Szívesen fektetnél be egy biztosan jól kamatozó üzletbe, vagy csak épp szeretnéd lenyűgözni a vacsoravendégeidet? Akkor itt az idő, hogy a következő tételek valamely évjáratának legalább egyikével bővítsd a borkollekciód! 

Vásárlás előtt azonban fontos, hogy akarj mélyen belenyúlni a pénztárcádba, még akkor is, ha csak egy palack bort szeretnél venni. 

10. Leroy Domaine d’Auvenay Batard- Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune, Franciaország

Egy palack átlagos ára: 216 ezer forint

Az 1988-ban Lalou Bize-Leroy által alapított mindössze 4 hektáros biodinamikus borászat tételei szigorú minőségi követelményeknek felelnek meg. Friss, ásványos komplex fehérboraik nem is csoda, hogy a legdrágább tételek között szerepelnek.

9. Domaine de la Romanee – Conti – Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune, Franciaország

Egy palack átlagos ára: 2,2 millió forint

A röviden DRC-ként ismert egyik legnagyobb múltú francia borászatot az egyik legjobb szőlőterület tette azzá, ami. A borászatnak nem ez a legdrágább tétele (lásd 1. helyezett), de ez a legdrágább fehérbor!. A pincészet 1963-ig csak vörösbort készített, ekkor jutottak az első „fehérboros” birtokhoz Montrachet-ban. A többi már történelem.

8. W & J Graham’s – „Ne Oublie” Tawny Port, Portugália

Egy palack átlagos ára: 2,3 millió forint

A családi kézben lévő W & J Graham’s borászat közel kétszáz éve készíti a legszebb Portói borokat Douro legjobb szőlőtermő területein, ahol öt hegyvidéki dűlő tulajdonosai. A “Ne Oublie” (Ne Feledd) vörösborok, számozott kézi készítésű üvegpalackokban várják a borok szerelmeseit.

7. Domaine Leroy – Chambertin Grand Cru – Cote de Nuits, Franciaország

Egy palack átlagos ára: 2,5 millió forint

Az 1992 óta fenálló Leroy pincészet második legdrágább tétele (lásd 2. helyezett). A bor árának titka, hogy mindössze 900 palack készül belőle egy év alatt.  

6. Domaine Leflaive – Montrachet Grand Cru – Cote de Beaune, Franciaország

Egy palack átlagos ára: 3,2 millió forint

Az 1905-ben alapított borászat jelenlegi tulajdonosa a 2015-ben elhunyt Burgundia nagyasszonyaként ismert Anne Claude Leflaive unokaöccse Brice de la Morandiere. A jelenleg biodinamikus gazdálkodásban készülő borok közül a Chardonnay szőlőből készülő Montrachet Grand Cru fehérbor a legjobbra értékelt tételük.

5. Domaine Georges & Christophe Roumier – Musigny Grand Cru – Cote de Nuits, Franciaország

Egy palack átlagos ára: 3,7 millió forint

Az 1924-ben alapított borászat mindössze 12 hektáron gazdálkodik, amely nagy része bérlemény. Ennek köszönhető, hogy a 1er és Grand Cru területekről (Le Cras, Amoureuses, Le Musigny, Bonnes-Mares) tud bort készíteni. A Roumier stílus tiszta, gondosan kimunkált, elsősorban gyümölcsös, a hordót (max. 50% új fa egyes Grand Cru tételeknél) csak díszítőelemként használja. A gyümölcsösség ellenére igen komoly érlelési potenciállal bírnak a borok.

4. Egon Müller – Scharzhofberger Riesling – Trockenbeerenauslese – Mosel, Németország

Egy palack átlagos ára: 4 millió forint

Az Egon Müller borászat már 1797 óta a Müller család tulajdonában áll. A család mindössze 12,3 hektáron gazdálkodik, amelyből 8,3 hektár a méltán híres Scharzhofberger lankáin található. A lista legdrágább fehérbora és egyben a borászat legtöbb díjat nyert tétele is. Az aszúhoz hasonló Riesling Trockenbeerenauslese bort, magas sav, alacsony alkoholtartalom és a botritiszes szőlő összetéveszthetetlenül komplex ízvilága jellemez.

3. Henri Jayer Cros Parantoux – Vosne-Romanee Premier Cru, Franciaország 

Egy palack átlagos ára: 4,2 milló forint

A 2006-ban, 84 évesen elhunyt Henri Jayer az 1970-es években alapozta meg hírnevét, amikor a világ legjobb borai közé sorolták a palackjait. A 3 hektáron gazdálkodó borász először az 1950-es években kezdett saját neve alatt borokat készíteni. A különleges borai már csak aukciókon érhetők el.

2. Domaine Leroy – Musigny Grand Cru – Cote de Nuits, Franciaország 

Egy palack átlagos ára: 4,9 milló forint

Korábban a Domaine de la Romanee Conti résztulajdononában álló borászat, 1992 óta azonban különvált, így már saját pincészetében készíti a pinot noir vörösborait Lalou Bize-Leroy, a biodinamikus borász. Szakmai körökben vitán felül áll, hogy Madame Leroy legjobb tételei a Musigny területről érkeznek, évente alig 6-700 palack – ez az exkluzivitás szintén hozzájárul a magas árhoz.

1. Domaine de la Romanée-Conti (DRC) – Romanée-Conti Grand Cru – Burgundy, Franciaország

Egy palack átlagos ára: 5,5 milló forint

A francia borászat 1232 óta foglalkozik borkészítéssel, így ezekben az árakban az évszázadok tapasztalata is benne van. Az 1,8 hektáros területen évente alig 5000 palack bor készül. Az utóbbi 10-15 év legtöbbre tartott burgundi bora, amely 100% pinot noir-ból készül.

+1: Royal Tokaji – Esszencia 2008 $40.000 USD (11,5 millió forint)

Meglepő, de hazánkban is készülnek rendkívül drága tételek! A Tokaji Borvidéken borkülönlegességből mindössze 18 palack készült. A palackot a brit művész, James Carcass tervezte. A vásárlással viszont ne várjunk, mivel a tavalyi évben már 11 palack értékesítésre került. A fogyasztásával viszont nem kell sietni, hiszen megfelelő tárolás esetén 2300-ig megőrzi a minőségét ez a mézédes nedű.

tagged in Borok, luxus