A legnemesebb borok házai

#1. Bordeaux

Nevezhetnénk a borok fővárosának is ezt a méltán híres francia borvidéket, hiszen közel 120.000 hektárnyi ültetvényen termesztenek szőlőt. Mindenképpen említésre méltó, hogy ezen területek hektáronkénti ára meghaladja a 75 millió Fontot. A régióban főként a vörösborok dominálnak, mint például a Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. A képen szereplő bor, a bordeauxi borvidék egyik kiváló bora, mely 1032 fontba kerül, ami közel 450.000 Forint.

#2. Burgundia

Ami a minőségi Pinot Noire-t illeti, a legtöbb borkedvelő egyetért abban, hogy Burgundia az etalon. Burgundia borvidéke nem is olyan régen felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A szőlőföldek között megbújó középköri várak magával ragadó látványt és hangulatot kölcsönöznek a világhírű birtokoknak. Ez a borvidék kivételes minőségű, mely megmutatkozik az árakban is, hiszen jelentősen megnövekedett a borgyűjtők érdeklődése boraik iránt. 2018-ban egy New Yorkban megrendezett árverésen egy 1945-ös évjáratú Romanee Conti 424.000 Fontért kelt el, ezzel rekordot döntött.

#3. Napa-völgy

A Sonoma mellett elterülő terület Kalifornia legnívósabb borvidéke. Főként a Cabernet Sauvignonról  híres Napa-völgynek érdekessége, hogy mára már minden potenciális termőföldet betelepítettek, így szinte nincsenek megműveletlen területek. Nyilván valóan az értékes föld területnek meg van az ára is hiszen egy hektár akár 400.000 USD-ba kerül.

#4. Barolo

Az Olaszországban lévő Piemonte legelső boraa Barolo, mely minőségével és hírnevével kivívta magának a „királyi” titulust. Hagyományosan egy, de akár két évtizedes érlelést ajánlanak fogyasztásához. Piemont legjelentősebb vörösborterületén a hektáronkénti árak szintén magasak, hiszen eléri az 1.000.000 Fontot.

#5. Champagne

Champagne a történelem során rendkívüli hírnevet szerzett magának olyan világhírű nevekkel minta a Veuve Clicquot, Charles Heidsieck és a Don Perignon. A szőlő ültetvények  hektáronkénti árai eltérőek lehetnek, de többnyire 700.000 – 1.300.000 Font között mozognak. A világ legdrágább pezsgőjét melynek Taste of Diamonds a neve, közel 2.000.000 Fontra becsülik.