Az 1950-60′-as évek Egyesült Államok és Szovjetúnió között zajló űrversenyének első számú célja olyan technológiák felvonultatása volt, melyek félelmet keltve és egyértelmű erőfölényt sugallva véget vethetnek a hideg háborús fegyverkezésnek. Miután az előtte csak merész álomnak gondolt Holdra szállás lehetségessé vált, azóta az űrutazás csak a műholdak és űrállomások telepítésére és azok javítására korlátozódott. Aztán jött 2001-ben Dennis Tito amerikai üzletember, aki a Szojuz űrhajó első űrturista jegyét kiváltotta 20 millió dollárért.

Tito utazása indította be egy maréknyi, sci-fi rajongó, bátor milliárdos fantáziáját, akik gyermekkori álmaikat megvalósítva a 2000-es évek első galaktikus üzletemberévé kívánnak válni. Így tehát több mint 10 éve Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (Amazon), Paul Allen ( a Microsoft táralapítója), Richard Branson (Virgin) és Yuri Milner (Digital Sky Technologies) időt és persze pénzt nem sajnálva küzdenek az űrturizmus elindításáért.

Space Tourism

A szuperhősök Bosszúálló csapatának is beillő ötös már a kezdetektől fogva az űrutazás költségeinek csökkentésén, a technikai akadályok leküzdésén és az űrturizmussal kezdődő, idegen bolygókra történő áttelepedésen fáradozik. Richard Benson Virgin Galactic vállalata már 2010-re ígérte a fizetős űrutazás elindítását, de a 2014-es kudarcba fulladt tesztrepülésük, mely egy másodpilóta életébe került, visszavetette kissé a vállalat felívelő pályáját. Ám ma mégis tűnik, hogy a Virgin Galactic vihet majd űrutazásra elsőként fizetős utasokat- legalábbis az a 700 ember így gondolja, akik már megvették a 250.000 dolláros menetjegyet. Ezért a pénzért mindössze 2 órás utazást ígérnek, melynek során az utasokat szállító rakéta kilép a Föld légköréből majd visszatér onnan.

Elon Musk SpaceX vállalata szintén elég közelre, 2018 végére ígéri az áttörést a kereskedelmi űrutazásban. Ennek bizonyítéka, az a Musk Instagram oldalára feltöltött, 400 000 kedvelést kapott fotó, melyen az űrturisták, űrhajóban viselni tervezett SpaceX űrruhája látható. Az űrruhát nem űrsétára tervezték, hanem a kabin belsejében történő nyomáskiegyenlítésre. A SpaceX speciális űrruháját várhatóan  NASA asztronauták viselik majd először 2018 végén, mikor a SpaceX megkezdi űrutazásait a Föld és Nemzetközi Űrállomás között.

spacex-űrruha

A Microsoft társalapítója, Paul Allen, Benson-hoz hasonlóan képzeli el az űrutazást, mellyel célja, hogy több és gazdagabb adat begyűjtésével tudja előremozdítani az űrkutatást, hogy egy napon tényleg lehetségessé válhasson az idegen bolygón kialakított élet.

Ezzel szemben Yuri Milner a naprendszerünkön túlmutató űrutazásokba fektet be; tavaly jelentette be feleségével közösen, hogy 100 millió dollár jutalommal motiválják a tudósokat, a pilóta nélküli, idegen csillagrendszerekbe történű űrhajók elindítására.

Az eredményeket és az ígéreteket látva tehát már nem kell sokáig várnunk az első körben szűkebb, majd a szélesebb tömegek számára elérhetővé váló űrturizmus indulására! Mit jelent ez? Várhatóan még az évtizeden belül a globális piac galaktikussá válik, új üzletág és új piac alakul és talán egyszer tényleg ráteheti lábát az ember egy olyan idegen földre, melyen a jelenlegihez hasonló életet alakíthat ki. Vagy a milliárdosok ígérete nem több puszta álomnál és a ma embere már annak örülhet, mikor az önvezető és elektromos autók általános, hétköznapi termékekké válnak és felváltják a jelenlegi járműveket.

Forrás: Billionaire.com

 XC 40 – A VOLVO ÚJ VÁROSI TEREPJÁRÓJA>>

 

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
9/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 8.7/10