Sokak szerint a legjobb dolog, ami a cukornáddal történhet, ha rumot készítenek belőle.

Mauritiuson Chamarel rumfőző üzeme a leghíresebb, és a legmagasabb minőséget képviseli. Csak prémiumot, gyártanak, hagyományos módszerekkel. Viszonylag drágán turistacsoportok is látogathatják, akik figyelemmel kísérhetik, hogyan nyerik ki a cukornád levét, valamint az erjesztés és a lepárlás folyamatát.

Az üzem 2008-ban nyitotta meg kapuit, azóta napi szinten körülbelül ötszáz turista keresi fel. Látogatásunk során azt is megtudtuk, hogy ez a rumüzem saját cukornád földeket vásárol fel. Érdekesség, hogy a cukornádnak is több fajtája van, mint mondjuk nálunk a szőlőnek. Ezáltal tudnak igazi rumkülönlegességeket előállítani. A cukornád 40%-a folyadék, s egy 400 hektáros területről éves szinten 250.000 üveg rumot lehet előállítani. A világon a legtöbb rumgyár a tömegtermelésből igyekszik nagyot szakítani. Ezek a rumok a cukorgyártás során keletkező melléktermékből a melaszból készülnek. Éppen ezért ritkán futhatunk bele, magas minőségű és kézműves eljárással készített rumokba, maximum egy puccos étterem/koktélbár kínálatában vagy az eredeti származási helyükön.

cham04

A látogatóknak bemutatják a cukornád fajták közötti különbségeket, amit a folyamatos rumkóstolás során meg is lehet tapasztalni. Megtudhatjuk, hogy melyiknek mi az előnye és mikor szüretelik. Mauritiuson nincs tél, ezért a termelés sosem áll le, de még így is van csúcsszezonja a betakarításnak. Ekkor az egész országban cukornáddal tömött teherautók cirkálnak a feldolgozó üzemek felé. A túra során a laikusok sem unatkoznak, ugyanis ha már túl sok az infó, a kóstoló pultok mellett rumos felüdülésre bármelyik pillanatban számíthatnak. Amikor már azt hisszük, hogy minden rumot megkóstoltunk és sikerült kiválasztani a kedvencünket, akkor a likőrkülönlegességek kerülnek terítékre.

chm2

Az igazán ínyencek pedig a kóstoló végen kedvező áron hozzájuthatnak a legkülönlegesebb, sorszámozott, és betűkódokkal ellátott darabokhoz is.
Már csak ezért is érdemes Mauritiusra elzarándokolni

cham02