, amelyet az uralkodó tudatosan próbál köztársasággá formálni, melynek oka az attól való félelem és előrelátás, ha egyszer egy gonosz vagy alkalmatlan uralkodó kerülne a trónra. Az ország hivatalos nyelve a dzongkhai, de leggyakrabban a tibeti és a nepáli nyelvet hallani. A király tudatos turistaellenes politikájának a része a világon legmagasabb idegenforgalmi adó bevezetése ( napi 250 dollár), amelynek hatására évi 50.000 tehető a turistalétszám és Bhután a világ legdrágább utazási célállomása. A politikai intézkedés egyik oka, a szomszédos elrettentő példa, Nepál, ahová évente félmillió hátizsákos hobbihegymászó érkezik, megszüntetve ezzel az autentikus légkört és teret adva a nyugati kultúra terjedésének. Ami szintén fontos szempont, hogy az ország 60%-át szeretnék megőrizni vad, erdős területként, mely a helyi különleges és gazdag élővilágnak nyújt otthont.

Civilizálatlanság=Boldogság?

Bhután a világ egyik legelmaradottab és legszegényebb országa, ahol királyi intézkedés hatására a GDP-t boldogságban mérik. És valóban, az országban mindenhol kedves, mosolygó emberekkel találkozhatunk, az átlagos várható élettartam pedig nőknél 67 és férfiaknál 64 év. Az utóbbi években a csecsemőhalandóság is visszaesett és az írástudók aránya is megemelkedett 60 %-ra ( az 1982-es siralmas 10%-ról). Szintén a királyi modernizálás hatására 1999-ben bevezették az országban az internetet és a televíziót, de mobilszolgáltatás még mindig kevés helyen elérhető. Annak ellenére, hogy van tévé, van internet és a helyi lakosok látják, milyen jólétben és bőségben élnek nyugati honfitársaik, csak nagyon kevesen vándorolnak ki az országból. Még azok a fiatalok is, akik saját egyetem híján nyugaton tanulnak, hatalmas arányban visszatérnek és a nyugati pazarlást elutasítva élnek tovább szeretett hazájukban.

Tradicionális építészet

Az országban több, mint 1000 buddhista kolostor található, így nagy valószínűséggel utazásunk során meg fogunk majd látogatni néhányat. A tibeti építészeti stílusban viszont nem csak a kolostorok és templomok, hanem a lakóházak, sőt a modern bankok és benzinkutak is épülnek. Ez a tudatos kultúra és értékvédelem igazi követendő példaként szolgálhatna a kissé eklektikus, néhol ízléstelen kelet-európai várostervezőknek is. Az összhangot európai szemmel kicsit “csúfíthatják” a házak oldalára festett hatalmas fallosz motívumok, melyek nem a termékenységet szimbolizálják, hanem a rossz szellemeket tartják távol.

Mit nézzek meg?

Az ország egyetlen repülőtere Paro-ban található és előkelő helyen szerepel a világ legnehezebb leszállópályáinak sorában. A repteret kizárólag a helyi légitársaságnak, a Druk Air-nak a gépei és speciálisan képzett pilótái közelíthetik meg, de még ők is csak megfelelő látási viszonyok mellett teszik le a gépet. Paro-ból indul kirándulás az ország leghíresebb látványosságához, a sziklafalba épült Tigrisfészek-kolostorhoz, mely elsőre egy könnyű, 4 km-es túrának tűnhet, de ez ne tévesszen meg senkit, mivel az út legalább felét hegyre felfelé kell gyalogolni. A kilátás és a kolostor szépsége viszont kárpótolja a megfáradt utazókat. Szintén érdemes körbenézni a fővárosban Thimpuban, ahol könnyen lehet, hogy még az egyszerű terepjáróval közlekedő királyi párral is összefuthatunk útközben. A fővárosból indul kirándulás Punakhába, ahol megcsodálhatjuk a különleges szépségű Punakha Dzong épületegyüttest, mely az első számú vallási vezető nyári rezidenciája.

Ha a szervezett programok helyett inkább saját magunk barangolnánk, akkor sincs mitől tartanunk, mert tökéletes közbiztonság lévén maximum az eső kaphat el minket. Azon ne lepődjünk meg, hogy az utak szűkek és rossz állapotúak, sőt, sok helyen egyáltalán nincsenek, így leginkább gyalogosan, vagy szamár/ló háton tudunk kirándulni.

Fedezzük fel az állatvilágot

Bhután különlegesen gazdag állatvilágáról is híres, melyet az ország picinyke területén elhelyezkedő 4 nemzeti park is igazol. A Dzsigme Dordzsi Nemzeti Parkban olyan ritka fajokkal találkozhatunk, mint a hópárduc, a bengáli tigris és az örvös medve. Országszerte kedvelt állat a jak, de kizárólag itt őshonos állatfaj a vörös macskamedve vagy a himalájai mormota.

Bhutánba szervezett utakat és Bhután-Nepál körutazást is indítanak, melyek már 1-2 főtől is elindulnak. De a bátrabbak akár egyénileg is útra kelhetnek és felfedezhetik ezt a különleges vidéket.

Bhután nem a luxuskedvelő, 5 csillagos szállodákhoz szokott utazók fellegvára, sőt, valószínűleg selfieket sem lehet feltölteni az Instagramra, de valóban elzárt, tradicionális kultúrájával a természetes környezetet és a helyi közösségeket megismerni vágyó utazók fellegvára.

 

8 OK, AMIÉRT ÉRDEMES EMIRATES BUSINESS CLASS-ON UTAZNI>> 

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
10/10
Overall score: 9.7/10