5. SM Mall of Asia

A Fülöp-szigetek leghíresebb plázája 2006-ban nyitotta meg kapuit, négy nagy épületből áll. A mall egyik attrakciója, hogy akár villamossal is közlekedhetnek a boltok között shoppingolás közben. Ám a legnagyobb bravúr, hogy a világ legnagyobb IMAX mozija itt található, a legnagyobb 3D-s kijelzővel. A pláza tarsolyában még található egy meglepetés: a jégkorcsolya pálya, aminek a méretei tökéletesen megfelelnek ahhoz, hogy Olimpiát rendezzenek rajta. A szürke hétköznapokban a megfáradt vásárlók használják, ám jeles napokon műkorcsolya bajnokságot vagy jéghoki meccset bonyolítanak le.

sm mall of asia

4. Central World

Thaiföld legnagyobb bevásárlóközpontja a fővárosban 1990 óta. Ez a középosztály számára lehet érdekes, de a mi olvasóinkra is gondoltak, nekünk a Siam Paragon való, ami a tehetősebb réteget vonzza. 2019 májusában a Central World egy része leégett egy kormány elleni tüntetés során. Két napon keresztül lángokba borult az épület, és néhány üzlet teljesen összeomlott. Gyorsan hozzá kezdtek a felújításhoz, idén szeptemberben már újra is nyitotta kapuit.

centralworld

3. Golden Resources Mall

Másfélszerese Amerika legnagyobb bevásárlóközpontjának, a Mall of Amerikának. A világ legnagyobb shoppingcentere volt egy éven keresztül, 2004-től 2005-ig. Ám a központ fejlesztői több vásárlóra számítottak, pontosan 50,000 látogatóra naponta – ehelyett 20 érkezett óránként. Az egyik fő problémát az árazás jelentette, de ennél is nagyobb gond, hogy a Golden Resources Mall Peking külvárosában található, ezért a turisták sem látogatják.

golden-resources-mall-image

2. New South China Mall (600.000 nm)

Kína egyik legnagyobb városában, Dongguangban található. Ebben a centrumban van a világon a legtöbb bérbe adható üzlethelység. Hét zónából áll, ami a Világ híres városait mutatja be: a párizsi diadalívet vagy a velencei kanálist, ahol még akár gondolázni is lehetne. Még kültéri és beltéri hullámvasúttal is kecsegtethetné a látogatókat, de a pláza 99%-ban üres, ezért „Szellem Üzletházként” is szokták emlegetni.

new south china2

1. Dubai Mall (1millió nm)

Dubai shoppingmall-ból is megalkotta a világ legnagyobbját. Nagyobb az üzletház területe, mint 50 focipálya. 1200 üzlet található a shoppingcenter területén, ami magába foglalja a világ legnagyobb cukorka boltját, egy jégkorcsolya pályát, 5 csillagos hotelt, 120 éttermet, és kávézót. A legnagyobb attrakció pedig a világ legnagyobb sós vízi akváriuma, amiben nemcsak halakat, hanem több féle cápát és ráját is megcsodálhatnak a látogatók.

dubaimall