Shawn Seipler a 2000-es évek végén egy e-kereskedelmi technológiai cégnél dolgozott. Munkája miatt hetente többször utazott és az éjszakákat rendszerint szállodai szobákban töltötte. Ekkor vette észre, hogy a szobákba bekészített, majd alig használt mini-szappanokat a takarítás során gondolkodás nélkül dobják a kukába. Innen jött elsőre evidensnek tűnő ötlete, hogy miért nem hasznosítják újra ezeket a szappanokat és juttatják el a katasztrófa sújtotta vidékekre. A következő héten felmondott, majd megalapította szociális vállalkozását, a Clean The World-t, mely szállodai szappanok újrahasznosításával akarja a világot élhetőbbé tenni.

“Ma már nehéz elhinni, de 2009 előtt nem létezett szappan újrahasznosítás.” – mondja Sam Stephens a Clean The World alapítvány Vezérigazgatója. “Globális szinten a legtöbb gyermek halálát, minden egyes nap 6000 5 év alatti gyermekét, a hasmenéses megbetegedések okozzák. Ez jóval több, mint az AIDS és a tuberkolózis együttvéve. Ezen halálesetek megelőzésének pedig nem a vakcina, hanem a szappanos kézmosás a leghatékonyabb módja.”

Clean-The-World-szappan

Stephens rámutatott, hogy a szállodák több millió alig használt szappant dobnak ki évente, pedig újrahasznosított formában több millió életet lehetne megmenteni a segítségükkel. Ebből az egyszerű összefüggésből született meg a Clean The World Alapítvány.

Az Alapítvány működése egyszerű. A CTW munkatársai többek között olyan hotelekből szállítják el a bontott csomagolású szappanokat, mint az Intercontinental, a Mandarin Oriental, Fullerton vagy a Four Seasons, melyek utána válogatás és megolvasztás után újrahasznosított, vadonatúj szappanrudakká alakulnak át. “Büszkék vagyunk rá, hogy az általunk gyártott szappanrudak ugyanolyan minőségűek, mint amilyeneket bármelyik üzletben megvásárolhatunk.”

Clean-The-World-szappan

“Azért döntöttünk az újrahasznosítás, nem pedig a begyűjtés és szétosztás mellett mert a támogatottjainknak új szappanokat szeretnénk adni, amit élvezettel használnak, nem csak mások kidobott termékeit látják bennük. A szappanjaink szépen csomagolva, frissen, illatosan érkeznek a rászorulókhoz.” – mondja Gyneth Tan a Clean The World Asia Vezérigazgatója.

A tavalyi évben a Clean The World közel 10 000 000 darab új szappant állított elő és juttatott el katasztrófa sújtotta területekre 24/48 órán belül. A katasztrófák érintettjeinek támogatása mellett az alapítvány oktató kurzusokat is indított olyan térségekben, ahol az emberek nem tudják, hogy a kézmosással akár az életüket is megmenthetik.

“Az oktatás fontos része a munkánknak. A szappan használatának és elkészítési módjainak megismertetésével az a célunk, hogy a közösségek önfenntartóvá váljanak és ők maguk lássák el környezetüket szappannal.”

Clean-The-World-szappan

Az alapítvány fennállása óta több, mint 45 millió darab szappant osztott szét 118 ország lakói között. Így aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt évtizedben egyharmadára csökkent a hasmenés miatt haldokló gyermekek száma. A további szappanok eljuttatásával és az oktatás segítségével pedig a statisztikák további javulására számítanak.

Forrás: Billionaire.com

HOGYAN ÉLJÜNK 100 ÉVIG?>>

Billionaire életérzés
8/10
Exkluzivitás
8/10
High-end faktor
8/10
Overall score: 8/10