Az álnevén ismertté vált, nem publikus születési idejű művész , Alec Monopoly, New York-ban kezdte a pályafutását, 10 évvel ezelőtt, amikor is a metróalagutak és szerelvények dizájnolását tűzte ki céljául. Majd a project sikerén felbuzdulva Miamiban, Los Angelesben, Európa több városában és Ázsiában is ott hagyta a keze nyomát. De még mielőtt vulgáris feliratokra gondolnánk a metró megállókban, érdemes néhány pillantást vetnünk a művész falfirkáira, hiszen már egészen korai alkotásaiban is megcsillogtatta egyedülálló tehetségét.

Monopoly1

Állandónak tekinthető motívuma, a gazdagság, a fényűzés és a nagyarcú Billionaire-k első számú példaképe, a játékból ismert Monopoly karaktere, akit eredetileg a játék alkotói Bernie Madoff brókerről mintáztak. A figura karakterét hangsúlyozva, pedig szívesen jelenít meg ékszereket, bankjegyeket, autókat, magánrepülőket is. Emellett, az ismert Disney karakter, Dagobert bácsi is kedvelt figurájának tekinthető, talán hasonlóan pénzközpontú mégis szerethető egyénisége miatt. Emellett szívesen ábrázol egyéb disney-karaktereket, mesefigurákat, és az örök szoknyapecér, Jack Nickolson-t is.

Monopoly2

Az utcai graffiti-művészként tevékenykedő Alec, 2010-ben nyitotta meg első galériáját New York-ban, majd még ugyanebben az évben Miamiban is rendezett kiállítást, illetve a Samsung támogatásával megvalósuló yacht-partyt, ahol a  tehetős vendégek megcsodálhatták legújabb alkotásait, amelyeket ma már inkább vászonra, mint sem az utcára rajzol. A képei viszont most is leginkább sprayk, stencielek és újságpapír felhasználásával készülnek.

monopoly1

A 2013-mas év kétségtelenül Monopoly éve volt, hiszen a rekordösszegnek tekinthető, 3 millió dolláros áron sikerült megválnia egyik alkotásától( az összeget Monopoly pénzben fizette ki neki a humoros vevő, de a művész így is elfogadta az ajánlatot). Illetve a tinibálvány Justin Bieber-rel is együttműködött, a tinisztár életrajzi filmjének bemutató vetítésén jelent meg a művész és készített egy igazi monopoly stílusú plakátot az énekesnek. Illetve a legnevesebb Los Angeles-i street art galériában megnyíló kiállítására, legnagyobb mecénása, az Oscar-díjac Adrian Broody is felajánlott 2 klasszikus sport autót, hogy a művész a saját képére formálhassa őket, ezzel nem kis sajtóvisszhangot adva az eseménynek.

Monopoly5

A mindig kalapban, hosszú kabátban és kendőben mutatkozó fiatal művész a korábban már bemutatott Rich Kids oldal hatalmas kedvencei közé tartozik, köszönhetően a privat jet-ekről, luxusszállodákról és a legdrágább pezsgőkről feltöltött fotóknak. Talán ennek is köszönhető, hogy 2014-ben a világ legtöbbet “guglizott” művészei közé sorolták, olyan nevek mellett, mint Picasso!

Monopoly3

Mit tudhatunk tehát Alec Monopolyról? A nők szerelmese, mint Nicholson? Legalább akkora dandy, mint Madoff? Nagyképű pénzimádó, mint Dagobert? Talán ez csak az álca, vagy maga a valóság. De egy biztos, a street art állóvizét felforgató Monopolynak még nagy jövőt jósolunk!

Monopoly5

Billionaire életérzés
9/10
Exkluzivitás
10/10
High-end faktor
9/10
Overall score: 9.3/10